Eddie Izzard

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Eddie Izzard
FødtEdward John Izzard
7. feb. 1962[1][2][3]Rediger på Wikidata (62 år)
Aden (Aden-kolonien)
BeskjeftigelseStandupkomiker, skuespiller, stemmeskuespiller, komiker, politiker, improvisatør, fjernsynsskuespiller, skribent Rediger på Wikidata
Embete
 • UNICEF Goodwill-ambassadør Rediger på Wikidata
Utdannet vedEastbourne College (–1980)
Bede's Prep School
Oakleigh House School
PartiLabour Party
NasjonalitetStorbritannia
Utmerkelser
7 oppføringer
Primetime Emmy Award for Outstanding Writing for a Variety, Music or Comedy Program (2000) (for: Dress to Kill)
Drama Desk Award for Outstanding Actor in a Play (2003)
Primetime Emmy Award for Individual Performance in a Variety or Music Program (2000) (for: Dress to Kill)
Theatre World Special Award (1998)[4]
James Joyce-prisen
British Comedy Awards (1993)
British Comedy Awards (1996)

Suzy Eddie Izzard[5] (født Edward John Izzard, 7. februar 1962 i Aden i Jemen) er en engelsk stand-upkomiker og skuespiller. Som komiker er stilen hennes[a] ustrukturerte, surrealistiske og «improviserte» monologer.

Oppvekst[rediger | rediger kilde]

Izzard far, Harold John Izzard, jobbet for BP (da British Petroleum) i Aden og hennes mor Dorothy jobbet som sykepleier. I 1963 flyttet familien til Bangor i Nord-Irland da hennes far ble forflyttet. I 1967, da urolighetene i Nord-Irland begynte å tilta, flyttet de videre til Skewen i Wales, og senere til Bexhill-on-Sea i England i 1969. Året før hadde moren hennes dødd av kreft.

Kjønnsidentitet[rediger | rediger kilde]

Izzard har tidligere identifisert seg som en transvestitt i mange år, og framførte som transvestitt blant annet under Edinburgh-festivalen i 1992. To sitat som tilegnes henne er «kvinner går kledd som de vil, og det gjør også jeg» og «[jeg føler meg som] en lesbe fanget i en manns kropp».[6] I et intervju med Vanity Fair forteller hun om sine opplevelser som transvestitt og hvordan de har preget henne.[7] Hun har uttalt at måten hun kler seg på ikke er en del av opptredenen, og det er ikke en fetisj: «Jeg kaller det ikke drag; Jeg kaller det ikke engang crossdressing. Det er bare å ha på seg en kjole. Det handler ikke om knep. Det er om meg som uttrykker meg selv.»[8]

Izzard har stått fram som kjønnsflytende,[9] og uttrykte da at de personlige pronomene hun bruker kan variere basert på hennes kjønnspresentasjon i øyeblikket. «Om jeg er i guttemodus, så 'han', eller jentemodus, 'hun'».[10]

I desember 2020 annonserte Izzard at hun ønsker fra da av å bli omtalt som «hun/henne», og at det å være i «jentemodus» har gitt henne mer selvsikkerhet.[11]

Stand-up[rediger | rediger kilde]

Izzard ble sendt på kostskole i England, der hun etterhvert ble interessert i skuespill og opptrådte i noen stykker på skolen. På college begynte hun å drive litt stand-up, og etter å ha blitt sparket ut begynte hun å opptre på gaten. Hun brukte 80-tallet til å jobbe som gateartist i USA og Europa, før hun flyttet seg innendørs med sitt første show på The Comedy Store i London i 1987. Frem til midten av 90-tallet jobbet hun med å finne sin egen stil, og opparbeidet seg etterhvert også et publikum og anerkjennelse fra sine komi-kolleger.

I 1993 ble Izzard belønnet med en British Comedy Awards for Live at the Ambassadors, noe hun gjentok i 1996 for showet Definite Article. Etter å ha turnert med Definite Article i Storbritannia, tok hun det videre til større byer i Europa og USA og hadde en suksessfull runde med show i New York. Men hennes USA-gjennombrudd kom ikke før i 1999 da HBO sendte showet Dress to Kill. Showet vant to Emmy-priser i 2000.

Stil[rediger | rediger kilde]

Izzard sier at hun aldri skriver noe av materialet ned, men lar innholdet styres av hvordan showene utvikler seg. Dette fører til en del pauser der hun må tenke seg om hvilke biter hun skal bruke der og da. Disse pausene fylles med «Ummmm», «So yeah…» og andre intetsigende fraser som etterhvert har blitt et varemerke. Temaskifte skjer enten ved sammenhengende temaer, eller temaer som ikke har noe med hverandre å gjøre i det hele tatt. Er det noe som ikke slår an, later hun som hun skriver det ned i håndflaten sin.

Temaer som ofte går igjen, er eldre historie og bibelhistorie. Izzard gjør ofte relativt avanserte referanser til for eksempel Paulus og Ivan Pavlov eller til Shakespeare, men hun har også en stor fascinasjon for film, og har flere referanser til filmer som Den store flukten, Den ville biljakten og utallige til Star Wars og James Bond.

Hun har også et fast persongalleri som går igjen i forestillingene hennes. Izzard anser seg selv som dårlig til å imitere: «I intend to tell people who I'm going to do, to help, and explain that it might not sound like them.» Det er likevel to etterlikninger som går igjen. Hennes James Mason-etterligning får gjerne rollen som Gud, mens Sean Connery dukker opp som alt fra Noa til Henry VII. Hennes skotske klarinettlærerinne fra barneskolen, Mrs. Badcrumble dukker også gjerne opp.

