Slaget ved Dombås

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Slaget ved Dombås
Konflikt: Andre verdenskrig
Dombås 1940 4.PNG
Et tysk transportfly av typen Junkers Ju-52 skutt ned ved Dombås, 14. april 1940.
Dato14.-19. april
StedDombåsområdet i Gudbrandsdalen
ResultatTaktisk Norsk seier
Stridende parter
Norge NorgeNazi-Tyskland Tyskland
Kommandanter og ledere
Norge Kaptein I. Navelsaker
Norge Major Arne Sunde
Nazi-Tyskland Oberleutnant Herbert Schmidt
Styrker
• I/I.R.11 og II/I.R.11[1]Fire offiserer og 181 mann fra 1./FJR 1 av 7. Flieger Division
Tap
Ukjent, men omkring de samme tapene som tyskerne40 drepte, ukjent antall skadet

Slaget ved Dombås ble utkjempet mellom norske soldater og tyske fallskjermjegere ved Dombås mellom 14.-19. april 1940. Som et ledd i tyskernes erobring av Sør-Norge, og som et mottrekk mot rapporter om landsetninger av allierte soldater i romsdalsområdet i Sørvest-Norge, satte tyskerne inn et fallskjermkompani ved det strategisk viktige jernbaneknutepunktet i Dombås den 14. april 1940. I de etterfølgende fem dagene blokkerte de tyske troppene Dovrebanen og Riksvei 50 mellom Oslo og Trondheim.

Den 14. april kom en kolonne med regjeringens biler inn i en tysk stillingen ved Hagevollen og sikringsstyrken som fulgte regjeringen angrep stillingen ledet av kaptein Eiliv Austlid som da falt.

Infanteriregiment 11 deltok i kampene mot de tyske fallskjermsoldatene. Det norske forsvaret hadde ikke tidligere brukt hvite kamuflasjedrakter, men sivilbefolkningen i Isfjorden sydde i løpet av en natt kamuflasjedrakter til IR 11.[2]

Bakgrunn for slaget[rediger | rediger kilde]

Kort etter at tyskerne hadde gått i land i Norge under Operasjon Weserübung 9. april igangsatte De allierte deres egen militære felttog for å støtte den norske hæren og forhindre tyskerne i å okkupere det strategisk viktige landet. Felttoget i Norge var den første gangen Frankrike og Storbritannia kjempet i en direkte landkonfrontasjon mot Tyskland.

Den 13. april fikk Generaloberst Nikolaus von Falkenhorst, øverstkommanderende for de tyske troppene i Norge, ordre fra Oberkommando der Wehrmacht i Berlin om å ta kontrollen over byen Dombås ved hjelp av fallskjermtropper. Begrunnelsen for ordren var falske rapporter om at allierte tropper hadde blitt landsatt i Åndalsnes, noe som først fant sted flere dager senere. Hovedmålet med operasjonen var å sabotere jernbanen og blokere en alliert fremgang sørover, i særdeleshet gjennom Gudbrandsdalen.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ • Kp.I/I.R.5• Mitraljøselag fra Jagevingen• 40 mm luftvernskanon• Jernbanehaubits bemannet av Royal Marines
  2. ^ Ruge, Otto og Olav Riste: Felttoget. General Otto Ruges erindringer fra kampene april-juni 1940. Oslo: Aschehoug, 1989.
  3. ^ Hauge-1 1995: 249