Pokémon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Pokémonene Clefairy, Pikachu, Togepi, Mewtwo og Snorlax vist på et fly.

Pocket Monsters (ポケモン pokemon) er en mediafranchise eid av videospillgiganten Nintendo og skapt av Satoshi Tajiri 27. februar 1996. Opprinnelig lansert som rollespill til Game Boy, har Pokémon blitt den nest mest suksessfulle videospillfranchisen i verden, bak Mario-serien.[1] Pokémon har siden blitt merchandisert til anime, manga, samlekort, leker, bøker og annet media. Franchisen feiret dens tiende jubileum 27. februar 2006 og per 1. desember 2006 har solgte videospillenheter nådd over 155 millioner kopier.[2]

Navnet Pokémon er en romanisering av de sammentrukne ordene «Pocket Monsters» (ポケットモンスター Poketto Monsutā).[3] Slike sammentrekninger er veldig vanlige i Japan. Betegnelsen «Pokémon» refererer også til de 649 fiktive artene som opptrer i Pokémon-franchisen. Nintendo oversatte opprinnelig Poketto Monsutā til Pocket Monsters, men en navnekonflikt med Monster in My Pocket-franchisen førte til at de skiftet navnet til «Pokémon» tidlig i 1996.[trenger referanse] Catchphrasen i de japanskspråklige versjonene av franchisen er «ポケモンGETだぜ! (Pokémon Getto Daze!, oversatt "Fang pokemon!")»[trenger referanse]. I de engelskspråklige versjonene var det opprinnelig «Gotta catch 'em all» (oversatt "Må fange dem alle". Frasen Fanger alle nå ble brukt i den norske oversettelsen av anime-serien der den engelske catchphrasen ble brukt i den engelske dubben), selv om det ikke brukes offisielt lenger, bortsett fra i Pokémon Chronicles.

Pokémon-verdenen[rediger | rediger kilde]

Verden er befolket av mennesker og Pokémon, skapninger som minner en del om virkelighetens dyr. Pokémonene kan fanges i Pokéballer av mennesker, hvor de lagres til det er bruk for dem, som regel når eieren skal kjempe. Her utføres alle kamper med Pokémon. Ved å vinne kamper får Pokémon erfaring, og kan lære nye angrep og eventuelt utvikle seg til en sterkere versjon av seg selv. De fleste Pokémon kan utvikles i flere steg. En Pokémontrener skaffer seg ry ved å slå gymledere. Pokémon er delt inn i 18 forskjellige typer: Ice (is), grass (gress), ground (jord), rock (stein), water (vann), fire (ild), dragon (drage), electric (elektrisk, lyn), normal (normal), flying (flyge), dark (mørk), steel (stål), poison (gift), bug (insekt), psychic (psykisk), fighting (slåss), ghost (spøkelse) og fairy (fe). De forskjellige typene er sterke og svake overfor andre typer. For eksempel fungerer ild effektivt mot gress, mens ild har en stor svakhet for vann. Gymtrenere spesialiserer seg som regel på én type Pokémon, mens trenere generelt oftest har varierte lag. Pokemon dør aldri i kamp; de besvimer midlertidig.

Spillekort[rediger | rediger kilde]

For noen få år siden var Pokémonfigurer det eneste mange barn og ungdommer tenkte på og drev på med (Det avløste Pogs som trendspill), men nå har det igjen blitt avløst av noe annet. Det er likevel fremdeles mange som har spillekortene, og det avholdes ofte turneringer som norgesmesterskap og verdensmesterskap.

På NM i 2007 var det 214 deltakere, det største norgesmesterskapet noensinne. Norge er også et av de største Pokémonlandene i hele verden i forhold til innbyggertall[trenger referanse]. Det holdes nå over 10 faste turneringer rundt om i hele Norge. Se mer her. Det kommer ut nye kort hver tredje måned og da er det Lanseringsturnering. Pokémonmiljøet i Norge er under stor vekst. Per 2010 holdes det turneringer omtrent hver uke, hvor det er flest spillere involvert i Oslo-området.

