James Cook

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
James Cook
James Cook
Kaptein James Cook, maleri ca 1775
Født 27. oktober / 7. november 1728
Middlesbrough
Død 14. februar 1779
Hawaii
Yrke Oppdager, navigatør, forfatter
Nasjonalitet Storbritannia
Språk Engelsk
Periode 1700-tallet
Sjanger Kartografi, reiseskildringer
Signatur
James Cooks signatur

James Cook (født 27. oktoberjul./ 7. november 1728greg., død 14. februar 1779) var en britisk oppdager og navigatør. Han gjorde tre oppdagelsesreiser i Stillehavet der han kartla mesteparten av Stillehavets kyster. Han dro også rundt Atlanterhavet og Det indiske hav. Han er kjent for kartlegging, oppdagelser og observasjonen av Venuspassasjen, som han gjorde for å hjelpe andre sjøfarere. I 1772 krevde han Australia for den britiske kronen.

Cook begynte i den britiske handelsflåten som tenåring og sluttet seg til Royal Navy i 1755. Han deltok i syvårskrigen, og han kartla store deler av inngangen til Saint Lawrence River under beleiringen av Québec. Dette bidro til at Cook fikk oppmerksomheten til admiralitetet og Royal Society. Denne innkallingen kom på et viktig øyeblikk i både Cooks karriere og hvilken retning den britiske utforskningen skulle ta. Dette førte til at han ble sjef over HM «Bark Endeavour» i 1766.

James Cock ble drept i kamp med innbyggere på Hawaii, under sin tredje reise i Stillehavet i 1779. Han etterlot seg en arv av vitenskapelig og geografisk kunnskap som påvirket hans etterfølgere langt ut i 1900-tallet.

Før oppdagelsesreisene[rediger | rediger kilde]

James Cook var ikke født inn i en rik familie, men takket være arbeidsgiveren til faren fikk Cook allikevel seg en utdannelse. Da han var atten, dro den unge Cook ut på sjøen for første gang, som en dekksgutt i et lokalt handelskompani, eid av de vennlige Walker-brødrene. Allerede i en alder av tjuetre ble Cook tilbudt sitt eget skip, men han takket nei; syvårskrigen var rett rundt hjørnet, og selv om det ikke var helt risikofritt å starte på nytt i marinehierarkiet, tok Cook sjansen og forlot handelskompaniet.

Kart over Newfoundland utgitt i 1775 etter bl.a. James Cooks data.

Cook gjorde det bra i marinen, allerede etter én måned om bord på «The Eagle» ble han forfremmet, etter et halvt år til ble han forfremmet igjen, og etter to år totalt i marinen ble han gitt kommandoen over sitt eget skip. Årsakene til de forfremmelsene var ikke bare det faktum at den unge kapteinen hadde studert hardt mens han arbeidet i handelskompaniet, men også det faktum at marinen hadde et stort behov for skikkelige sjømenn som visste hva de gjorde. Tidligere ville familiekontakter og navn hatt mer å si. «Pembroke», skipet som Cook ble gitt kommando over, ble beordret til å støtte hæren i dens planlagte angrep på Québec. Oppgaven hans her ble å kartlegge St. Lawrence-elva, noe han var så dyktig til at han snart ble kjent i marinen. Cook selv nevner aldri dette ryktet sitt i dagbøkene og skryter ikke, men det er klart at uten Cooks ekspertise ville general Wolfies angrep på Abrahamsslettene vært vanskelig å gjennomføre.

Med sitt nå gode rykte var ikke krigens slutt et så stort problem for Cook som resten av folkene i marinen. Lønnen han hadde fått av marinen, rundt tre tusen pund på den tiden (over 10 ganger så mye i dagens valuta), ga han muligheten til å gifte seg med Elizabet Batts. Cook brukte årene mellom 1763 og 1767 på å kartlegge Nord-Amerika og de britiske koloniene avbrutt bare av små pauser hjemme i England der han gikk over det han hadde samlet av informasjon.

Den første reisen[rediger | rediger kilde]

James Cooks første reise (fra de:wiki).

Takket være sitt gode rykte hos overklassen var Cook den som ble hyret til å observere Venus' passering av solskiven (Venuspassasjen) den 3. juni 1769 fra Tahiti. Han seilte fra Plymouth i England 26. august 1768, rundet og forlot Kapp Horn den 20. januar, og kom til Tahiti den 13. april 1769, i god tid til å sette opp utstyret og bli kjent med lokalbefolkningen, noe Cook prøvde overalt der han landet og som han skriver om i dagbøkene sine. Observasjonene stemte ikke godt nok overens med observasjoner gjort på andre steder i verden, men turen var ikke bortkastet. Cook fortsatte vestover i håp om å finne det mytiske kontinetet Terra Australis, en landmasse i sør som visstnok skulle «balansere verden» da det var mye mer landmasse nord for ekvator enn i sør.

Terra Australis kan forveksles med Antarktis, men skulle i følge visse lærde på denne tida være mye større, Cook hadde fått i oppgave å finne dette landet. Takket være hjelp fra Tupaia, som hadde god kjennskap til Stillehavet, dro Cook til New Zealand, en øygruppe tidligere oppdaget av Abel Tasman.

Han returnerte til Plymouth den 13. juli 1771.

Den andre reisen[rediger | rediger kilde]

Stillehavsreisene til James Cook.

██ første reise

██ andre reise

██ tredje reise

Under sin andre ekspedisjon (1772–1776) var han den første som passerte den sydlige polarsirkel og oppdaget Syd-Georgia og Syd-Sandwichøyene. Dette var andre gangen noen seilte verden rundt østover. Cook Island i Syd-Sandwichøyene ble senere oppkalt etter ham.

Den tredje reisen[rediger | rediger kilde]

På sin tredje reise kom Cook til øya Hawaii. Reisen ble foretatt med skipet HMS «Resolution» (1776–1780). På denne reisen utforsket han også vestkysten av Nord-Amerika, der han lette etter Nordvestpassasjen. Tilbake på Hawaii ble han slått i hjel under en strid med øyas innbyggere.

David Samwell, som seilte sammen med Cook på «Resolution», skrev om ham: «Han var en beskjeden, og heller blyg; med en behagelig livlig konversasjon, følsom og intelligent. I lynne var han noe brå, men av anlegg den mest vennlige, velvillige og menneskelige. Hans figur var rundt seks fot høy; og, selv om han var mann av godt utseende, var han enkelt i både klesstil og framtoning. Hans ansikt var uttrykksfylt; hans nese meget godt formet; hans øyne som var smale og brun av fargen, var raske og gjennomtrengende; hans øyenbryn framtredende, noe som ga hans mine til sammen et preg av barskhet.»[1]

Priser og utmerkelser (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

  • Cooks' Cottage, huset til foreldrene til James Cook, flyttet fra Yorkshire til Melbourne i 1934.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Samwell, David (1791): The Death of Captain James Cook – Google Books. s. 20.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons Commons: James Cook – bilder, video eller lyd