Profeten Brians liv og historie

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Profeten Brians liv og historie
orig. Life of Brian
Generell informasjon
Utgivelsesår1979
Prod.landBritisk
Lengde94 min.
Bak kamera
RegiTerry Jones
ProdusentJohn Goldstone
ManusforfatterGraham Chapman
John Cleese
Terry Gilliam
Eric Idle
Terry Jones
Michael Palin
MusikkGeoffrey Burgon
Foran kamera
MedvirkendeGraham Chapman
John Cleese
Terry Gilliam
Eric Idle
Terry Jones
Michael Palin
Prod.selskapWarner Bros./
Orion Pictures Corporation (USA)
Handmade Films (UK)
Eksterne lenker

Profeten Brians liv og historie (originaltittel: Life of Brian, også kjent som Monty Python's Life of Brian) er en britisk spillefilm fra 1979 av og med humorgruppen Monty Python, og er kanskje gruppens mest kjente film. Filmen handler om Brian, som lever i Judea samtidig med Jesus, og som ufrivillig blir utpekt til messias og tilbedt av en stadig voksende tilhengerskare etter at Brian har deltatt i en motstandsgruppe mot de romerske makthaverne.

Filmens handling[rediger | rediger kilde]

«Judea, år 33 e.Kr., på ettermiddagen, rundt tetid.»

Unge Brian (Graham Chapman) vokser opp hos sin tyranniske mor (Terry Jones).

Judea er okkupert av romere. De er dårlig likt i landet, og motstanden vokser raskt. Det blir opprettet flere undergrunnsbander, som forsøker å avsette Pontius Pilatus. Brian blir uheldigvis medlem av en slik bande (Folkefronten i Judea), hvor medlemmene blir behandlet hardt av den feige lederen Reg (John Cleese).

Det oppstår en forelskelse mellom Brian og Judith (Sue Jones-Davies), som også er med i «Folkefronten i Judea». I mellomtiden planlegger Reg et kidnappingsforsøk på Pilatus' kone. Brian er blant de uheldige utvalgte, og må delta i aksjonen.

Som om ikke det var nok, blir han også forvekslet med en messias. En hel hærskare av tilhengere forguder ham, og Brians liv kompliseres bare mer og mer for hver dag som går.

Forbudt i Norge[rediger | rediger kilde]

I Norge ble filmen i 1980 stoppet av Statens Filmkontroll fordi de mente at den ville stride mot blasfemiparagrafen.[1] I Sverige ble den øyeblikkelig markedsført som «filmen som er så morsom at den er forbudt i Norge». Totalforbudet mot filmen ble opphevet i oktober 1980 etter at filmimportøren fikk en uttalelse fra to teologisk sakkyndige som fikk se filmen. Den ene sakkyndige mente filmen var blasfemisk, den andre mente at den det ikke var det. Forbudet ble opprettholdt etter flere interne diskusjoner og visninger av filmen for Stortingets justiskomité og for Justisdepartementet[2][3] Noe senere samme år lot Statens Filmkontroll den slippe gjennom sensuren med 18-årsgrense, med en ekstra fortekst som «forklarte» at korsfestelse var en vanlig romersk straff. I den norske visningene ble det unnlatt å tekste engelske ordspill i dialogen som refererte til Bergprekenen av hensyn til ikke å støte noen.[3] Videre måtte filmskaperne kort si noe om sin intensjon med filmen og at de ikke hadde ment å krenke noen religiøse følelser da de lagde filmen. I 2004 ble filmen relansert under originaltittelen Life of Brian og grensen ble satt ned til 11 år.

Stortingets justiskomité uttalte i 2005 at «Filmen "Life of Brian" ble oppfattet som blasfemisk for 20-30 år siden, mens de færreste i dag vil kalle dette blasfemi. Disse eksemplene er klassiske utslag av at man regulerte kun ut fra moral, og ikke om det var skadelig.»[4]

Laquote.svgHva skal en med sensur hvis man ikke stopper slike filmer?Raquote.svg

Leder av Kristen filmtjeneste Dag Kjær Smemo i 1980[5]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Kjartan Leer-Salvesen Fra glansbilde til antihelt : Jesus på film Verbum 2005 ISBN 82-543-1014-9

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 21. mai 2012. Besøkt 4. desember 2011. 
  2. ^ Jacobsen, Beate (1994). Film- og videogramrett. Oslo: TANO. s. 119. ISBN 8251832659. 
  3. ^ a b nrk.no - Norsk forbud absolutt nonsens i forbindelse med filmens 30-årsjubileum 12.01.2010
  4. ^ Stortinget.no Prinsipper for kriminalisering - hvilke handlinger bør forbys og belegges med straff? 05.04.2005
  5. ^ Stortinget.no Representantlovforslag fra stortingsrepresentantene Carl I. Hagen og Siv Jensen om opphevelse av straffeloven § 142 (blasfemiparagrafen) 15.12.2006

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]