Hopp til innhold

Banaba

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Eldre kart over Banaba som viser de områdene fosfat ble utvunnet fra.
Satellittfoto av Banaba.

Banaba (tidligere Ocean Island) er en øy i Stillehavsregionen Mikronesia som tilhører Kiribati. Øya har et areal på 6 km² og 335 innbyggere (2012), som bor fordelt på de tre tettstedene Antereen (tidligere Tabiang), Tabewa (tidligere Tapiwa) og Umwa (tidligere Ooma).

Banaba er forvaltningsmessig en del av Gilbertøyene, men den administreres fra øya Rabi, hvor mange av innbyggerne på Banaba ble flyttet under andre verdenskrig. Politisk sett er dette oppsiktsvekkende, siden Rabi tilhører Fiji. Øya ligger ca. 430 km vest for Gilbertøyene og ca. 285 km sydøst for Nauru. Det høyeste punktet på øya er et navnløst sted som ligger 81 meter over havet, som også er det høyeste punktet i hele Kiribati. Banaba har ingen flyplass, og kan derfor bare nås med båt.

Historie[rediger | rediger kilde]

Øya har trolig vært bebodd av melanesiere siden omkring 1500 f.Kr. Den ble oppdaget i 1804 av britiske Abraham Bristow, men forble temmelig urørt på grunn av sin isolerte beliggenhet og lille størrelse.

I 1900 ble det oppdaget at øya hadde store fosfatlagre. Fosfat var en viktig bestanddel av gjødsel som var ettertraktet i Australia og New Zealand, og hittil hadde man ikke funnet fosfat andre steder vest i Stillehavet enn på Nauru.

I 1901 ble øya okkupert av Storbritannia og innlemmet i kolonien Gilbert- og Elliceøyene, en del av høykommisjonen for det vestlige Stillehavet. Banaba var hovedsete for kolonien fram til andre verdenskrig. Kort tid etter annekteringen startet selskapet «Pacific Islands Company», som hadde base i Sydney, med å utvinne fosfatet på øya.

Under andre verdenskrig ble øya okkupert av Japan 24. august 1943. Den ble tatt tilbake av USA 1. oktober 1945. Under den japanske okkupasjonen ble hele øyas befolkning enten deportert til tvangsarbeid eller henrettet.

Ettersom fosfatutvinningen hadde ødelagt store deler av øya, ble de overlevende etter krigen flyttet til øya Rabi i Fiji. Fosfatutvinningen opphørte først i 1979, og siden har noen vendt tilbake til øya, men de fleste bor fortsatt på Rabi. På global basis er det anslått at det lever omkring 6000 med avstamming fra Banaba.[1] Til tross for at øya er underlagt Kiribati, administreres den fra nettopp Rabi.

Tidligere var det fire landsbyer på øya: Ooma, Tabiang, Tapiwa og Buakonikai. Tabiang (nå Antereen) var regnet som hovedsete på øya. Bosetningene på Rabi har fått de samme fire navnene som på Banaba. Per i dag bor det mennesker bare i tre av disse.

Landsby Befolkning (Folketelling)
1995 2005 2010
Antereen (Tabiang) 16 108 83
Umwa (Ooma, Uma) 269 135 155
Tabewa (Tapiwa, Tabwewa) 54 58 57
Buakonikai - - -
Banaba 339 301 295

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Fiji Times, 27. desember 2005

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]