Spilleinstruksjoner[rediger | rediger kilde]

Crystal Clear app kblackbox.pngUforståelig: Dette avsnittet kan være vanskelig å forstå og artikkelen bør derfor gjennomgå en grundig opprydning, eventuelt fjerning.

Spiller A og spiller B må hver og en mynt eller terning, og en kortstokk på 60 kort. Man kan kun ha fire av hvert kort i stokken unntatt energier.

Spiller A og spiller B skal sette ut sine Pokémon mot hverandre og kjempe med dem. Man kan legge på Energy-kort for å utføre angrep og utvikle Pokémon så de blir sterkere. Begge spillerene må ha en Pokémon som heter «Active Pokémon» framme til enhver tid. Denne du skal kjempet med. Dytt kanskje hadde femten Pokédekser sommer venner pål åre sol bakken dine «Active Pokémon». Disse fem kalles «Benched Pokémon». Hvis en «Active Pokémon» blir slått ut, må man sende ut den neste Pokémon fra denne benken.

Det er tre måter å vinne på:

 • 1: Trekk alle seks «Prize»-kortene. Når spillet begynner, skal begge spillerene legge ut seks «Prize»-kort fra toppen av stokken. Hver gang man slår ut en motstanders Pokémon, får man trekke et av dem.
 • 2: Du vinner hvis din motstanders stokk er tomt på begynnelsen av hans/hennes runde, så han/hun ikke har noen kort å trekke mer. Man skal alltid trekke ett kort på starten av hver spillers tur.
 • 3: Du vinner også hvis din motstander ikke har noen Active eller Benched Pokémon mer. Man må nemlig alltid kunne ha en Active Pokémon, ellers har man tapt.

Spill[rediger | rediger kilde]

Dette er Pokémonspillene som har kommet ut så langt:

Første generasjon

Andre generasjon

Tredje generasjon

Fjerde generasjon

Femte generasjon

Sjette generasjon

Pokémon i anime[rediger | rediger kilde]

Pokémon har vært vist på TV i mange land, deriblant Norge. Disney XD (tidl. Fox Kids og Jetix) har vist Pokémon siden 2000 og gjør det fortsatt.

TV 2 har vist

 • Sesong 1: Kanto
 • Sesong 2: Orange (Bare fram til episode 107)
 • De 11 siste episodene av Master Quest-sesongen (sesong 5)
 • Sesong 6, 7 og 8: Advance Generation sesongene (D.v.s Pokémon Advanced, Pokémon Advanced Challenge og Pokémon Advanced Battle.)
 • Sesong 10:Pokemon Diamond & Pearl
 • Sesong 11: Diamond & Pearl Battle Dimension
 • Sesong 12: Diamond & Pearl Galactic Battles

Det vil si at de «hoppet» over sesong 3, 4 og 5 og sesong 9. Selv om Sesong 9 ble vist på tv2sumo sommeren 2009. TV2 måtte etter påbud fra forbrukerombudet gjøre flere endringer i serien, blant annet fjernet de Pokèrapen[4].

Jetix har vist:

 • Sesong 1: Kanto
 • Sesong 2: Orange
 • Sesong 6: Advance
 • Sesong 11: Diamond & Pearl Battle Dimension
 • Sesong 12: Diamond & Pearl Galactic Battles
 • Sesong 13: Diamond & Pearl Sinnoh League Victors (Den ble kalt Diamond & Pearl Sinnoh-Ligaens Vinnere i de første reklamene, det er ukjent om det bare er en feil eller om den opprinnelig skulle hete det.)

I serien har hovedpersonenene vært Ash, Misty, Brock, i Kanto-sesongen. I Orange-sesongen: Ash, Misty og Tracey. I Advance sesongene: Ash, Brock, May og Max I Diamond & Pearl sesongen Ash, Dawn og Brock. I Black & White sesongene Ash, Iris og Cilan. Ikke kommet på norsk. Unntaket er Pokémon Chronicles-sesongen. Den har til nå aldri blitt vist i Norge, men den handler om andre bifigurer som Richie, Misty, Casey og Team Rocket.

