Rosenhoff

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kartet fra 1887 viser med vannrett skravur områder som ble innlemmet i Kristiania (Oslo) ved byutvidelsen i 1878. «Rosenhof» midt på kartet, «Sindsen» i nordøst og lengt i sør bebyggelsen på Dælenenga.
Detalj av Oslo-kart fra 1900 som viser veier på Rosenhof.

Rosenhoff, i eldre navn også skrevet Rosenhof, er et boligstrøk i Bydel Grünerløkka Oslo, altså som del av de tradisjonelle arbeiderstrøkene på Østkanten i byen. Rosenhoff ligger nordvest for Carl Berner (strøket omkring Carl Berners plass), nord for Rodeløkka, sør og øst for parkområdet Torshovdalen og vest for Sinsenbyen. Strøket som er bygd på grunnen til den tidligere løkken Rosenhoff, er trekantformet, og avgrenses av Mailundveien i nordvest, Rosenhoffsgata i sør, og Trondheimsveien i øst. Trikken går også gjennom denne delen av Trondheimsveien, og Sinsenlinjen har et trikkestopp på nettopp Rosenhoff holdeplass.

På sørsida av Rosenhoffgata ligger blant annet Rodeløkkens kolonihager, på nordsida de to storslagne leiegårdskompleksene Rosenhof kvartal 1 (oppført 1914–18; arkitekter Christian Morgenstierne og Arne Eide) og Rosenhof kvartal 3 (oppført noen år seinere).

I 2009 bodde det 1505 personer på Rosenhoff. Boligene ble bygd ut av kommunen etter en brann og et vedtak i 1913 og var tiltenkt å romme 1200 personer i en- og to-romsleiligheter med kjøkken og fellestoaletter på gangen. Sentralt i strøket ligger Rosenhof skole som åpnet i 1917 og ble nedlagt i 1984. Lokalene ble da tatt i bruk som barnehage og siden senter for norskundervisning for fremmedspråklige under navnet Oslo Voksenopplæring Rosenhof. Området har også hatt industri, blant annet trykkerivirksomhet. Rosenhoff Idrettslag ble stiftet 1931, men driver i dag bare Rosenhoff Hockey som ble dannet i 1953.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]