Hopp til innhold

Tomoyuki Yamashita

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tomoyuki Yamashita
Født8. nov. 1885[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Kōchi
Død23. feb. 1946[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (60 år)
Manila
BeskjeftigelseOffiser Rediger på Wikidata
Embete
Utdannet vedHærens krigsskole
Cagayan National High School
NasjonalitetJapan
GravlagtTama-gravstedet
UtmerkelserStorbånd av Den oppadstigende sols orden
Den gylne glentes orden
Romanias kroneorden
Ærestegnet for fortjenester
Médaille Interalliée 1914-1918

Tomoyuki Yamashita (山下 奉文 – Yamashita Tomoyuki, født 8. november 1888 i landsbyen Osugi Mura ved KōchiShikoku i Japan, henrettet 23. februar 1946 ved Los Baños sør for ManilaFilippinene) var en japansk general under andre verdenskrig.

Yamashita ble etter krigen dømt til døden og henrettet for krigsforbrytelser.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Yamashita var sønn av en landsbylege. Han begynte tidlig på den militære løpebane. Etter kadettskole begynte han i juni 1906 på militærakademiet i Hiroshima og ble løytnant i infanteriet.

Tidlig militær karriere[rediger | rediger kilde]

I 1914 tok han del i beleiringen av Tsingtau. Etter returen til Japan gikk han på hærens høyskole, og tok eksamen i 1916 som klassens sjette beste.[trenger referanse] Samme år giftet han seg med Nagayama Hisako.

Fra 1919 til 1922 var Yamashita, som gikk for å være ekspert på Tyskland og forhold i de tysktalende områder[trenger referanse], stedfortredende militærattaché først i Bern og deretter i Berlin.

Han kom tilbake til Japan i februar 1922, ble major, og postert til generalstaben. På denne tid utviklet han en plan om å forminske de japanske stridskrefter, men på grunn av den fremherskednde politiske stemning støtte den på heftig motstand.[trenger referanse] Samtidig var Yamashita svært aktiv politisk og tilhørte Kōdō-ha, en fraksjon i hæren som gikk inn for at militæret skulle spille en sterkere rolle i staten. Dtte bragte ham i konflikt med blant andret Tōjō Hideki og andre senere svært innflytelsesrike militære, og det hemmet hans karrieregang.[5]

Fra februar 1927 til august 1929 var Yamashita igjen i Europa, som militærattché i Østerrike og Ungarn.

Han ble oberst da han kom hjem, og tjenestegjorde til august 1930 i avdelingen for informasjonsvesenet og den militære forskning, før han i april 1932 fikk kommando over 3. regiment av den keiserlige garde, en ganske ærefull avdeling.[trenger referanse] Fra august 1934 arbeidet han i ledende stilling i hærministeriet. Etter forfremmelse til generalmajor i august 1934 var han atter ved hærens generalstab, før han i mars 1935 overtok ledelsen av byrået for militær forskning.[5]

Japanernes erobring av Malakkahalvøya
Japanske disposisjoner runst Manila, februar 1945

Under annen verdenskrig[rediger | rediger kilde]

Yamashita er mest kjent for erobringen av de britiske koloniene Britisk Malaya og Singapore, noe som gav ham tilnavnet «The Tiger of Malaya». Den 6. november 1941 ble Yamashita satt i kommando av en japansk hæravdeling som den 8. desember gjennomførte en invasjon av Malaya. Angrepet ble satt igang fra japanske baser i Fransk Indokina.

Invasjonen og den påfølgende japanske okkupasjonen av områdene inkluderte gjentatte krigsforbrytelser begått mot krigsfanger, som både besto av alliert personell og sivile filippinere, blant annet Alexandra Hospita-l og Sook Ching-massakrene.[trenger referanse] Yamashitas skyld for disse hendelsene er fortsatt omdiskutert den dag i dag ettersom det blir hevdet at han hadde mislyktes i å stoppe dem fra å bli utført.[trenger referanse]

I 1944 gikk krigen i alliert favør, og situasjonen var kritisk for Japan. Yamashita ble da satt til å forsvare Filippinene den 10. oktober 1944. Før den tid hadde han vært utstasjonert i Kina. De amerikanske styrkene gikk i land på Leyte den 20. oktober, bare ti dager etter at Yamashita hadde ankommet sin post på Manila.

Den 6. januar 1945 landet de totalt 200 000 mennene fra den amerikanske hæren på den store filippinske øya Luzon. Yamashita ledet på denne tiden omtrent 262 000 japanske soldater i tre defensive grupper, den største av disse kalt Shobo Group hadde i oppgave å skulle forsvarte det nordlige Luzon.

Nesten umiddelbart etter det amerikanske angrepet, ledet Den keiserlige japanske marinen under kontreadmiral Sanji Iwabuchi en operasjon som sørget for at Japan re-okkuperte Manila. Japanerne hadde cirka 16 000 sjømenn, og deres artilleri hadde til hensikt å ødelegge alle havnefasiliteter og marine lagerhus som kunne være til nytte for amerikanerne.

Kampene mellom amerikanerne og japanerne gjorde området om til en slagmark. De intense kampene og de japanske grusomhetene resulterte i dødsfall på mer enn 100 000 filippinske sivile.[trenger referanse] Dette skulle senere bli kjent som Manilamassakren, som ble utført under de voldsomme gatekampene som raste mellom 4. februar til 3. mars 1945.

Tomoyuki Yamashita i fangenskap på Filippinene (1946).

Etter krigen[rediger | rediger kilde]

Yamashita ble i tillegg til krigsforbrytelser anklaget for å ha plyndret og gjemt unna store mengder gull og juveler for cirka 200 milliarder fra Kina og Sørøst-Asia under den andre verdenskrig.[trenger referanse] Han ble stilt for en militær domstol og henrettet for krigsforbrytelser før han rakk å hente denne skatten som han ifølge ryktene skulle ha gjemt unna på et ukjent sted i Asia.[trenger referanse] Yamashitas stabssjef på Filippinene, Akira Muto, ble henrettet den 23. desember 1948 etter at han også ble funnet skyldig i krigsforbrytelser av Den internasjonale militærtribunalet for Det fjerne østen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, oppført som Yamashita Tomoyuki, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Yamashita-Tomoyuki, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b TracesOfWar, TracesOfWar person ID 68725[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Autorités BnF, BNF-ID 13556826t[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b Find a Grave, Find a Grave-ID 20538, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ a b Richard Fuller: Japanese Generals. 1926–1945. 2011, s. 243–244.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Aubrey Saint Kenworthy: The Tiger of Malaya: The story of General Tomoyuki Yamashita and “Death March” General Masaharu Homma. Exposition Press, 1951
  • Richard Fuller: Japanese Generals. 1926–1945. Schiffer Publishing Ltd., Atglen PA 2011, ISBN 978-0-7643-3754-3.
  • A. Frank Reel: The Case of General Yamashita. The University of Chicago Press, Chicago IL 1949.
  • Akashi Yoji: General Yamashita Tomoyuki: Commander of the 25th Army. In: Brian Farrell, Sandy Hunter: Sixty Years On. The Fall of Singapore Revisited. Eastern Universities Press, Singapur 2002, ISBN 981-210-202-7, S. 185–207.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]