Fallskjermsoldat

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En fallskjermsoldat i det amerikanske marineinfanteriet.
En italiensk fallskjermsoldat fra Brigata paracadutisti «Folgore»

En fallskjermsoldat er en soldat som er trent til å hoppe i fallskjerm. Fallskjermsoldater har en taktisk fordel i at de kan opptre på slagmarken overalt hvor luftfartøy kan fly over. De kan dermed unngå fiendens befestninger som opprettes for å slå tilbake angrep fra en bestemt retning, og de kan tvinge fienden til å forbruke styrker på å beskytte baktroppen. Fallskjermsoldater brukes ofte til å etablere et brohode. En fallskjermsoldat i infanteriet er ofte også jeger og kalles derfor fallskjermjeger.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Fallskjermsoldater ble først brukt i stor utstrekning under andre verdenskrig. Det var Sovjetunionen som først fattet interesse for konseptet og startet et treningsprogram i stor skala på 1930-tallet. Men det var tyskerne som først brukte dem operativt i kamp, i forbindelse med felttoget i Norge og Danmark, nærmere bestemt erobringen av Sola flyplass og Aalborg lufthavn.

Soldatene brukte i starten en rund skjerm, som tillot minimal styring ved at soldaten dro i de fire stroppene mellom selen og selve skjermen. Selv med en viss manøvreringsevne kunnes soldaten i liten grad kontrollere nøyaktig hvor han ville lande, og vindretning avgjorde hvor landingsstedet ville bli. Tyske fallskjermsoldater benyttet seg av seler med kun én stropp festet på baksiden, og kunne dermed ikke styre skjermen på samme måte, og var fullstendig prisgitt vinden i forhold til hvor de kom til å lande.

Dagens fallskjermsoldater bruker fortsatt runde fallskjermer, dog modifisert for å gjøre dem mer kontrollerbare, men rektangulære fallskjermer, med stor manøvreringsevne, brukes også. Siden fallskjermsoldater slippes i store antall og i lav høyde, har erfaringen vist at runde fallskjermer er å foretrekke, for å unngå at soldatene kolliderer i luften og at avdelingene spres utover store områder.

Fallskjermavdelinger[rediger | rediger kilde]

Amerikanske fallskjermsoldater

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]