Finnmarkgata (Oslo)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Finnmarkgata
Basisdata
NavnFinnmarkgata (2749)
LandNorge
StrøkTøyen
BydelGrünerløkka
KommuneOslo
Kommunenr0301
Navngivning1947
NavnebakgrunnFinnmark fylke
TilstøtendeKjølberggata, Sørligata, Økernveien, Tøyengata, Sofienberggata, Helgesens gate, Telavåggata, Sars' gate, Ola Narr, Frydens gate, Trondheimsveien, Carl Berners plass

Kart
Finnmarkgata
59°55′13″N 10°46′30″Ø

Finnmarkgata (27 og 49, 40–48) er ei gate på Tøyen i bydel Grünerløkka i Oslo. Den er en fortsettelse av Kjølberggata og går fra Økernveien til Trondheimsveien like ved Carl Berners plass. Gata er en del av ring 2 (riksvei 161).

Første del av gata har på vestsida blant annet Munchmuseet og parkeringsplassen ved dette. På østsida ligger friområdene Caltexløkka og Tøyenparken med Tøyenbadet. Ei av bygningene her er Bellevue (Finnmarkgata 27), våningshuset fra den tidligere eiendommen til professor Niels Treschow. Huset er fra 1812. Det har vært blindeskole og tuberkuloselasarett. Nå er det barnehage.

Resten av Finnmarkgata betsår av en rekke teglsteins boligblokker fra like etter andre verdenskrig. Disse er bygd etter plantegninger basert på en stor boligundersøkelse som Selskabet for Oslo Byes Vel gjennomførte under krigen. De var første ledd i virkeliggjøringa av en reguleringsplan som gjorde Finnmarkgata til en del av ei ringgate i indre Oslo. De fleste av blokkene har adresse til tverrgatene Sofienberggata og Helgesens gate, men nord for Telavåggata ligger ei lang blokk med adresse Finnmarkgata 40–48.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]