Det suser i sivet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Det Suser i Sivet
The Wind in the willows
Det Suser i Sivet
Forfatter/e Kenneth Grahame
Sjanger Barnebok
Originalutgave 1908
Norsk utgave 1949
Forlag Storbritannia Methuen
Norge Eide
Oversetter Zinken Hopp
Sider 302

Det suser i sivet (engelsk originaltittel The Wind in the Willows) er en klassisk, engelsk barnebok av Kenneth Grahame utgitt 1908, den kom første gang på norsk i 1949. Boken handler om en poetisk muldvarp (på engelsk Mole), en modig vannrotte (Rat), en skrytete og egoistisk padde (Toad), en barsk grevling (Badger) og ekle snømus som okkuperer Paddeborg (Toad Hall).

Innhold[rediger | rediger kilde]

Hovedpersonene i Det suser i sivet, en muldvarp, ei vannrotte, ei padde og en grevling, framstilt av illustratøren Paul Bransom i en utgave fra 1913

Boken er et klassisk eksempel på dyrefabler innen barnelitteraturen ved forrige århundreskifte. Andre eksempler er Jungelboken fra 1894 av Rudyard Kipling og Eventyret om Petter Kanin fra 1901 av Beatrix Potter. Dyrene ved elvebredden representerer mennesker, det vil si er dyr med menneskelige egenskaper som bor i karikerte menneskesamfunn. Spesielt i skildringen av Hr. Padde vises Grahames samfunnssatire.

Det sies at bakgrunnen for boken er godnatthistorier som Kenneth Grahame pleide å fortelle sønnen Alistar. Da sønnen skulle på sommerferie begynte faren å sende historiene i posten hver dag, slik at brevene dannet utgangspunktet for boka.

Klikk på bildet for å åpne en digitalkopi av den engelske boka.

Versjoner og annet[rediger | rediger kilde]

«The Piper at the Gates of Dawn»
Boka ble opprinnelig utgitt uten illustrasjoner, men har kommet i en mengde versjoner siden. Kjente illustratører som har tegnet til historiene, er blant andre Paul Bransom (1913), Arthur Rackham (1940), Tasha Tudor (1966), Michael Hague (1980), Scott McKowen (2005) og Robert Ingpen (2007). De mest populære illustrasjonene er nok likevel de stemningsfulle pennetegningene til Ole Brumm-tegneren E. H. Shepard som første gang kom i 1931. Forfatteren døde før denne utgaven ble ferdig, men han skal ha likt skissene.

Boken har blitt til en animasjonsfilm og en TV-serie, gitt opphav til dataspill samt dannet grunnlag for en mengde leketøy. Walt Disney lagde en tegnefilm av boka som ett innslag i antologifilmen The Adventures of Ichabod and Mr Toad. Den settes også hyppig opp som teaterforestilling, for eksempel på Torshovteateret i Oslo i 2002. Den engelske TV-serien Det suser i sivet var en dokkefilm på 52 episoder som ble produsert for Thames Television og første gang sendt 1984-1987.

Et kapittel i boken, «The Piper at the Gates of Dawn», ga navn til rockegruppa Pink Floyds første album fra 1967.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har multimedieinnhold relatert til