Viti Levu

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Viti Levu
Fra vestsiden av Viti Levu.
Geografi
PlasseringStillehavet
Areal 10 429 km²[1]
Lengde 146 kilometer
Høyeste punktTomanivi (1324 moh.)
Administrasjon
LandFijis flagg Fiji
DivisjonWestern
Central
Demografi
Befolkning600 000
Befolkningstetthet57,53 innb./km²
Posisjon
Kart
Viti Levu
17°48′S 178°00′Ø

Viti Levu er den største øya i Fiji. Den er omtrent 170 kilometer lang og har et areal på 10 429 km². Fijis høyeste fjelltopp Tomanivi (1 324 moh.) ligger på øya. Blant stillehavsøyene er det bare Ny-Caledonia og Hawaii som er større enn Viti Levu.

Fijis hovedstad Suva ligger på sørøst på øya. Andre viktige byer er Ba, Lautoka, Nadi, Nausori, Rakiraki og Sigatoka. På Viti Levu bor nesten tre fjerdedeler av Fijis innbyggere (ca. 600 000).

Viti Levus frodige elvedaler er basis for landets tettest befolkede områder. På den vestlige og nordlige kysten er det utstrakt dyrking av sukkerrør. Gullgruver, kvegfarmer, lett industri og turisme utgjør de viktigste næringene. Øya er også senter for fly- og skipskommunikasjonene med resten av stillehavsområdet.

Viti Levu har utviklet seg gjennom en lang og kompleks hendelseskjede. Gjennom flere perioder lå den nåværende landmassen under havet. Det har også vært perioder da øya var dekket av tykke lag med lava og vulkansk aske. Øya har blitt formet av jordskjelv og vulkansk aktivitet, og fremstår nå som en kupert, symmetrisk formet øy delt av en nord/sør-gående fjellkjede.

Øya ligger i et belte med vedvarende passatvinder, det leder til at den østlige delen av øya får mer regn og vind enn den vestlige, som er solfylt og noe tørrere. Overgangen mellom den våte og tørre sonen er brå, og kan tydelig sees fra lufta. Generelt er den østlige delen dekket av tett, grønn vegetasjon, mens den vestlige er lys gulgrønn, gul eller brun – avhengig av årstiden.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]