Slaget ved Dombås

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Slaget ved Dombås
Konflikt: Andre verdenskrig
Dombås 1940 4.PNG
Et tysk transportfly av typen Junkers Ju-52 skutt ned ved Dombås, 14. april 1940.
Dato 14.-19. april
Sted Dombåsområdet i Gudbrandsdalen
Resultat Taktisk Norsk seier
Stridende parter
Norge Norge Nazi-Tyskland Tyskland
Kommandanter og ledere
Norge Kaptein I. Navelsaker
Norge Major Arne Sunde
Nazi-Tyskland Oberleutnant Herbert Schmidt
Styrker
• I/I.R.11 og II/I.R.11[1] Fire offiserer og 181 mann fra 1./FJR 1 av 7. Flieger Division
Tap
Ukjent, men omkring de samme tapene som tyskerne 40 drepte, ukjent antall skadet

Slaget ved Dombås ble utkjempet mellom norske soldater og tyske fallskjermjegere ved Dombås mellom 14.-19. april 1940. Som et ledd i tyskernes erobring av Sør-Norge, og som et mottrekk mot rapporter om landsetninger av allierte soldater i romsdalsområdet i Sørvest-Norge, satte tyskerne inn et fallskjermkompani ved det strategisk viktige jernbaneknutepunktet i Dombås den 14. april 1940. I de etterfølgende fem dagene blokkerte de tyske troppene Dovrebanen og Riksvei 50 mellom Oslo og Trondheim.

Infanteriregiment 11 deltok i kampene mot de tyske fallskjermsoldatene. Det norske forsvaret hadde ikke tidligere brukt hvite kamuflasjedrakter, men sivilbefolkningen i Isfjorden sydde i løpet av en natt kamuflasjedrakter til IR 11.[2]

Bakgrunn for slaget[rediger | rediger kilde]

Kort etter at tyskerne hadde gått i land i Norge under Operasjon Weserübung 9. april igangsatte De allierte deres egen militære felttog for å støtte den norske hæren og forhindre tyskerne i å okkupere det strategisk viktige landet. Felttoget i Norge var den første gangen Frankrike og Storbritannia kjempet i en direkte landkonfrontasjon mot Tyskland.

Den 13. april fikk Generaloberst Nikolaus von Falkenhorst, øverstkommanderende for de tyske troppene i Norge, ordre fra Oberkommando der Wehrmacht i Berlin om å ta kontrollen over byen Dombås ved hjelp av fallskjermtropper. Begrunnelsen for ordren var falske rapporter om at allierte tropper hadde blitt landsatt i Åndalsnes, noe som først fant sted flere dager senere. Hovedmålet med operasjonen var å sabotere jernbanen og blokere en alliert fremgang sørover, i særdeleshet gjennom Gudbrandsdalen.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ • Kp.I/I.R.5• Mitraljøselag fra Jagevingen• 40 mm luftvernskanon• Jernbanehaubits bemannet av Royal Marines
  2. ^ Ruge, Otto og Olav Riste: Felttoget. General Otto Ruges erindringer fra kampene april-juni 1940. Oslo: Aschehoug, 1989.
  3. ^ Hauge-1 1995: 249