Børshagen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Børshagen
Børshagen, sett fra krysset Fred Olsens gate / Tollbugata
LandNorges flagg Norge
OmrådeKvadraturen (Oslo)
Opprettet1819
Kart
Børshagen
59°54′33″N 10°44′53″Ø

Børshagen er den parken som ligger rundt Børsen i Kvadraturen i Oslo sentrum. Parken var Oslos første offentlig anlagte park i 1819, den gang med navnet Grønningen.

Beliggenhet og størrelse[rediger | rediger kilde]

Parken avgrenses av Tollbugata i nord, Strandgata i øst, Rådhusgata i sør og Fred Olsens gate i vest. E 18 passerer ved det sydøstlige hjørnet av parken. Parken er ca. 4 dekar stor. Børsbygningen ligger midt i parken med inngang fra Tollbugata. Børshagen er gjerdet inn og ikke tilgjengelig for publikum.

Foran inngangen til børsen står en fontenefigur i bronse av den romerske handelsguden Merkur, gitt av grosserer Conrad Langaard ved innvielsen av tilbygget til Børsen i 1911. På sokkelen finnes fire løvehoder.

Børshagen brukes også om den indre hagen midt i børsbygningen. Denne hagen fikk glasstak i 1988.

Historie[rediger | rediger kilde]

Området Børshagen ligger på var en del av Bjørvika da Christiania ble anlagt i 1624. Først i 1720-årene var området ferdig fylt opp og blitt land. Fra midten av 1700-tallet lå byens fisketorg på området.

Den første parken ble anlagt 1805 og 1806 med blant annet 303 lindetrær fra Holland, etter initiativ av politimester Jacob Wulfsberg. Parken, som i mange år ble kalt Grønningen, ble populær og mye brukt, men vedlikehold manglet og trærne døde.

I 1812 foreslo Otto Collett at Oslo Byes Vel skulle anlegge en ordentlig park, og dette ble satt i gang av selskapets kommisjon for Nytte og Ziir samme år med planting av 250 trær, blant annet mange popler. Opparbeidelsen skjedde uten bruk av offentlige midler og skal ha blitt utført av fanger fra Akershus festning. I 1815 ble parken gjerdet inn, slik at ikke kuer og andre husdyr ble holdt ute. Parken, som var større enn i dag, ble åpnet for publikum i 1819 og kaltes nå også Esplanaden. Militært personell og politiet delte på vaktholdet.[1]

Brigademusikken (2. Brigades Musikkorps, nå Forsvarets Stabsmusikkorps) spilte i årene fra korpset ble stiftet i 1817 i parken, utenfor Byens Vakt (Tollvakten) i parkens nordøstlige hjørne.

Flere kilder omtaler Grønningen som byens første park. Det er den i betydningen offentlig tilgjengelig park på offentlig eiet grunn. Paléhaven, øst for Paléet som Bernt Anker eide i kvartalet nord for Børshagen, var en fullverdig park og ble åpnet for publikum før Børshagen sto ferdig. Paléhaven var imidlertid en privat hage.

Grunnen ble solgt til børskomiteen i 1826. Men også etter at bygningen for Oslo Børs sto ferdig i parken i 1828 var den populær. Denne delen av sentrum var promenadestrøket frem til den nye vestlige del av sentrum med Karl Johans gate og Slottsparken overtok fra 1840-tallet.

Ved børsbygningens utvidelse i 1911 ble parken mindre ved at det ble bygget to sidefløyer mot syd og en tverrfløy. Utbyggingen skapte gårdshagen (den indre Børshagen).

Børshagen ble inngjerdet i 2006. Fra 2009 er det hvert år arrangert en stor fest for Kirkens Bymisjons gjester, i 2014 i samarbeid mellom Oslo Børs, Sodexo, Fred Olsen, Friele og Comfort Hotel Børsparken.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Moland, side 15 og 23–24.
  2. ^ -En kolossalt bra grillfest!. Kirkens Bymisjons hjemmeside, 4. september 2014. Arkivert 11. oktober 2014 hos Wayback Machine. (besøkt 6. oktober 2014)

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]