Tinian

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Tinian
Saipan Tinian aerial map.jpg
Geografi
PlasseringStillehavet
Areal 101,01 km²
Administrasjon
LandUSA
Posisjon

Tinian
15°00′00″N 145°38′00″Ø

Nord-Marianene
Kart over Tinian

Tinian (chamorro: Tinian) er en øy i Nord-Marianene i vestre Stillehavet.

Historie[rediger | rediger kilde]

Marianene har trolig vært bebodd av polynesier siden 1500-tallet f.Kr. Det finnes fremdeles flere megalittiske rester, såkalte «Latte stones», som Taga House. Øygruppen ble oppdaget av portugiseren Ferdinand Magellan i mars 1521 som da navnga øyene «Las Islas de Los Ladrones». Øyene havnet i 1667 under spansk tilhørighet og ble omdøpt til «Islas de las Marianas». Under første verdenskrig ble området okkupert av Japan. Japan beholdt forvaltningsmandat over området av Folkeforbundet ved Versaillestraktaten i 1919. Marianene inngikk siden i det japanske stillehavsmandatet. Under den japanske forvaltningen ble det foredlet sukker på øya.

USA erobret øya under andre verdenskrig under slaget om Tinian i 1944, og bygde siden ut flygeområdet. Flyplassen ble senere rullebanen for flyene som bar med seg de første atombombene som ble brukt i krig. 6. august 1945 lettet B-29-bombeflyet Enola Gay med kaptein Paul W. Tibbets og bomben med kodenavn «Little Boy» mot Hiroshima. 9. august lettet Bock's Car med kaptein Frederick C. Bock og bomben med kodenavn «Fat Man» mot Nagasaki.[a] I 1953 ble den japanske krigeren Susumu Maruta funnet i en hytte på øya, og akkurat som Shoichi YokoiGuam fortsatt var på sin post helt uvitende om at krigen var over.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Tinian er den tredje største øya blant Nord-Marianene og ligger ca. 4,5 km sørvest for hovedøya Saipan og ca. 163 km nordøst for Guam. Geografisk ligger øya i Mikronesia og de geografiske koordinatene er 14°57′ N og 145°38′ Ø. Øya er av vulkansk opprinnelse og har et samlet areal på ca. 101 km² med en lengde på ca. 20 km og bredde på ca. 9 km. Den høyeste toppen er Kastiyu / Mount Lasso på ca. 170 moh. Befolkningen angis til ca. 3 600 innbyggere. Hovedstedet San Jose, med ca. 1 500 innbyggere, ligger på øyas sørvestre del. Øya har også en flyplass, Tinian Airport (flyplasskode «TIQ») for internasjonale fly.

Noter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Den japanske byen Kokura var det egentlige målet for dette toktet, men på grunn av tett skydekke over byen kunne de, til tross for tre overflygninger, ikke se målet og slippe bomben. Nagasaki var sekundærmålet, og da de begynte å få lite drivstoff, satte de kursen dit.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]