James Cook

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
James Cook
James Cook
Kaptein James Cook, maleri ca 1775
Født 27. oktober / 7. november 1728
Middlesbrough
Død 14. februar 1779
Hawaii
Yrke Oppdager, navigatør, forfatter
Nasjonalitet Storbritannia
Språk Engelsk
Periode 1700-tallet
Sjanger Kartografi, reiseskildringer
Signatur
James Cooks signatur

James Cook (født 27. oktoberjul./ 7. november 1728greg., død 14. februar 1779) var en britisk oppdager og navigatør. Han gjorde tre oppdagelsesreiser i Stillehavet der han kartla mesteparten av Stillehavets kyster. Han dro også rundt Atlanterhavet og Det indiske hav. Han er kjent for kartlegging, oppdagelser og observasjonen av Venuspassasjen, som han gjorde for å hjelpe andre sjøfarere. I 1772 krevde han Australia for den britiske kronen.

Cook begynte i den britiske handelsflåten som tenåring og sluttet seg til Royal Navy i 1755. Han deltok i syvårskrigen, og han kartla store deler av inngangen til Saint Lawrence River under beleiringen av Québec. Dette bidro til at Cook fikk oppmerksomheten til admiralitetet og Royal Society. Denne innkallingen kom på et viktig øyeblikk i Cooks karriere og for hvilken retning den britiske utforskningen skulle ta. Dette førte til at han ble sjef over HM «Bark Endeavour» i 1766.

Cook ble drept i kamp med innbyggere på Hawaii, under sin tredje reise i Stillehavet i 1779. Han etterlot seg en arv av vitenskapelig og geografisk kunnskap som påvirket hans etterfølgere langt ut i 1900-tallet.

Før oppdagelsesreisene[rediger | rediger kilde]

Cook ble ikke født inn i en rik familie, men takket være arbeidsgiveren til faren fikk Cook allikevel utdannelse. Da han var atten, dro den unge Cook ut på sjøen for første gang, som en dekksgutt i et lokalt handelskompani, eid av Walker-brødrene. I en alder av tjuetre ble Cook tilbudt sitt eget skip, men han takket nei; syvårskrigen var rett rundt hjørnet, og selv om det ikke var helt risikofritt å starte på nytt i marinehierarkiet, tok Cook sjansen og forlot handelskompaniet.

Kart over Newfoundland utgitt i 1775 etter bl.a. James Cooks data.

Cook gjorde det bra i marinen, allerede etter én måned om bord på «The Eagle» ble han forfremmet, etter et halvt år til ble han forfremmet igjen, og etter to år totalt i marinen ble han gitt kommandoen over sitt eget skip. Årsakene til de forfremmelsene var ikke bare det faktum at den unge kapteinen hadde studert hardt mens han arbeidet i handelskompaniet, men også det faktum at marinen hadde et stort behov for skikkelige sjømenn som visste hva de gjorde. Tidligere ville familiekontakter og navn hatt mer å si. «Pembroke», skipet som Cook ble gitt kommando over, ble beordret til å støtte hæren i dens planlagte angrep på Québec. Oppgaven hans her ble å kartlegge St. Lawrence-elva, noe han var så dyktig til at han snart ble kjent i marinen. Cook selv nevner aldri dette ryktet sitt i dagbøkene og skryter ikke, men det er klart at uten Cooks ekspertise ville general Wolfies angrep på Abrahamsslettene vært vanskelig å gjennomføre.

Med sitt nå gode rykte var ikke krigens slutt et så stort problem for Cook som resten av folkene i marinen. Lønnen han hadde fått av marinen, rundt tre tusen pund på den tiden (over 10 ganger så mye i dagens valuta), ga han muligheten til å gifte seg med Elizabet Batts. Cook brukte årene mellom 1763 og 1767 på å kartlegge Nord-Amerika og de britiske koloniene avbrutt bare av små pauser hjemme i Storbritannia der han gikk over det han hadde samlet av informasjon.

Den første reisen (1768–1771)[rediger | rediger kilde]

James Cooks første reise (fra de:wiki).

Takket være sitt gode rykte hos overklassen var Cook den som ble hyret til å frakte vitenskapsmenn fra Royal Society som skulle observere Venus' passering av solskiven (Venuspassasjen) den 3. juni 1769 fra Tahiti. Leder for vitenskapsmennene var den da 26-årige Joseph Banks og han ble assistert av den svenske botanikeren Daniel Solander, samt et lite antall astronomer og illustratører. Cook ble forfremmet til løytnant og gitt kommandoen på HMS «Endeavour» som seilte fra Plymouth 26. august 1768.

På reisen til Stillehavet stoppet ekspedisjonen tre uker i Rio de Janeiro for å reparere fartøyet og for å proviantere. I januar 1769 seilte skipet forbi Ildlandet og med litt flaks passerte de litt senere Kapp Horn 20. januar. Ekspedisjonen ankom til Tahiti den 13. april 1769, i god tid til å sette opp utstyret og bli kjent med lokalbefolkningen, noe Cook prøvde overalt der han landet og som han skriver om i dagbøkene sine. Observasjonene stemte ikke godt nok overens med observasjoner gjort på andre steder i verden, men turen var ikke bortkastet. Cook fortsatte vestover i håp om å finne det mytiske kontinentet Terra Australis, en landmasse i sør som visstnok skulle «balansere verden» da det var mye mer landmasse nord for ekvator enn i sør.

Terra Australis kan forveksles med Antarktis, men skulle i følge visse lærde på denne tida være mye større, og Cook hadde fått i oppgave å finne dette landet. Takket være hjelp fra Tupaia, som hadde god kjennskap til Stillehavet, dro Cook til New Zealand, en øygruppe tidligere oppdaget av Abel Tasman.

