Josefines park

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Josefines park
Parken sett fra innerste hjørnet nordøst.
Kart
Josefines park
59°55′24″N 10°43′35″Ø

Josefines park er en liten park i en tidligere villahage i Homansbyen i Oslo, gjenåpnet i 2015.

Parken ligger ved gatekrysset Josefines gate / Hegdehaugsveien, med adresse Josefines gate 21. Arelaet er 1,1 dekar.[1]

I parken finnes store trær, mindre frukttrær, stauder, plen og en lang steinkant til å sitte på. Belysningen i parken utnytter trærne og løvet. Gjerdet rundt parken er beholdt og det er port fra gatekrysset og inngangen fra begge gatene. Josefines park ble designet av landskapsarkitektfirmaet Bjørbekk & Lindheim, og Kulturetaten i Oslo kommune har hatt ansvar for kunsten.[2]

Den seks meter høye skulpturen Frondi tenere e belle av Fredrik Raddum[3] står vest i parken og innenfor porten står den lille metallskulpturen «Den proteksjonistiske høna».[2]

Parken forvaltes av Bydel Frogner.[4]

Villaen som den opprinnelige hagen hørte til, er tegnet av Georg Andreas Bull i nygotisk stil og sto ferdig i 1863. Fra den gamle villahagen ble kjøpt av kommunen og opparbeidet som offentlig park tidlig i etterkrigstiden, het den Hygeaparken. Fra ca. 2012 ble parken brukt som riggplass i forbindelse med oppgraderingen av Bogstadveien.

Bilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Grøntregistreringer. Oslo kommune, Plan- og bygningsetaten, 2009, utarbeidet i forbindelse med forslag til grøntplan for Oslo. Ikke lenger tilgjengelig på internett. Arealnummer 53400 Bydel Frogner.
  2. ^ a b Hemmelighetens hage.
  3. ^ Frondi tenere e belle, fredrikraddum.no. Besøkt 3. juli 2016.
  4. ^ Navnsetting bydelspark Josefines gate/Hegdehaugsveien. Bydelsutvalgssak 159/15, bydel Frogner.[død lenke] Besøkt 3. juli 2016.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]