Folkehelse

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Folkehelse er «vitenskapen og kunsten å forebygge sykdom, skade, forlenge liv og fremme helse gjennom systematisk innsats og kunnskapsbasert valg av samfunnet, organisasjoner, offentlige og private, lokalsamfunn og enkeltpersoner» (1920, CEA Winslow). Begrepet «helse» forstås bredt og omfatter fysiske, psykiske og sosiale forhold. Folkehelse er tverrfaglig og drar veksler på blant annet epidemiologi, biostatistikk, helsetjenesteforskning, miljøhelse, sosialmedisin, atferdsfag, helseøkonomi, offentlig politikk, mental helse, kjønns- og likestillingspørsmål, seksuell og reproduktiv helse og flere andre perspektiver.

Befolkningen i en folkehelsesammenheng kan være så liten som en håndfull mennesker, eller så store som alle innbyggerne i flere kontinenter (for eksempel i tilfelle av en pandemi).

Det er to distinkte egenskaper av folkehelsen:

  1. Det handler om forebyggende arbeid heller enn behandling
  2. Det handler om arbeid på befolkningsnivå heller enn individuell helsehjelp

Folkehelseintervensjoner er å forebygge helseproblemer gjennom overvåking av tilfeller og gjennom helsefremmende atferd. I tillegg er behandling av sykdom kritisk for å hindre spredning, for eksempel under et utbrudd av en smittsom sykdom. Håndvask, vaksinasjon og distribusjon av kondomer er eksempler på offentlige helsetiltak.

Målet for folkehelsen er å forbedre liv gjennom forebygging og behandling av sykdom. Verdens helseorganisasjon definerer helse som «en tilstand av fullstendig fysisk, mental og sosial velvære og ikke bare fravær av sykdom eller svakhet».

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

medisinstubbDenne medisinrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.