En fisk ved navn Wanda

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
En fisk ved navn Wanda
orig. A Fish Called Wanda
Generell informasjon
Utgivelsesår7. juli 1988 (USA)
Prod.landStorbritannia / USA
Lengde108 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiCharles Crichton
John Cleese (ukreditert)
ProdusentMichael Shamberg
ManusforfatterJohn Cleese
Charles Crichton (historie)
MusikkJohn Du Prez
SjeffotografAlan Hume
KlippJohn Jympson
Foran kamera
MedvirkendeJohn Cleese
Jamie Lee Curtis
Kevin Kline
Michael Palin
Prod.selskapMetro-Goldwyn-Mayer
Eksterne lenker

En fisk ved navn Wanda er en britisk-amerikansk filmkomedie lansert i 1988 av Metro-Goldwyn-Mayer. Den ble skrevet av John Cleese og regissert av Charles Crichton. Cleese, Jamie Lee Curtis, Kevin Kline og Michael Palin har hovedrollene.

Handling[rediger | rediger kilde]

Filmen er en komedie om et juveltyveri, planlagt av George Thomason (spilt av Tom Georgeson), og hendelsene i etterkant av tyveriet. Georges medhjelper er Ken Pile (Palin), en dyreelsker som stammer. De tar også med seg to amerikanere på tyveriet, den sexy bedragersken Wanda Gershwitz (Curtis) og den dustete leiemorderen Otto West (Kline), som er elskere, men later som om de er søsken slik at Wanda kan sjarmere George og Ken.

Etter tyveriet forråder Wanda og Otto George til politiet. De forstår senere at George har flyttet tyvegodset til et nytt gjemmested og at han ikke vil avsløre hvor. Wanda bestemmer seg for å få informasjonen ved å forføre Georges advokat, Archibald Leach (Cleese), en mann som står fast i et følelsesløst ekteskap med en rik kvinne. Otto bestemmer seg i mellomtiden for at den beste måten å få informasjonen på er å lure Ken til å snakke, først ved å late som om han er forelsket i ham, og senere ved å binde ham fast og true ham med å spise hans tropiske fisker (en av dem bærer navnet Wanda).

Ken får i oppdrag av George å få et av hovedvitnene til å holde munn. Vitnet er en gammel dame (Patricia Hayes), som eier tre små yorkshire terriere. I sine forsøk på å ta livet av henne tar Ken ved uhell livet av terrierne en etter en, til sin store fortvilelse. Etter den siste hundens død dør også kvinnen av hjerteattakk.

Etter mye bedrag og lureri, der nøkkelen til skapet med tyvegodset går fra person til person, kappløper alle til flyplassen i et forsøk på å komme seg unna med pengene. Ken får sin hevn over Otto, og blir dermed kvitt stammningen, mens Wanda og Archibald har blitt forelsket og flyr avgårde i solnedgangen. George blir etterlatt i fengsel.

Annet[rediger | rediger kilde]

Archibald Leach er fødenavnet til skuespilleren Cary Grant. Archibald Leitch er navnet til en berømt skotsk arkitekt som tegnet mange fotballstadioner rundt om kring i Storbritannia.

Graham Chapman har sin siste opptreden i denne filmen. Han spiller en sint sjåfør som får hatten sin blåst vekk av Otto.

Produksjon[rediger | rediger kilde]

Filmen ble en stor suksess både blant kritikerne og publikum da den ble lansert, og den har forblitt populær siden den gang. Kline vant en Oscar-pris for beste mannlige birolle for sitt arbeid. Hovedbesetningen i filmen gikk sammen igjen i 1997 for å lage Olme beist, der de spilte andre roller. Filmen ble ikke en like stor suksess som En fisk ved navn Wanda.

I 2000 stemte leserne av Total Film fram En fisk ved navn Wanda som den 37. beste filmkomedien igjennom tidene. I 2004 ble filmen omtalt som den 41. beste britiske filmen igjennom tidene i det samme bladet. I 2000 rangerte American Film Institute filmen som den 21. morsomste filmen noensinne laget.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]