Furuset kulturpark

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi


Furuset kulturpark med dammen
Parken sett mot nord
Utsiktstårnet nord i parken
Utsikt fra utsiktstårnet. Bredtvedt fengsel med tårn litt til venstre i bildet

Furuset kulturpark er en park ved Furuset kirkeFuruset i Oslo, åpnet i 2009 som en del av Groruddalssatsingen.[1]

Beliggenhet og størrelse[rediger | rediger kilde]

Parken ligger på Furuset i øvre Groruddalen, bydel Alna, og grenser i vest til et skrånende terreng ned mot Micheletveien og villaområdet Gamle Furuset, i nord til Furuhuset familiesenter, i øst til Ulsholtveien med gang- og sykkelvei og et friområde på andre siden av vegen, og i sør til Furuset kirke.

Området ligger langs oldtidsveien Pilegrimsleden (Gudbrandsdalsleden), og turvei D9, som går på tvers av Groruddalen fra Huken pukkverk i nord til Østmarka ved Øvre Furuset i sør, går gjennom parken ved bjerkealleen langs Ulsholtveien. Turvei D7 starter ved parken og følger Pilegrimsleden til bygrensen ved Gjelleråsmarka.[2]

Plasseringen med skrånende terreng gir utsikt mot den nordvestlige delen av Groruddalen og Lillomarka.

Parken er 15,2 dekar stor, grunnen er eiet av kommunen og den er regulert til friområde.[3]

Parken og historie[rediger | rediger kilde]

I parken finnes en blomstereng og blomstrende trær. Hagen ved Kurland gård, som lå på parkområdet, hadde en dam. Denne er rekonstruert i kulturparken, med vannliljer. Ved dammen er satt opp en drikkefontene, der de som vandrer Pilegrimsleden og andre kan drikke. Ved dammen står en fast grill. Parken er anlagt for å sikre naturverdiene knyttet til dammen og den rike edelløvskogen i skråningen ned mot Micheletveien.

Om sommeren slippes geiter fra Nordre Lindeberg 4H-gård på beite i en innhegning i parken. Langs Ulsholtveien er det plantet en bjerkeallé. Stien som går langs parken brukes om vinteren til øvelse i skigåing for nybegynnere.

På parkens høyeste punkt står et utsiktstårn, inspirert av tårnet på stabburet til Furuset gård.

Antikvariske myndigheter antar at det lå en stavkirke i parkområdet eller på andre siden av Ulsholtveien. Det er sannsynlig at kirken ble forlatt midt på 1300-tallet, da svartedauen kom.[4]

Furuset kulturpark kostet 5,6 mill. kr da den ble åpnet i mai 2009, og av dette bidro Miljøverndepartementet med 4 mill. kr, Husbanken med 1,5 mill. kr og Kirkelig fellesråd i Oslo med 100 000 kr. Byggherre var Oslo kommune ved Friluftsetaten. Parken er prosjektert av Landskapsfabrikken ved Aaste Sakya og Hp-landskap ved Hettie Pisters. Utkikkstårnet er tegnet av arkitekt Ole Møystad.[5]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Programområde 2: Alna, grønnstruktur, idrett og kulturmiljø. Oslo kommune, Plankontoret for Groruddalen «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 16. juni 2012. Besøkt 12. desember 2013. . Besøkt 21.7.2019.
  2. ^ Frithjof Funder: Oslo turveiguide. Oslos regulerte, offentlige turveinett. Oslo, Gaidaros forlag og Friluftsetaten, Oslo kommune, 2008, side 101 og 107-8. ISBN 978-82-8077-133-9
  3. ^ Grøntregistreringer. Oslo kommune, Plan- og bygningsetaten, 2009, utført ifm. revidering av Grøntplan 1993. Bydel Alna, areal 121300.
  4. ^ Furuset kulturpark. Oppdag Gruruddalen – en kulturhistorisk guide. Besøkt 21.7.2019.
  5. ^ Pressemelding, Miljøverndepartementet

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Oppdag Groruddalen! En kulturhistorisk guide. Oslo, Byantikvaren, 2010, side 124-25. ISBN 978-82-992269-5-0
  • FRI – friluftsliv, fritid og friområder – en presentasjon av grønne investeringer. Oslo kommune, Bymiljøetaten, uten år <2011>, side 12−13.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]