Kampene på Hovinheia i Telemark

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Kampene på Hovinheia i Tinn, Telemark varte fra 25. april til 2. mai 1940.[1]

Allerede før krigen hadde Norsk Hydro, i samråd med Forsvarsdepartementet, opprettet sitt eget luftvern for anleggene på Rjukan og Herøya. På Rjukan talte luftvernet i alt 200 mann under ledelse av kaptein Nagel. I tillegg kom det etter hvert til flere frivillige, bl.a. fra Heistadmoen. Til sammen var det over 300 mann under våpen på Rjukan.

24. april rykket en tysk bataljon av 388. infanteriregiment inn i Notodden, og de fortsatte framrykkingen mot Rjukan dagen etter. Den norske feltvakten lå ved Sauro nord for Hovin kirke. Den første tyske patruljen kom i bil, men snudde før noe mer hendte. Ca. kl. 18.00 kom en lastebil med tyskere, som ble møtt med kraftig mitraljøseild. Bilen ble fullstendig gjennomskutt, men fire tyskere kom seg unna. Vaktstyrken trakk seg nå et par hundre meter bakover og gikk i ny stilling forsterket med en luftvernkanon.

Etter hendelsen ved Sauro rykket nå tyskerne meget forsiktig fram. Først den 28. april kom de med ca. 200 mann som gikk i stilling foran vaktstyrken. Omtrent samtidig sendte kaptein Nagell 30 mann med båt til Tinnoset for om mulig å sprenge Gransherad jernbanestasjon og en veibru. De gikk imidlertid rett på en tysk kolonne som passerte, og trakk seg tilbake etter en times ildkamp. Fire tyskere falt og flere ble såret. En norsk sersjant ble såret.

Først to dager senere startet det tyske angrepet på Hovinheia. De ble møtt med kraftig ildgivning og et par timer senere gikk angrepet fast. Da hadde tyskerne avansert bare 200 meter. Omtrent samtidig ble det observert tyskere som rykket fram på den gamle veien, som gikk parallelt med og vestenfor hovedveien. Nagell sendte da sersjant Kloumann, en luftvernkanon og en tropp til Steinsrud, tre-fire kilometer lenger nord, der det gikk an å bestryke Gamleveien. Der rakk de akkurat å ta den tyske kolonnen under ild. Kolonnen var på ca. 90 mann med bombekastere og to kanoner. Tyskerne tok store tap, men gikk videre til Heivann. Der gikk de i stilling, og om natten trakk de seg tilbake til Hovin.

I mellomtiden trakk de norske styrkene på hovedveien seg tilbake til stilling ved Espeset. På morgenen 2. mai kom en tysk patrulje med bombekastere mot stillingen. De norske mitraljøsene åpnet ild på 300 meter hold. Noen av tyskerne falt og ble liggende på veien, resten klarte å gjemme seg i skogen. Kl. 11.00 la tyskerne en artillerikonsentrasjon på de norske stillingene. En time senere fikk de også mitraljøseild fra en høyde nordøst for stillingene. Ilden holdt ved, og etter hvert gikk de norske tilbake til en forberedt skiftestilling ved Steinsrud. Her kom det også forsterkninger fra Rjukan.

Men på kvelden 2. mai kom beskjeden om at kampene i Sør-Norge var over. Avdelingen på Steinsrud trakk seg da ut av stillingen, og dimitterte mannskapene.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Hauge, Andreas (1978). Kampene i Norge 1940. Dreyer. s. 58. ISBN 8209016369.