26. desember 1997 fikk over 700 japanske epileptiske anfall utløst av Pokémon-episoden Dennou Senshi Porigon (oversatt til Den Elektroniske Krigeren Porygon). Team Rocket hacket seg inn i pokeball overførings programmet til professor Akihabara for å stjele pokemon. Ash, Misty og Brock blir sendt inn i data verdenen for å stoppe dem. Imens Ash og gjengen prøver å få Team Rocket ut uten å skade dem (ved å bruke et antivirus program) har en av søstrene på et pokemon senter ringt etter en spesialist på data. Han gir dataen en vaksine (antivirus program) i form av en tungt bevæpnet sykebil. I flere scener med vaksinens rakett angrep kom blinkende lys i blå- og rødfargemønster. Det ble avdekket at barn som aldri hadde hatt epileptiske anfall ble offer for episoden[trenger referanse]. Den Elektroniske Krigeren Porygon ble aldri sendt igjen i Japan, og heller aldri levert ut til internasjonale distributører. De «farlige» klippene fra denne episoden har imidlertid sirkulert på internett flere steder, i de fleste tilfeller i svært mørk kontrast, slik at faren for anfall blir redusert.

Norske stemmer[rediger | rediger kilde]

Skuespiller Stemmerolle
Nils-Martin Crawfurd Ash Ketchum
Anine Kruse Misty / Søster Joy
Eirik Espolin Johnson Brock (episode 5-82)
Even Rasmussen Professor Oak (episode 1-???
Lena Meieran Jessie / Fru Ketchum
Ola Fjellvikås James (episode 2-79)
Tommy Karlsen Meowth
Erik Skøld Gary Oak (episode 1-77) / Tracey Sketchit / Brock (fra episode 263)
Siv Klynderud Konstabel Jenny
Trond Teigen Forteller / Professor Oak (fra sesong 9)
Marit Berg May
Even Løken Bergan Max
Eline Høyer Dawn
Hanne Dancke Arnesen Iris
Scott Maurstad Cilan
Kim Fangen James (episode 80-???)
Simen Sand James (episode ???-)

Andre medvirkende:

Episoder[rediger | rediger kilde]

Sesong 1[rediger | rediger kilde]

