Vaterlandsparken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Vaterlandsparken
Kart
Vaterlandsparken
59°54′47″N 10°45′28″Ø

Vaterlandsparken og Akerselva sett fra Vaterlands bru
Næringsbygg i Vognmannsgata 44-46 ca. 1960-1965, der Vaterlandsparken i dag ligger.
Vaterlandsparken sett fra sydvest
Broen i sydenden av Vaterlandsparken

Vaterlandsparken er en park langs AkerselvaVaterland i Oslo, anlagt i 1994 og mye brukt til arrangementer.

Parken[rediger | rediger kilde]

Parken ligger på et flatt område og avgrenses av Brugata i nord (som fortsetter over Vaterlands bru og blir gata Grønland på østsiden), Akerselva i øst, hotell Radisson SAS Plaza, Sonja Henies plass og Oslo Spektrum i syd og en parkeringsplass syd for Lilletorget i vest.

Midt i parken står siden 2004 en statue av den islandske kvinnesakspioneren og sosialarbeideren Ólafía Jóhannesdóttir, utført av Kristinn Pjetursson i 1930, tidligere plassert utenfor Grønland T-banestasjon og senest på Olafiaplassen rett øst for Vaterlands bru. Ved Akerselva overfor sydenden av parken henger skulpturen «Dykkar Installasjon», ofte kalt «Stupere» (seks stupere spent fast i vaiere, som gir inntrykk av at de er på vei mot vannspeilet), utført av Ola Enstad og satt opp i 1990.

Parken er mye brukt til daglig og til mange arrangementer, blant annet norgesmesterkap i skating i august 2005, Oslo gatedans, norsk-pakistanske kulturfestivaler, Latinofestival, dans og musikk i forbindelse med lysvandring langs Akerselva om høsten og annet.

Parken er en del av Akerselva miljøpark.

Historie[rediger | rediger kilde]

Vaterlandsparken ligger i det som var forstaden Vaterland til Christiania, anlagt på 1600-tallet og med bebyggelse også før byen ble flyttet i 1624. Her var tett, nokså lav bebyggelse. Elvegaten og Vognmannsgaten gikk der parken i dag ligger.

Kommunen eksproprierte tomtene på gamle Vaterland i 1959, og deretter ble bebyggelsen revet. Der parken ligger var det tidligere et gammelt næringsbygg tilhørende bergensfirmaet G.C.Rieber & Co. Da dette ble revet, var det så i noen år parkeringsplass. I Akerselva langs parken var det småbåthavn frem til 1964. I 1993 og 1994 ble det ryddet og mudret i elva med sikte på å åpne for småbåttrafikk opp til Nybrua og kanalbåt i rute fra Vaterlandsparken til byøyene, men dette ble det ikke noe av.

Parken ligger på den såkalte moskétomta. Ved arkitektkonkurransen for Vaterland i 1982 stilte Oslo kommune krav om at bygninger og akser skulle forholde seg til den vendingen mot Mekka som kreves for midtaksen i enhver moské. Skulpturene med stupere og Radisson Plaza har slik vending. Menigheten som hadde tilsagn om å få bygge fikk økonomiske problemer og tomten ble til blant annet Vaterlandsparken.

Parken ble innviet i 1994. Parken ble kalt Vaterlunden før navnet Vaterlandsparken ble bestemt.

En fredelig markering mot Verdensbankmøtet i juni 2002 samlet 2000 mennesker, i det som var fryktet å bli et stort slag med politiet.

I juni 2006 åpnet miljøvernminister Helen Bjørnøy Jotunheimstien som går fra Vaterlandsparken til Gjendesheim i Jotunheimen.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Oslo byleksikon
  • Sigurd Senje: Akerselva. Oslo, Topografisk Forlag, 2005
  • Aftenposten 28. juni 2006 (Jotunheimstien)
  • Aftenposten 4. november 2002 (parkens forhistorie)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]