Eddie Izzard

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Eddie Izzard
Eddie Izzard 2013 (cropped).jpg
FødtEdward John Izzard
7. februar 1962[1][2][3]Rediger på Wikidata (58 år)
Aden-kolonienRediger på Wikidata
Utdannet ved Eastbourne College (–1980), Bede's Prep School, Oakleigh House SchoolRediger på Wikidata
Beskjeftigelse
7 oppføringer
Stand-up-komiker, skuespiller, stemmeskuespiller, komiker, politiker, improvisator, fjernsynsskuespillerRediger på Wikidata
Nasjonalitet StorbritanniaRediger på Wikidata
Utmerkelser Primetime Emmy Award for Outstanding Writing for a Variety, Music or Comedy Program (2000), Drama Desk Award for Outstanding Actor in a Play (2003), Primetime Emmy Award for Individual Performance in a Variety or Music Program (2000), Theatre World Special Award (1998)[4], James Joyce-prisenRediger på Wikidata

Edward John «Eddie» Izzard (født 7. februar 1962) er en engelsk stand-upkomiker og skuespiller. Izzard er kjent som transvestitt, og opptrer gjerne i kvinneklær i sine show. Som komiker er stilen hans ustrukturerte, surrealistiske og «improviserte» monologer.

Oppvekst[rediger | rediger kilde]

Eddie Izzard ble født i Aden i Jemen av britiske foreldre, hans far Harold John Izzard jobbet for British Petroleum og hans mor Dorothy jobbet som sykepleier. I 1963 flyttet familien til Bangor i Nord-Irland da hans far ble forflyttet. I 1967, da urolighetene i Nord-Irland begynte å tilta, flyttet de videre til Skewen i Wales, og senere til Bexhill-on-Sea i England i 1969. Året før hadde hans mor dødd av kreft.

Stand-up[rediger | rediger kilde]

Izzard ble sendt på kostskole i England, der han etterhvert ble interessert i skuespill og opptrådte i noen stykker på skolen. På college begynte han å drive litt stand-up, og etter å ha blitt sparket ut begynte han å opptre på gaten. Han brukte 80-tallet til å jobbe som gateartist i USA og Europa, før han flyttet seg innendørs med sitt første show på The Comedy Store i London i 1987. Frem til midten av 90-tallet jobbet han med å finne sin egen stil, og opparbeidet seg etterhvert også et publikum og anerkjennelse fra sine komi-kolleger.

I 1993 ble Izzard belønnet med en British Comedy Awards for Live at the Ambassadors, noe han gjentok i 1996 for showet Definite Article. Etter å ha turnert med Definite Article i Storbritannia, tok han det videre til større byer i Europa og USA og hadde en suksessfull runde med show i New York City. Men hans USA-gjennombrudd kom ikke før i 1999 da HBO sendte showet Dress to Kill. Showet vant to Emmy-priser i 2000.

Stil[rediger | rediger kilde]

Izzard sier at han aldri skriver noe av materialet ned, men lar innholdet styres av hvordan showene utarter. Dette fører til en del pauser der han må tenke seg om hvilke biter han skal bruke der og da. Disse pausene fylles med «Ummmm», «So yeah...» og andre intetsigende fraser som etterhvert har blitt et varemerke. Temaskifte skjer enten ved sammenhengende temaer, eller temaer som ikke har noe med hverandre å gjøre i det hele tatt. Er det noe som ikke slår an, later han som han skriver det ned i håndflaten sin.

Temaer som ofte går igjen, er eldre historie og bibelhistorie. Izzard gjør ofte relativt avanserte referanser til for eksempel Paulus og Ivan Pavlov eller til Shakespeare, men han har også en stor fascinasjon for film, og har flere referanser til filmer som Den store flukten, Den ville biljakten og utallige til Star Wars og James Bond.

