Tøyenparken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tøyenparken
LandNorges flagg Norge
OmrådeTøyen
Kart
Tøyenparken
59°55′03″N 10°46′39″Ø

Tøyenparken er en 93 mål stor park langs et høydedrag på Tøyen i Oslo. Fra 2014 arrangeres Øyafestivalen i parken.

Plassering[rediger | rediger kilde]

Tøyenparken avgrenses av Gjøvikbanen i øst, Økernveien i øst og syd, Finnmarkgata og boligblokker i vest, og Ola Narr og boliger ved Grenseveien i nord.

Parken ligger i skråningen vest for høydedraget fra Ola Narr til Kampen park (mellom 80 og 90 meter over havet), og terrenget skaper flott utsikt mot sentrum og fjorden. Høydedraget og øvre del av parken kan sees fra mange steder i indre by. Mot øst er parken nokså flat med store plener. I sydenden ligger Caltexløkka ballbaner. Midt i parken ligger løkka Bellevue, i dag barnehage, og Tøyenbadet med store utendørs basseng og vannsklie.

Via en liten strekning av Ensjøveien i sydøstenden av parken starter en turvei til Valle Hovin og Økern og videre i flere retninger.

Historie[rediger | rediger kilde]

Tøyenparken ligger på et område som hører til Tøyen hovedgård som var gård i middelalderen. Området ble solgt til staten i 1812 for å bli universitetsområde. I 1820-årene ble det utparsellert tomter til løkker til professorer, av disse er bare Bellevue intakt.

Universitetet og kommunen ved parkutvalget sonderte i 1920-årene mulighetene for å skape en østkantens folkepark på området, med idrettsanlegg mellom Tøyen hovedgård og Bellevue. Anlegget av Finnmarkgata reduserte disse mulighetene, og Valle Hovin overtok i løpet av 1930-årene den rollen Tøyenområdet var tiltenkt.

I 1940-årene ble det bygget boliger i nordre del av området. Gjennom 1950-årene ble parken opparbeidet som kommunal park. I 1955 overdro staten de nordlige områdene til kommunen på betingelse av at det meste ble opparbeidet som park. I budsjettet for 1959 ble det bevilget midler til fullførelse.

Som del av Handlingsprogrammet Oslo indre øst ble deler av parken rustet opp. Blant annet ble Caltexløkka (navn etter tidligere bensinstasjon) i rustet opp i 1999-2000 og fikk kunstgressbane i 2004.

På 2000-tallet er Tøyenparken, Botanisk hage og Kampen park omtalt i kommunale dokumenter som Tøyen kulturpark.

I 2006 var Tøyenparken påtenkt som arena for sprintlangrenn for vinter-OL 2014, som Oslo søkte om å få.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]