Hopp til innhold

Folkehelse

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Folkehelse er betegnelsen for å forebygge sykdom, skade, forlenge liv og fremme helse. Arbeidet skjer gjennom systematisk innsats og kunnskapsbaserte valg i samfunnet, organisasjoner, offentlige og private, lokalsamfunn og enkeltpersoner» (1920, CEA Winslow). Begrepet «helse» omfatter fysiske, psykiske og sosiale forhold.

Målet er å forbedre liv gjennom forebygging og behandling av sykdom. Verdens helseorganisasjon definerer helse som «en tilstand av fullstendig fysisk, mental og sosial velvære og ikke bare fravær av sykdom eller svakhet».

Folkhelse er basert på to grunnleggende ideer:

  1. Forebyggende arbeid fremfor behandling
  2. Arbeid på befolkningsnivå fremfor individuell helsehjelp

Folkehelse er tverrfaglig og drar veksler på blant annet epidemiologi, biostatistikk, helsetjenesteforskning, miljøhelse, sosialmedisin, atferdsfag, helseøkonomi, offentlig politikk, mental helse, kjønns- og likestillingspørsmål, seksuell og reproduktiv helse og flere andre perspektiver.

Befolkningsnivå kan innebære alt fra en håndfull mennesker til store globale pandemier, for eksempel Covid-19, som rammer hele verdens befolkning.

Folkehelseintervensjoner skal forebygge helseproblemer via overvåking av tilfeller og helsefremmende atferd. Behandling av sykdom er kritisk for å hindre spredning, for eksempel ved utbrudd av smittsom sykdom. Håndvask, vaksinasjon og distribusjon av kondomer er eksempler på offentlige helsetiltak.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]