Slaget ved Beersheba

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Slaget ved Beersheba (1917)»)

Slaget ved Beersheba (engelsk: Battle of Beersheba, tyrkisk: Birüssebi Savaşı) var et slag ved Beersheba i Palestina (nåværende Israel) som ble utkjempet 31. oktober 1917. Slaget var del av kampene i Sinai og Palestina under første verdenskrig og sto mellom britiske styrker og osmanske styrker med tysk støtte. Slaget er kjent for kavaleriangrepet til den australske 4th Light Horse Brigade.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Slaget var del av en større britisk offensiv som er kjent som det tredje slaget ved Gaza. Målet var å slå igjennom den osmanske forsvarslinjen som strakk seg fra Gaza ved Middelhavet til Beersheba rundt 50 kilometer inn i landet.

Etter de tidligere forsøkene på å slå igjennom de tyrkiske linjene hadde feilet ble den britiske øverstkommanderende Archibald Murray skiftet ut med Edmund Allenby som hadde kavaleribakgrunn. Allanby krevde og mottok forsterkninger før han gikk på offensiven.

Området rundt Gaza var godt forsvart, men det var et stort hull i linjene mellom Gaza og Beersheba. Grunnen var at mangelen på vann i området (de eneste sikre kildene fantes i Beersheba) gjorde det vanskelig for britiske styrker å angripe i mellomrommet. Derfor var det viktig for britiske styrker å angripe Beersheba for å sikre vannkildene for offensive operasjoner.

Se også[rediger | rediger kilde]