Tomoyuki Yamashita

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Tomoyuki Yamashita i fangenskap på Filippinene (1946).

Tomoyuki Yamashita (山下 奉文 – Yamashita Tomoyuki, født 8. november 1888 i landsbyen Osugi Mura ved KōchiShikoku i Japan, død 23. februar 1946 ved Los Baños sør for ManilaFilippinene) var en japansk general under andre verdenskrig.

Han er mest kjent for erobringen av de britiske koloniene Britisk Malaya og Singapore, noe som gav ham tilnavnet «The Tiger of Malaya». Den 6. november 1941 ble Yamashita satt i kommando av en japansk hæravdeling som den 8. desember gjennomførte en invasjon av Malaya. Angrepet ble satt igang fra japanske baser i Fransk Indokina.

Invasjonen og den påfølgende japanske okkupasjonen av områdene inkluderte gjentatte krigsforbrytelser begått mot krigsfanger, som både besto av alliert personell og sivile filippinere, blant annet Alexandra Hospital og Sook Ching massakrene. Yamashitas skyld for disse hendelsene er fortsatt omdiskutert den dag i dag ettersom det blir hevdet at han hadde mislyktes i å stoppe dem fra å bli utført.

I 1944 gikk krigen i alliert favør, og situasjonen var kritisk for Japan. Yamashita ble da satt til å forsvare Filippinene den 10. oktober 1944. Før den tid hadde han vært utstasjonert i Kina. De amerikanske styrkene gikk i land på Leyte den 20. oktober, bare ti dager etter at Yamashita hadde ankommet sin post på Manila. Den 6. januar 1945 landet de totalt 200 000 mennene fra den amerikanske hæren på den store filippinske øya Luzon. Yamashita ledet på denne tiden omtrent 262 000 japanske soldater i tre defensive grupper, den største av disse kalt Shobo Group hadde i oppgave å skulle forsvarte det nordlige Luzon.

Nesten umiddelbart etter det amerikanske angrepet, ledet Den Keiserlige japanske marinen under kontreadmiral Sanji Iwabuchi en operasjon som sørget for at Japan re-okkuperte Manila. Japanerne hadde cirka 16 000 sjømenn, og deres artilleri hadde til hensikt å ødelegge alle havnefasiliteter og marine lagerhus som kunne være til nytte for amerikanerne. Kampene mellom amerikanerne og japanerne gjorde området om til en slagmark. De intense kampene og de japanske grusomhetene resulterte i dødsfall på mer enn 100 000 filippinske sivile. Dette skulle senere bli kjent som Manilamassakren, som ble utført under de voldsomme gatekampene som raste mellom 4. februar til 3. mars 1945.

Yamashita ble i tillegg til krigsforbrytelser anklaget for å ha plyndret og gjemt unna store mengder gull og juveler for cirka 200 milliarder fra Kina og sørøst-Asia under den andre verdenskrig. Han ble stilt for en militær domstol og henrettet for krigsforbrytelser før han rakk å hente denne skatten som han ifølge ryktene skulle ha gjemt unna på et ukjent sted i Asia. Yamashitas stabssjef på Filippinene, Akira Muto, ble henrettet den 23. desember 1948 etter at han også ble funnet skyldig i krigsforbrytelser av Den internasjonale militærtribunalet for Det fjerne Østen.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Aubrey Saint Kenworthy, The Tiger of Malaya: The story of General Tomoyuki Yamashita and “Death March” General Masaharu Homma. Exposition Press, 1951
Commons Commons: Tomoyuki Yamashita – bilder, video eller lyd