Rabbiner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Rabbi)
Hopp til: navigasjon, søk

En rabbiner er en skriftlærd person innen jødedommen, og ofte religiøst overhode i en jødisk menighet. Rabbinere tituleres oftest enten rabbi (gjennom gresk fra hebraisk רִבִּי 'min mester') rebbi, rav eller ḥakhám. Tittelen Rabbi er tildelt til en som har forutsatt inngående kjennskap til jødisk religiøs lov (halakha).

Den grunnleggende formen av rollen rabbiner utviklet seg i Fariseer og Talmud tiden, da lærde personer kodisiferte jødedommens skriftlige og muntlige lover. Den første lærde personen som fikk utdelt tittelen som en rabbiner i Mishna var Yohanan Ben Zakkai, som var aktiv i tidlig til midten av det første århundre. I de siste århundrene, har pliktene til en rabbiner blitt mer inflytelsesrik og ligner ligner delvis presters rolle i kristendommen. Men rabbineren er ikke prest, og formidler ikke mellom Gud og mennesker, og har tradisjonelt ingen spesiell rolle å utføre i forbindelse med gudstjenesten i synagogen. [1]En annen viktig forskjellen er at sentrale religiøse handlinger som vielser, navngivning og ledelse av gudstjenester ikke er forbeholdt rabbineren.

Innenfor de ulike jødiske trossamfunn er det forskjellige krav til rabbinsk ordinasjon, og forskjeller i mening om hvem som er å bli anerkjent som en rabbiner. I ortodoks jødedom kan ikke kvinner bli rabbinere, mens i andre bevegelser har de valgt å tillate dette for Halahaiske grunner (konservativ jødedom) og for etiske grunner (Reform og rekonstruert jødedom).

Den formelle prestestatusen ligger i jødedommen på kohenene, altså de som kan spore sin familie tilbake til Aron på ren farsside. Kohenene har ansvaret for visse religiøse handlinger, slik som nesiat kappajim (resitasjon av den aronittiske velsignelse over menigheten). Navnet deres finnes i mange ulike former som etternavn: Cohen (som hos Leonard Cohen), Kohn, Kahin, osv.[2]

Utenfor jødedommen brukes tittelen også om prester eller forstandere i noen unitariske kirkesamfunn, særlig de som er inspirert av sabbatarianismen og forholder seg til en judaisert kristendom.

Historisk bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Middelalderen

Under middelalderen begynte utdannelsen til rabbinere å finne sted i de tradisjonelle jeshivaene. Utdaannelsen tok mange år og studiene fortsatte ofte livet ut. På denne tiden var hovedfokuset i eksaminasjonen i Talmud. En rabbiner hadde mange forskjellige oppgaver og kunne til tider være både jurist og dommer, religiøs lærer og ansvarlig for inspeksjon av religiøse institusjoner. Ofte var han i tillegg veileder for medlemmene av menigheten, og hjalp til med spørsmål knyttet til jødedom og ofte kosher. [3]

Det ble også forventet at rabbinere skulle være gode eksempler for andre jøder, ved for eksempel å gifte seg og ha et vanlig familieliv. Rabbinere hadde ofte vanlige yrker på siden, og først på 1500-tallet ble jobben som rabbiner et lønnet fulltids yrke. [4]

Nyere tider

Da opplysningstiden kom til Europe på 1700-tallet, ble jøder mer integret inn i samfunnet og rabbinere mistet mange av sine roller. Nå kunne jøder bruke sekulære domstoler, og flere nye retninger oppstod innenfor jødedommen. Den tradisjonelle rabbiner utdannelsen hvor man studerte Talmud, var ikke lenger nok.

Som et resultat av dette, ble det opprettet jødiske høyskoler på 1800-tallet i vest-europa og i USA hvor jødedommen ble studert i forhold til den moderne vitenskapens metoder.

Moderne rabbinere

I dagens samfunn, oftes i disaporaen, har rollen til rabbinere hatt stor endring. Idag betraktes ofte en rabbiner som en spirituell leder for en menighet og har oppgaver som psykolog eller ungdomsleder. En rabbiner kan enten utdanne seg ved en tradisjonell Jeshive, eller ved religiøse høyskoler og universiteter. [5]

En rabbiner må fortsatt ha spesiell kjennskap til Talmud og jødiske tradisjoner, men også holde seg oppdatert på den moderne verden sånn som likestilling og moderne teknologi. Rabbinere kan være fra forskjellige retninger og se på ting annerledes, og ofte komme frem til svært forskjellige avgjørelser.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «rabbi – Store norske leksikon». Store norske leksikon (norsk). Besøkt 27. mars 2017. 
  2. ^ http://www.bklyn-genealogy-info.com/Ethnic/Jewish/Jewish.Names.html
  3. ^ «rabbi – Store norske leksikon». Store norske leksikon (norsk). Besøkt 27. mars 2017. 
  4. ^ «rabbi – Store norske leksikon». Store norske leksikon (norsk). Besøkt 27. mars 2017. 
  5. ^ «rabbi – Store norske leksikon». Store norske leksikon (norsk). Besøkt 27. mars 2017. 
religionsstubbDenne religionsrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.