Britisk Malaya

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Området som dannet Britisk Malaya markert med grønt

Britisk Malaya var betegnelsen på en rekke mindre stater på Malayahalvøya som ble kolonisert av Storbritannia i det 18. og 19. århundre. Områdene som dannet Britisk Malaya inngår i dagens Malaysia.

Malaya kan også referere til Malayarkipelet, bestående av hele øygruppen i området med bl.a. Indonesia, Øst-Timor og Papua Ny-Guinea.

Områder[rediger | rediger kilde]

Britisk Malaya i 1922. De fødererte malaystater er markert i gult, statene i blått er ufødererte stater, mens områdene i rødt er britiske kolonier i Straits Settlements

Betegnelsen Britisk Malaya for områdene Storbritannia kontrollerte på Malayahalvøya fikk gjennomslag fra 1919 og utover.[1] Britisk Malaya var aldri en egen koloni eller administrativ enhet. Området var organisert i en rekke stater og kolonier:

De britiske besittelsene på Borneo, kongedømmet Sarawak, sultanatet Brunei og Britisk Nord-Borneo, gikk under navnet Britisk Borneo. Disse ble ikke regnet til Britisk Malaya.

Befolkning[rediger | rediger kilde]

Malayahalvøya var befolket av malayer. Fra begynnelsen av 1500-tallet gjorde europeere seg gjeldende. Utover 1800-tallet ekspanderte Storbritannia sin interessesfære på Malayahalvøya, både ved å etablere kolonier og ved å undertegne avtaler med herskerne i de forskjellige malaystatene.

Fra midten av 1800-tallet fant det sted en betydelig innvandring av kinesere, indere og malaysiere fra øyene. Grunnen til dette var behovet for arbeidskraft i utvinning av tinn og ekspansjon i plantasjedrift.[2]

Folketellingen i 1911 viste at de forskjellige delene av Britisk Malaya samlet hadde en befolkning på 2 650 000. Malayene, områdets opprinnelige befolkning, utgjorde 46,8 % og tilflyttede malaysiere fra øyene 6,4 %. 34,7 % var kinesere, 10,1 % indere og 1,9 % andre.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Andaya, Barbara Watson og Leonard Y. Andaya: History of Malaysia, Basingstoke: Palgrave, 2001, s. 210.
  2. ^ Dodge, Nicholas N.: «Population Estimates for the Malay Peninsula in the Nineteenth Century, with Special Reference to the East Coast States», Population Studies, bd. 34, nr. 3, 1980, s. 438.
  3. ^ Dodge, s. 437.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Andaya, Barbara Watson og Leonard Y. Andaya: History of Malaysia, Basingstoke: Palgrave, 2001
  • Hooker, Virginia Matheson: A Short History of Malaysia. Linking East and West, Crows Nest: Allen & Unwin, 2003

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]