Bombingen av Kristiansund

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kart over Kristiansund sentrum fra 1911. Den tette trebebyggelsen, spesielt i sentrumsområdene ved havna førte til at skadene ble svært omfattende under de tyske luftangrepene 28. april1. mai 1940.

Bombingen av Kristiansund var et luftangrep på Kristiansund utført av bombefly fra den tyske stridsmakten som startet morgenen 28. april 1940 og varte i fire dager til 1. mai. Etter bombingen var store deler av byen totalskadd. Rundt 800 av byens 1 300 bygninger ble helt eller delvis ødelagt, noe som tilsvarer 28 prosent av Norges samlede krigsskader på bygninger under andre verdenskrig.[1] Skadene beløp seg på 60 millioner 1940-kroner, og seks mennesker omkom som en direkte følge av bombingen.[trenger referanse] Gjenoppbyggingen av byen etter krigen resulterte i Gjenreisningsbyen; Kristiansund sentrum, som er kommunens tusenårssted. Det var rundt 13 000 av Kristiansunds 15 000 innbyggere som fremdeles var i byen da angrept begynte.

Under den tyske invasjonen i Norge under andre verdenskrig ble 24 byer og tettsteder i landet bombet våren 1940. Det gjaldt blant annet Kristiansund (bildet), Molde, Steinkjer og Namsos.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Krigen Arkivert 3. august 2013 hos Wayback Machine. Gjenreisningsbyen Kristiansund

Litteratur[rediger | rediger kilde]