Folkehelse

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Folkehelse er «vitenskapen og kunsten å forebygge sykdom, skade, forlenge liv og fremme helse gjennom systematisk innsats og kunnskapsbasert valg av samfunnet, organisasjoner, offentlige og private, lokalsamfunn og enkeltpersoner» (1920, CEA Winslow). Befolkningen i denne sammenhengen kan være så liten som en håndfull mennesker, eller så store som alle innbyggerne i flere kontinenter (for eksempel i tilfelle av en pandemi). Folkehelse er vanligvis delt inn i epidemiologi, biostatistikk og helsetjenester. miljø, sosiale, atferds og – arbeidshelse er blant annet de andre viktige undergrupper.

Det er to distinkte egenskaper av folkehelsen: 1. Det handler om forebyggende heller enn kurativ aspekter av helseforhold 2. Det handler om befolkning-nivå, snarere enn individuelle nivå av helseforhold

Folkehelse intervensjoner er å forebygge enn å behandle en sykdom gjennom overvåking av tilfeller og gjennom helsefremmende atferd. I tillegg,er behandling av en sykdom er kritisk for å hindre den i andre, for eksempel under et utbrudd av en smittsom sykdom. Håndvask, vaksinasjon og distribusjon av kondomer er eksempler på offentlige helsetiltak.

Målet for folkehelsen er å forbedre liv gjennom forebygging og behandling av sykdom. Verdens helseorganisasjon definerer helse som «en tilstand av fullstendig fysisk, mental og sosial velvære og ikke bare fravær av sykdom eller svakhet».

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

medisinstubbDenne medisinrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.