Framfylkingen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Framfylkingen er LOs barne- og familieorganisasjon.

Framfylkingen er en barnepolitisk organisasjon som engasjerer seg både nasjonalt og internasjonalt i barnepolitiske saker og er opptatt av å følge FNs konvensjon om barns rettigheter (Barnekonvensjonen). Andre saker er blant annet bekjempelse av fattigdom og barnearbeid, fremming av demokrati, mangfold og internasjonal solidaritet. Det er også en miljø- og friluftsorganisasjon som ser det som viktig å lære barn og unge å bli glad i naturen og ta å vare på den. I tillegg til disse sakene fungerer Framfylkingen i stor grad som en lavterskel fritidsorganisasjon for barn og ungdom, og lokallagene arrangerer lokale aktiviteter og utflukter for sine medlemmer, tilpasset aldersgruppen. En særegenhet ved Framfylkingen i forhold til for eksempel speidere og 4H er at i Framfylkingen deltar hele familien sammen, og voksne er blant annet i stor grad med på aktiviteter sammen med barna og ungdommene.

Organisasjonen utgir medlemsbladet Ung med meninger.

På landsmøtet i 2017 ble det vedtatt at Framfylkingen skulle etablere tre nye utvalg i organisasjonen, i tillegg til det allerede etablerte internasjonalt utvalg. Det ble etablert et ungdomsutvalg som overtar for nettverket Rett fram. I tillegg er det nå et eget barnepolitisk utvalg og et organisasjonsutvalg.

Framfylkingen hadde i 2019 lokale lag fra Oteren i nord til Kristiansand i sør og 28 lokallag som arrangerer aktiviteter for sine medlemmer.[1]

Historie[rediger | rediger kilde]

I 1934 ble Framfylkingen startet etter et vedtak på Arbeiderpartiets landsmøte i 1933. I stiftelsesbrevet står det blant annet at:

Formålet med framfylkingen er å skape en almen socialistisk friluftsorganisasjon med sideordnede oppgaver, som faller sammen med de unges interesser. Nevenyttig gjerning og socialistisk kulturarbeid skal gå hånd i hånd, dertil vil den delta i det socialistiske fredsarbeide.

Bakgrunnen for opprettelsen av Framfylkingen var at de voksne i arbeiderbevegelsen ikke ønsket at barna skulle delta i borgerlige organisasjoner som for eksempel speiderbevegelsen. De mente at dette kunne føre til at barna ble påvirket av borgerlige holdninger. De ville derfor lage en egen organisasjon der barna kunne få et fritidstilbud der friluftsliv var en av de viktigste ingrediensene.

Framfylkingen er ikke lenger tilknyttet et politisk parti. I 1977 ble Framfylkingen LOs barne – og familieorganisasjon, som betyr at Framfylkingen er en organisasjon for hele fag- og arbeiderbevegelsen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]