JP# NO# Norsk tittel VHS
01 01 «Pokémon, jeg velger deg!» Vol. 1 - Nødsituasjonen
Ash har endelig fylt 10 år og han er fast bestemt på å bli verdens beste pokémon-mester. Som ny trener får man velge mellom Bulbasaur, Charmander eller Squirtle. Men når Ash forsover seg på den store dagen, er alle tre allerede valgt av noen andre, så Ash ender opp med Pikachu
02 02 «Nødsituasjonen» Vol. 1 - Nødsituasjonen
Ash kommer frem til byen Viridian, og leverer sin hardt skadede Pikachu på pokémon-senteret. Men så slår Team Rocket til. 
03 03 «Ash fanger en pokémon» Vol. 2 - Samuraiens utfordring
Ash og vennene hans møter mange forskjellige insekt-type pokémon i skogen, og Ash bestemmer seg for å fange en. 
04 04 «Samuraiens utfordring» Vol. 2 - Samuraiens utfordring
<info kommer> 
05 05 «Kampen i Pewter City» Vol. 3 - Kampen i Pewter City
Ash og vennene hans kommer frem til byen Pewter, hvor den første pokémon-gymen på veien til ligaen er. Men er Ash klar for å møte Brock, som er lederen i gymen? 
06 06 «Clefairy og månesteinen» Vol. 3 - Kampen i Pewter City
<info kommer> 
07 07 «Cerulean Citys vannblomster» Vol. 4 - Veien til pokémon-ligaen
Ash og vennene hans kommer frem til byen Cerulean, og der skal Ash utfordre treneren i Cerulean-gymen. Men av en eller annen grunn vil Misty helst unngå å gå til gymen. 
08 08 «Veien til pokémon-ligaen» Vol. 4 - Veien til pokémon-ligaen
<info kommer> 
09 09 «Livets harde skole» Vol. 5 - Livets harde skole
<info kommer> 
10 10 «Bulbasaur og den gjemte landsby» Vol. 5 - Livets harde skole
<info kommer> 
11 11 «Charmander, den forlatte pokémon» Vol. 6 - Squirtle-laget slår til
På veien til byen Vermillion møter Ash og vennene hans en forlatt Charmander på en stein. Ash vil fange den, men siden den allerede har en trener er det umulig, så de fortsetter til pokémon-senteret. Men så begynner det å regne og Charmander ligger fortsatt og venter på at treneren dens skal dukke opp. 
12 12 «Squirtle-laget slår til» Vol. 6 - Squirtle-laget slår til
En bande med Squirtle lager bråk og plager folk med pøbelstrekene sine, og Ash og vennene hans faller ned i et hull som de har gravd i veien. 
13 13 «Mysteriet ved fyrtårnet» Vol. 7 - En kamp med støt i
<info kommer> 
14 14 «En kamp med støt i» Vol. 7 - En kamp med støt i
Ash og vennene hans ankommer byen Vermillion, hvor den neste gymen ligger. I kampen møter Ash sin Pikachu en Raichu, som er den utviklede formen av Pikachu. 
15 15 «Slaget på Saint Anne» Vol. 8 - Pokémon-forliset
Team Rocket kler seg ut og lurer Ash og vennene hans til å tro at de vinner gratis billetter til et cruise på St. Anne, hvor Team Rocket planlegger å stjele alle pokémon som er ombord. 
16 16 «Pokémon-forliset» Vol. 8 - Pokémon-forliset
St. Anne sank, og alle unntatt Ash, Brock, Misty, Pikachu, Jessie, James og Meowth kom seg av skipet. De finner ut at de midlertidig må jobbe sammen for å komme seg ut i live. 
17 17 «Kjempe-pokémon øya» Vol. 9 - Kjempe-pokémon øya
Etter å blitt blåst av sted av Gyarados sin dragestorm, havner Ash og vennene hans og Team Rocket på en mystisk øy med gigantiske pokémon, men de blir skilt fra sine egne pokémon. 
18 - «-» -
Aldri dubbet på norsk. 
19 18 «Tentacool og Tentacruel» Vol. 9 - Kjempe-pokémon øya
<info kommer> 
20 19 «Spøkelset på fjelltoppen» Vol. 10 - Spøkelset på fjelltoppen
<info kommer> 
21 20 «Farvel Butterfree» Vol. 10 - Spøkelset på fjelltoppen
<info kommer> 
 • mer info om episoder kommer

Pokémon-filmene[rediger | rediger kilde]

Det finnes i dag 13 Pokémonfilmer, men ikke alle har blit dubbet til norsk. Til nå er det bare de syv første og den 10. og den 11. som er dubbet til norsk. De neste filmene som Norge ikke har fått dubbet, har i utlandet fått bedre kritikk enn de første filmene. Her er filmene:

Pokémon TFG[rediger | rediger kilde]

Pokémon TFG, forkortelse for Trading Figure Game, er et figurspill som er laget av de samme som lagde byttekortspillet. Det spilles ved at man flytter Pokémon-figurene rundt på et spillebrett, og prøver å motstanderens mål. Underveis kan man kjempe mot motstanderens Pokémon ved å spinne figurfoten. Spillet har startsett, som inneholder utstyr og regler, og i tillegg har det kommet tilleggspakker med ekstra figurer. Spillet har over 40 forskjellige figurer. Spillet er nå ute av produksjon.

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Boyes, Emma (10. januar 2007). UK paper names top game franchises. GameSpot UK. Besøkt 26. februar 2007.
 2. ^ Behrens, Matt (1. desember 2006). Nintendo sales through end of November revealed. N-Sider Media. Besøkt 1. desember 2006.
 3. ^ http://www.gamingtarget.com/article.php?artid=6531
 4. ^ http://www.forbrukerombudet.no/asset/864/1/864_1.pdf side 31.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]