Han har også et fast persongalleri som går igjen i forestillingene hans. Izzard anser seg selv som dårlig til å imitere: «I intend to tell people who I'm going to do, to help, and explain that it might not sound like them». Det er likevel to etterlikninger som går igjen Hans James Mason-etterligning får gjerne rollen som Gud, mens Sean Connery dukker opp som alt fra Noa til Henry VII. Hans skotske klarinettlærerinne fra barneskolen, Mrs. Badcrumble dukker også gjerne opp.

Teater[rediger | rediger kilde]

I 1994 debuterte Izzard med sin første dramatiske rolle på West End i London, i David Mamets «The Cryptogram». Suksessen med dette stykket førte til hovedrollen i David Beairds sorte komedie «900 Oneonta». I 1995 spilte han Edvard II i Christopher Marloews stykke med samme navn.

I 1999 spilte Izzard komikeren Lenny Bruce i en ny versjon av Julian Barrys «Lenny» fra 1971. I 2001 erstattet han Clive Owen i Peter Nichols stykke «A Day in the Death of Joe Egg». Stykket flyttet til Broadway i 2001, med Izzard og Victoria Hammilton fortsatt i hovedrollene. Stykket ble belønnet med fire Tony-nominasjoner, inkludert beste nyoppflring av et stykke, beste kvinnelige- og beste mannlige hovedrolle og beste regi.

Film[rediger | rediger kilde]

Eddie Izzard har i de senere årene satset på en filmkarriere fremfor å gjøre stand-up. Rollene hans har vokst fra mer obskøne biroller i Helter i kjole og hvitt og Mystery Men, til større roller i Hollywoods hemmelighet, Valkyrie og My Super Ex-Girlfriend.

TV[rediger | rediger kilde]

I 2007 hadde TV-kanalen F/X premiere på en dramaserie med Eddie Izzard og Minnie Driver kalt The Riches. Driver og Izzard spiller et par irske svindlere som har vært en del av en gruppe som har svindlet seg gjennom USA. Da de finner en annen familie drept i en bilulykke, tar de og barna deres, deres identiteter og begynner et nytt liv som lovlydige borgere i Baton Rouge i Louisiana.

Izzard spilte hovedrollen i miniserien Treasure Island på TV-kanalen SyFy i 2012.

Politisk engasjement[rediger | rediger kilde]

Izzard har lenge jobbet for større integrering av Storbritannia i EU, gjennom organisasjonen BEE. Som en markedsføring av dette, var Izzard en av de første til å betale med Euro i London. Dette engasjementet har ført til at Izzard har opptrådt med hele show flere ganger på fransk, og noen ganger på tysk. Han krydrer også sine vanlige forestillinger med referanser til Storbritannia som utenfor EU, samt sekvenser der han ikke bruker engelsk. I juli 2005 ble han utnevnt til æresdoktor ved East Anglia-universitetet i Norwich for sitt pro-Europeiske arbeide.

Izzard var også aktivt med på under Live 8, og bl.a. spilte han piano under Midge Ures fremføring av sangen «Vienna» under konserten i som ble avholdt i Edinburgh.

Etter tsunamien i Asia desember 2004 var Izzard med på å arrangere Comic Aid til inntekt for Disasters Emergency Committee for the Asian Tsunami appeal. Showet ble senere utgitt på DVD.

Amnesty International har også Izzard som profilert medlem, og han ledet We Know Where You Live i 2001.

Transvestisme[rediger | rediger kilde]

Izzard har vært åpen om sin transvestisme i mange år, og snakket om den blant annet under Edinburgh-festivalen i 1992. Et sitat som tilegnes ham er «kvinner går kledd som de vil, og det gjør også jeg». I et intervju med Vanity Fair forteller han om sin oppvekst som transvestitt og hvordan det har preget ham.[5]

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Filmografi[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Filmportal.de, 9. okt. 2017, Eddie Izzard, 0e505b78cca0470f90dbed688d524a38
  2. ^ Social Networks and Archival Context, 9. okt. 2017, Eddie Izzard, w6jx07zj
  3. ^ Internet Broadway Database, 9. okt. 2017, Eddie Izzard, 105047
  4. ^ http://www.theatreworldawards.org/past-recipients.html
  5. ^ [1]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]