Videre karriere[rediger | rediger kilde]

Teater[rediger | rediger kilde]

I 1994 debuterte Izzard med sin første dramatiske rolle på West End i London, i David Mamets The Cryptogram. Suksessen med dette stykket førte til hovedrollen i David Beairds sorte komedie 900 Oneonta. I 1995 spilte hun Edvard II i Christopher Marlowes stykke med samme navn.

I 1999 spilte Izzard komikeren Lenny Bruce i en ny versjon av Julian Barrys Lenny fra 1971. I 2001 erstattet hun Clive Owen i Peter Nichols stykke A Day in the Death of Joe Egg. Stykket flyttet til Broadway i 2001, med Izzard og Victoria Hammilton fortsatt i hovedrollene. Stykket ble belønnet med fire Tony-nominasjoner, inkludert beste nyoppføring av et stykke, beste kvinnelige- og beste mannlige hovedrolle og beste regi.

Film[rediger | rediger kilde]

Izzard har i de senere årene satset på en filmkarriere fremfor å gjøre stand-up. Rollene hennes har vokst fra mer obskøne biroller i Helter i kjole og hvitt og Mystery Men, til større roller i Hollywoods hemmelighet, Valkyrie og My Super Ex-Girlfriend.

TV[rediger | rediger kilde]

I 2007 hadde TV-kanalen F/X premiere på dramaserien The Riches med Eddie Izzard og Minnie Driver. Driver og Izzard spiller et par irske svindlere som har vært en del av en gruppe som har svindlet seg gjennom USA. Da de finner en annen familie drept i en bilulykke, tar de og barna deres, deres identiteter og begynner et nytt liv som lovlydige borgere i Baton Rouge i Louisiana.

Izzard spilte hovedrollen i miniserien Treasure Island på TV-kanalen SyFy i 2012.

Politisk engasjement[rediger | rediger kilde]

Izzard har lenge jobbet for større integrering av Storbritannia i Den europeiske union, gjennom organisasjonen BEE. Som en markedsføring av dette, var Izzard en av de første til å betale med Euro i London. Dette engasjementet har ført til at Izzard har opptrådt med hele show flere ganger på fransk, og noen ganger på tysk. Hun krydrer også sine vanlige forestillinger med referanser til Storbritannia som utenfor EU, samt sekvenser der hun ikke bruker engelsk. I juli 2005 ble hun utnevnt til æresdoktor ved East Anglia-universitetet i Norwich for sitt pro-Europeiske arbeide.

Izzard var også aktivt med på under Live 8, og blant annet spilte hun piano under Midge Ures fremføring av sangen «Vienna» under konserten i som ble avholdt i Edinburgh.

Etter tsunamien i Asia desember 2004 var Izzard med på å arrangere Comic Aid til inntekt for Disasters Emergency Committee for the Asian Tsunami appeal. Showet ble senere utgitt på DVD.

Amnesty International har også Izzard som profilert medlem, og hun ledet We Know Where You Live i 2001.

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Filmografi[rediger | rediger kilde]

Noter[rediger | rediger kilde]

Type nummerering
 1. ^ Izzard er kjønnsflytende og begynte å bruke pronomene «hun/henne» i desember 2020, men «har ikke noe imot» hankjønnspronomen. Denne artikkelen bruker hunkjønnspronomen for å være konsekvent.

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ filmportal.de, Filmportal-ID 0e505b78cca0470f90dbed688d524a38, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
 2. ^ Social Networks and Archival Context, SNAC Ark-ID w6jx07zj, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
 3. ^ Internet Broadway Database, Internet Broadway Database person-ID 105047, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
 4. ^ www.theatreworldawards.org[Hentet fra Wikidata]
 5. ^ Rosenbloom, Alli (8. mars 2023). «Comedian and activist Suzy Eddie Izzard says she's wanted her new name since the age of 10». CNN (engelsk). Besøkt 8. mars 2023. 
 6. ^ «Comic Izzard promoting life story». BBC (engelsk). 17. mai 2004. Besøkt 23. juli 2022. «Izzard, who once described himself as 'a lesbian trapped in a man's body', has been filming for the movie over the past three years.» 
 7. ^ Krista Smith (4. mars 2010). «Eddie Izzard Defines Drag and Explains How He’s Like George Washington». Vanity Fair (engelsk). Besøkt 22. desember 2020. 
 8. ^ «Eddie Izzard, Force of Nature». Interview Magazine (engelsk). 19. mai 2014. Besøkt 23. juli 2022. «I don’t call it drag; I don’t even call it cross-dressing. It’s just wearing a dress. [...] It’s not about artifice. It’s about me just expressing myself.» 
 9. ^ «Eddie Izzard works Wunderbar in Chicago - Windy City Times News». Windy City Times. 24. mai 2019. Besøkt 23. juli 2022. 
 10. ^ Nast, Condé (21. desember 2020). «Genderfluid Icon Eddie Izzard Will Only Use Feminine Pronouns From Now On». Them (engelsk). Besøkt 23. juli 2022. 
 11. ^ Sara M Moniuszko (21. desember 2020). «Comedian Eddie Izzard to use she/her pronouns: 'I just want to be based in girl mode'». USA Today (engelsk). Besøkt 22. desember 2020. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]