Terry Jones

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Terry Jones
Terry Jones Monty Python O2 Arena (cropped).jpg
FødtTerence Graham Parry Jones
1. februar 1942[1][2][3][4] (77 år)
Colwyn Bay
Barn Bill Jones
Utdannet ved St Edmund Hall
Beskjeftigelse
12 oppføringer
Skuespiller[5], komiker, filmregissør, manusforfatter, komponist, skribent, karakterskuespiller, filmskuespiller, skaper, programleder, barnebokforfatter, fjernsynsskuespiller
Nasjonalitet Storbritannia, Wales
Aktive år1966
Nettstedhttp://www.terry-jones.net
IMDbIMDbRedigere på wikidata

Terence Graham «Terry» Parry Jones (født 1. februar 1942 i Colwyn Bay) er en britisk komiker, skuespiller, regissør, forfatter og programleder, mest kjent som et av medlemmene i Monty Python.

I tillegg til å være forfatter og skuespiller i TV-serien Monty Python's Flying Circus har han også regissert flere filmer, blant andre Monty Python og ridderne av det runde bord (1975), Profeten Brians liv og historie (1979), Private tjenester (1987), Soga om Eirik Viking (1989) og Absolutely Anything (2015). I Monty Python er hans mange fremstillinger av gamle kvinner, såkalte «pepper-pots» særdeles minneverdige. Dessuten var han «den nakne mannen som spiller orgel» som dukket opp før åpningsvignetten i Flying Circus-episodene på 1970-tallet.

På 1990- og 2000-tallet var han programleder for en rekke TV-serier om historie. I 2009 kom hans første bok ut på norsk, Barbarene, et skråblikk på romersk historie. Jones har også skrevet flere filmmanus og bøker, blant andre Starship Titanic sammen med Douglas Adams. Han er også en ivrig forfatter av politiske artikler.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikiquote Wikiquote: Terry Jones – sitater