Monty Python og ridderne av det runde bord

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Monty Python og ridderne av det runde bord
orig. Monty Python and the Holy Grail
Doune Castle, hvor det meste
av filmingen fant sted.
Generell informasjon
SjangerKomedie
Utgivelsesår1975
Prod.landStorbritannias flagg Engelsk
Lengde92 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense16 år (Norge)
Bak kamera
RegiTerry Gilliam,
Terry Jones
ProdusentMark Forstater,
Michael White
ManusforfatterGraham Chapman,
John Cleese,
Terry Gilliam,
Eric Idle,
Terry Jones,
Michael Palin.
Foran kamera
MedvirkendeGraham Chapman,
John Cleese,
Terry Gilliam,
Eric Idle,
Terry Jones,
Michael Palin,
Neil Innes.
Annen informasjon
Budsjett229,000 pund
Eksterne lenker
Doune Castle. Her ble Monty Python og ridderne av det runde bord spilt inn.
Øl til hyllest for Monty Python og The Holy Grail.

Monty Python og ridderne av det runde bord (orig. Monty Python and the Holy Grail) er en engelsk film fra 1975, av og med humorgruppen Monty Python.

Filmen tar utgangspunkt i legenden om Kong Arthurs leting etter Den hellige gral, men har sin helt egen historie med humoristisk vri.
Filmen ble innspilt inn på Doune Castle i Skottland.

Eric Idle fortalte i 2021 at produksjonen ble støttet økonomisk av blant andre rockegruppene Led Zeppelin og Pink Floyd samt Ian Anderson i Jethro Tull.[1]

Handling[rediger | rediger kilde]

I år 932 etter Kristus reiser kong Arthur og hans tjener, Patsy, gjennom England for å rekruttere sine riddere av det runde bord. Han rekrutterer blant annet Bedevere den kloke, og Sir Lancelot den modige, og Sir Galahad og Sir Robin den-ikke-så-modige. Etter å ha samlet dem, får han beskjed av Gud om å dra på leting etter den hellige gral.

Kong Arthur og hans riddere ankommer et stort slott okkupert av en gruppe franske soldater, som påstår å eie den hellige gralen og de håner de britiske ridderne. En moderne historiker, som filmer en dokumentar om Arthur og ridderne av det runde bord, blir drept av en ridder på hest, og dette utløser en politi-etterforskning. I løpet av riddernes reiser får Arthur og Bedevere veiledning av en gammel mann. Sir Galahad blir ledet av et gral-formet fyrtårn til Castle Anthrax, som er fullt av unge kvinner, og han er uvillig til å bli «reddet» av Sir Lancelot.

Lancelot mottar et notat fra Swamp Castle. Han tror at beskjeden er fra en dame som blir tvunget til å gifte seg mot hennes vilje, så Lancelot stormer slottet og dreper flere medlemmer under en bryllupsfest. Senere oppdager han at beskjeden egentlig var fra en kvinnelig prins. Arthur og hans riddere omgrupperer seg og får selskap av tre nye riddere, samt en munk Maynard og hans munkebrødre. Ridderne møter også Tim the Enchanter, som leder dem til en hule. Men inngangen til hulen er bevoktet av en stor kanin. Ridderne undervurderer denne risikoen, og angriper hulen. Men kaninen dreper flere av dem. Inne i hulen finner de en inskripsjon fra Josef fra Arimatea, som leder dem videre til Castle Aarrgh. De får også flere problemer fordi Lancelot blir arrestert av politiet som etterforsker historikerens død.

I fart in your general direction! Your mother was a hamster and your father smelled of elderberries!

Fornærmelser ropt fra borgen[2]

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Grow, Kory; Grow, Kory (9. mars 2021). «How Led Zeppelin, Pink Floyd, and Jethro Tull Helped Make 'Monty Python and the Holy Grail'». Rolling Stone (engelsk). Besøkt 11. september 2021. 
  2. ^ 429 filmsitater. Oslo: Kagge forl. 2000. ISBN 8248900584. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]