Svartdalsparken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Svartdalsparken
Svartdalsparken, sett mot øst
Kart
Svartdalsparken
59°54′16″N 10°47′32″Ø

Det blå løpehjulet
Minneplakett festet til monumentet av det blå løpehjulet.

Svartdalsparken er en park på Kværner ved Alnaelva i Svartdalen i Oslo.

Parken ligger på Kværner gårds tidligere marker nederst og helt vest i Svartdalen. Den er avgrenset av Enebakkveien i vest, Alnaelva mot nord og et skogholt mot Eirik Raudes vei i syd. I øst går parken over i den 110 mål store naturparken Svartdalen. Svartdalsparken er anslagsvis fem mål stor og består av en gresslette med en rad unge trær i en bue. Mot elva står turbinen «Det blå løpehjulet» som er gitt av Kværner Vel og satt opp på 2000-tallet i samråd med verkstedklubben ved Kværner Bruk, som ble nedlagt i 1999.

Parken ble anlagt i 1993 på et mindre område av Svartdalen. Et stort område av Svartdalen ble parkmessig behandlet på 1930-tallet.[1] I dag er turveiene i god stand, men området for øvrig er tett skog uten tegn til parkmessig behandling. Både i kommunale dokumenter og ellers brukes både Svartdalsparken og Svartdalen som navn på det store naturområdet.

Turveien gjennom Svartdalen og Svartdalsparken ender i vest på Klosterenga, i øst mot Etterstad og Bryn og mot syd ved Nøklevann. Parken ligger nær boligstrøket Kværnerbyen, som hadde innflytting fra 2007.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Oslo Byleksikon.

Litteratur[rediger | rediger kilde]