Torshovparken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Torshovparken
Torshovparken med bysten av Fernanda Nissen.
Kart
Torshovparken
59°56′08″N 10°46′15″Ø

Musikkpaviljong i Torshovparken
Dammen

Torshovparken (ikke å forveksle med Torshovdalen) er en stor park på Torshov i Oslo, anlagt på 1920-tallet som en del av Torshovbyen, boligområdet som ble bygget ut i kommunal regi.

Parken[rediger | rediger kilde]

Parken avgrenses av Agathe Grøndahl gate i nord, Johan Svendsens gate i sydøst, Hegermanns gate i syd og Per Kvibergs gate i vest. Parken ligger i bydel Sagene.

Torshovparken er 41 mål[1] i utstrekning og ligger på en naturlig høyde, som ble øket med overskuddsmasser fra utbyggingen,.[2] Det er utsikt mot byen og fjorden fra toppunktet (87 meter over havet) midt i parken, der musikkpaviljongen er plassert i enden av en allé mot nord.

Torshovparken er stilmessig på overgangen mellom den formale parkstilen, med symmetri og streng orden og ofte musikkpaviljong som midtpunkt, og funksjonalistisk parkstil, med enkelhet og åpne gressflater, bevaring av opprinnelig terreng, tilrettelegging for barn og unges aktiviteter, og nordiske treslag.

I skråningen mot syd og øst er det store plener tenkt for aking og skilek. Nord i parken ligger en dam og en nedlagt barnepark. Parken og Lilleborgbanen sør for parken er mye brukt av Lilleborg skole, som ligger like ved.[3]

I sommersesongen arrangeres konserter i parken av lokale skolekorps og andre, blant annet festivalen Musikkfest Oslo, og filmfremvisning.

I parken er det tre skulpturer:

 • byste av Fernanda Nissen, parkutvalgets første formann, utført av Wilhelm Rasmussen, plassert syd i parken, avduket 1931
 • barneskulptur, utført av Sigri Welhaven, ved lekeplassen i det nordvestlige hjørnet av parken, avduket 1928
 • byste av komponisten Jolly Kramer-Johansen, som bodde hele sitt liv på Torshov, utført av sønnen Willy Kramer-Johansen, avduket 1. mai 2002 i forbindelse med markeringen av 100-årsdagen for hans fødsel

Historie[rediger | rediger kilde]

Torshovparken ligger på det området kommunen kjøpte i 1916 for å bygge Torshovbyen. Bygartner Marius Røhne la frem en plan for park i 1924. Dette var den første parken i byen som ble anlagt etter en samlet plan av det Parkvesenet som ble opprettet i 1916.

I 1926 tok Sagene og Torshov lag av Arbeiderpartiet initiativ til å få reist en byste av Fernanda Nissen i parken. Midlene til bysten kom for det meste fra konserter på St. Hanshaugen der kunstnere opptrådte gratis. Bysten ble avduket da parken ble offisielt åpnet 13. september 1931.

I 1940 ble Torshovparken tatt i bruk til dyrking av mat for den lokale befolkningen. Fra 1942 ble områder av parken delt ut som private parseller.

Fra 1946 arrangerte kommunen parkkvelder med konserter i Torshovparken. Sommeren 2007 ble det satt ut offentlig toalett i parken.

I 2006 ga bydelsutvalget tillatelse til restaurantdrift ved paviljongen. Sommeren 2012 ble det oppført et midlertidig byggverk med tilhørende uteservering. Byggverket er oppført tett opp til musikkpaviljongen og har vakt stor motstand i nærmiljøet.[4] Det ble opprettet en gruppe på Facebook[5] for å få fjernet restauranten. Aksjonen fikk støtte av ICOMOS Norwegian Scientific Committee on Cultural Landscapes. Også Fortidsminneforeningens Oslo og Akershus-avdeling sendte bydel Sagene en uttalelse[6], (datert 24.6.13). Bygget ble revet høst/vinter 2013.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

 • Oslo byleksikon
 • Marius Røhne: Oslo kommunale parker og grønnanlegg 1810-1948. Oslo, Myhres papirindustri, 1967

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Røhne oppgir 44,6 mål i sin bok, mens Oslo byleksikon (2000-utgaven side 13) oppgir 41 mål
 2. ^ Arne Gunnarsjaa: Norges arkitekturhistorie. Oslo, Abstrakt, 2006, side 372
 3. ^ «Bydel Sagene: Revitalisering av Torshovparken og Lilleborgbanen.» park & anlegg 7/2008, side 6–9.
 4. ^ Opprør mot serveringssted i Torshovparken. nettstedet dittoslo.no, 5. mars 2013 Arkivert 10. april 2013 hos Wayback Machine. (besøkt 1. mai 2013)
 5. ^ Befri Torshovparken (besøkt 1. mai 2013)
 6. ^ "Vedrørende uteservering i Torshovparken"

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]