Hopp til innhold

Koralldyr

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Korall»)
Koralldyr
En stjernekorall (Condylactis gigantea)
Nomenklatur
Anthozoa
Ehrenberg, 1831
Populærnavn
Koralldyr
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeNesledyr
Økologi
Antall arter: 6 000
Habitat: Marint
Utbredelse: Alle verdenshav
Inndelt i

Koralldyr er en stor delgruppe av nesledyrene. Koralldyr har en livssyklus som bare består av larve (planula) og polypp, det fins altså ingen maneter. Koralldyrenes polypp er ofte stor og kraftig bygd og kalles korall. Korallene lever enkeltvis eller i kolonier, og varierer i størrelse mellom få millimeter til tre meter. Koralldyr lever både i tropene og i tempererte strøk (kaldtvannskoraller), i kolonier som vokser til korallrev.

Korallenes gastrovaskulærrom (dvs. «magehulen») er delt i flere kamre ved hjelp av septer (skillevegger). Denne egenskapen og svelget (stomodaeum) er unike blant nesledyr og viser at koralldyr er en naturlig gruppe.

De to delgruppene av koralldyr er fjær- og stjernekoraller. Fjærkorallene har åtte septer i gastrovaskulærrommet, og fjærete tentakler. Kjente representanter er lærkoraller, sjøfjær og sjøtrær. Stjernekorallene har seks septer i gastrovaskulærrommet (eller det mangedobbelte av seks), og en spesiell type nesleceller (såkalte spirocyster med to tråder). steinkorallene.

Fossile koraller finnes helt tilbake til ordoviciumtiden (begynte for 488.3±1.7 millioner år siden og sluttet for 443.7±1.5 millioner år siden), og de er blant annet funnet i Oslofeltet.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]