Ekspedisjonen brukte seks måneder på å kartlegge New Zealands kyst før de krysset Tasmanhavet og kom til Australias sørøstkyst. Derfra seilte de nordover og utforsket Australias østkyst. I juni 1770 strandet fartøyet på Great Barrier Reef og var nære på å synke, men etter en provisorisk reparasjon fant de en luke i revet som idag bærer navnet Cookpassasjen. Etter å ha seilt til Batavia (Jakarta) for å proviantere vendte de så tilbake til Storbritannia. Den 13. juli 1771 satte Cook igjen sin fot på britisk jord og tre dager senere ankret HMS «Endeavour» opp i Woolwich. Cook ble gitt audiens hos kong Georg III som forfremmet ham til kommandørkaptein.

Den andre reisen (1772–1775)[rediger | rediger kilde]

Stillehavsreisene til James Cook.

██ første reise

██ andre reise

██ tredje reise

Cooks skrifter om den første reisen ble først ikke utgitt av ham selv på grunn av "laber litterær kvalitet". I stedet skrev forfatteren John Hawkesworth om reisen, og han blandet Cooks og Banks dagbøker med egne meninger. Cooks egne dagbøker fra første reise ble først publisert i 1836. Cook ble imidlertid utsatt for kritikk, og noen geografer som for eksempel Alexander Dalrymple mente at Cook ikke hadde utforsket området tilstrekkelig. Admiralitetet planla derfor en ny ekspedisjon.

Hovedmålet med ekspedisjonen var igjen å finne Terra Australis. Cook hadde ved å seile sør for New Zealand vist at det ikke var en utstikker av et større kontinent. Man visste da Cook kartla Australia at det dreide seg om et kontinent, men medlemmene i Royal Society trodde at det skulle finnes et større kontinent lengre sør. Derfor seilte de sør for Australia og den 17. januar 1773 ble han den første som passerte den sydlige polarsirkel og oppdaget Syd-Georgia og Syd-Sandwichøyene. Dette var andre gangen noen seilte verden rundt østover. Cook Island i Syd-Sandwichøyene ble senere oppkalt etter ham.

Cook nådde nesten Antarktis, men vendte istedet nordover til Tahiti for å proviantere. Derefter gjorde de et andre forsøk på å finne Terra Australis. På hjemveien gikk han i land på Vennskapsøyene (Tonga), Påskeøya, Norfolkøya, Ny-Caledonia og Ny-Hebridene.

Den tredje reisen (1776–1779)[rediger | rediger kilde]

Før Cook foretok sin tredje ekspedisjon ble han forfremmet fra kommandørkaptein til kommandør. I juli 1776 seilte Cook med skipene Resolution og Discovery. Målet med reisen var at de fra Beringstredet skulle forsøke å finne Nordvestpassasjen. Oppdraget misslyktes, men de oppdaget flere øyer sør i Stillehavet, samt Sandwichøyene (Hawaii). Etter å ha blitt stoppet av isen i nord vendte ekspedisjonen tilbake til Hawaii for å overvintre. En konflikt med lokalbefolkningen førte til at Cook ble drept på stranden ved Kealakekua Bay på hovedøya Hawaii den 14. februar 1779.

David Samwell, som seilte sammen med Cook på «Resolution», skrev om ham: «Han var en beskjeden, og heller blyg; med en behagelig livlig konversasjon, følsom og intelligent. I lynne var han noe brå, men av anlegg den mest vennlige, velvillige og menneskelige. Hans figur var rundt seks fot høy; og, selv om han var mann av godt utseende, var han enkelt i både klesstil og framtoning. Hans ansikt var uttrykksfylt; hans nese meget godt formet; hans øyne som var smale og brun av fargen, var raske og gjennomtrengende; hans øyenbryn framtredende, noe som ga hans mine til sammen et preg av barskhet.»[1]

Ettermæle[rediger | rediger kilde]

Cooks bedrifter som oppdager og sjømann er så betydelige og verdifulle at man kan sammenligne ham med de store nautiske oppdagere Christoffer Columbus, Vasco da Gama, Ferdinand Magellan og Abel Tasman. Hans evner innenfor matematikk, navigasjon og kartografi var helt usedvanlige. Ved å benytte astronomiske målinger revolusjonerte han sin tids navigasjonsmetoder. Vi skylder ham fastsettelsen av New Zealands og Ny-Guineas øynatur, avsløringen av Australias østkyst, oppdagelsen av flere Sydhavsøyer, deriblant Ny-Caledonia og Hawaii, utforskingen av Nord-Amerikas vestkyst fra 44-77° nordlig breddegrad og endelig eliminering av det hypotetiske Terra Australis, han fullendte så å si jordens hydrografi.

Utover alle sine oppdagelser ble Cook også kjent for å unnvike alle sjøsykdommer som skjørbuk.

Apollo 15[2] valgte å døpe kommandomodulen Endeavour etter Cooks skip HMS «Endeavour», og romfergen Endeavour ble oppkalt etter skipet.[3] Romfergen Discovery ble oppkalt etter et annet av Cooks skip, HMS «Discovery».[4]

Priser og utmerkelser (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

  • Cooks' Cottage, huset til foreldrene til James Cook, flyttet fra Yorkshire til Melbourne i 1934.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Samwell, David (1791): The Death of Captain James Cook – Google Books. s. 20.
  2. ^ «Call Signs». NASA. Besøkt 21. mai 2011. 
  3. ^ «Space Shuttle Endeavour». John F. Kennedy Space Center website. NASA. Besøkt 21. mai 2011. 
  4. ^ «Space Shuttle Discovery». John F. Kennedy Space Center website. NASA. Besøkt 21. mai 2011. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons Commons: James Cook – bilder, video eller lyd