Washington Irving

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Washington Irving
Irving-Washington-LOC.jpg
Født 3. april 1783
New York
Død 28. november 1859 (76 år)
Tarrytown
Gravlagt Sleepy Hollow Cemetery
Nasjonalitet USA
Medlem av American Academy of Arts and Sciences, American Antiquarian Society
Signatur
{{{navn}}}s signatur

Washington Irving (født 3. april 1783 i New York, død 28. november 1859) var en amerikansk forfatter.

Irving studerte jus men måtte gi opp studiene på grunn av sykdom.

Under pseudonymet Diedrich Knickerbocker utgav han i 1809 et parodisk heltedikt, History of New York. I 1815 reiste han til England, der han blant annet utgav The Sketch Book of Geoffrey Crayon, Gent (1820), som inneholdt fortellinger som Rip Van Winkle og The Legend of Sleepy Hollow.

Irving ble i Europa i sytten år. Årene 1826-29 arbeidet han for den amerikanske ambassaden i Madrid. I sin tid i Spania reiste han mye rundt i landet og skrev fortellinger om sine reiser, blant annet besøkte han den mauriske borgen Alhambra i Andalucía, han skrev boken Tales of Alhambra om sine opplevelser av stedet. Boken ble en stor suksess og gjorde borgen til et populært turistmål.

Han skrev en biografi om Kristoffer Columbus som ble en viktig kilde til den slitesterke myten om at middelalderens europeere trodde at jorden var flat.

I 1832 vendte han i triumf tilbake til New York, som han den første amerikanske forfatter som var blitt berømt også i Europa. Han reiste rundt i USA og skrev reisefortellinger.

Årene 1842-1845 var Irving USAs ambassadør i Spania.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]