Pokémon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Pokémon Clefairy, Pikachu, Togepi, Mewtwo og Snorlax vist på et fly.

Pocket Monsters (japansk: ポケモン Pokemon) er en mediefranchise som forvaltes av The Pokémon Company, et japansk konsortium som eies av Nintendo, Game Freak og Creatures Inc..[1] Opphavsretten til franchisen er delt mellom de tre firmaene, men bare Nintendo eier varemerket Pokémon.[2] Franchisen ble skapt av Satoshi Tajiri i 1995,[3] og er sentrert rundt fiktive dyr kalt «pokémon», som mennesker kan fange og trene opp og bruke til å kjempe med hverandre.

Franchisen begynte med spillene Pokémon Red og Blue (i Japan utgitt som Red og Green) til Game Boy, som ble utviklet av Game Freak og utgitt av Nintendo. Franchisen inneholder nå videospill, samlekortspill, animerte TV-serier og filmer, tegneserier og leketøy. Pokémon er verdens nest-mestselgende videospillbaserte mediefranchise i verden, kun slått av Nintendos Mario-franchise.[4]

Navn[rediger | rediger kilde]

Navnet Pokémon er en romanisert teleskopord fra det japanske varemerket Pocket Monsters (japansk: ポケットモンスター Poketto Monsutā).[5]engelsk brukes Pokémon både om franchisen og monstrene, mens man på norsk skriver det med stor forbokstav når man omtaler varemerket og fenomenet, mens monstrene omtales med liten forbokstav siden de er fellesnavn og ikke egennavn.[5] På norsk bøyes «pokémon» som vanlige hankjønnssubstantiv: en pokémon, pokémonen, pokémoner, pokémonene.[5]

Pokémon-verdenen[rediger | rediger kilde]

Verden er befolket av mennesker og Pokémoner, skapninger som minner en del om virkelighetens dyr. Pokémonene kan fanges i Pokéballer av mennesker, hvor de lagres til det er bruk for dem, som regel når eieren skal kjempe. Her utføres alle kamper med Pokémon. Ved å vinne kamper får Pokémon erfaring (også kalt exp i spill), og kan lære nye angrep og eventuelt utvikle seg til en sterkere versjon av seg selv. De fleste Pokémon kan utvikles i flere trinn (maks 3 trinn). En Pokémontrener skaffer seg ry ved å slå gymledere. Pokémon er delt inn i 18 forskjellige typer: Ice (is), grass (gress), ground (jord), rock (stein), water (vann), fire (ild), dragon (drage), electric (elektrisk, lyn), normal (normal), flying (flyge), dark (mørk), steel (stål), poison (gift), bug (insekt), psychic (psykisk), fighting (slåss), ghost (spøkelse) og fairy (fe). De forskjellige typene er sterke og svake overfor andre typer. For eksempel fungerer ild effektivt mot gress, mens ild har en stor svakhet for vann. Noen pokemon er immune mot forskjellige angrep som kommer mot dem, som for eksempel lyn på en ground (jord) type funker dårlig. Eller ta normal mot spøkelse-type og det hjelper lite. Gymtrenere spesialiserer seg som regel på én type Pokémon, mens trenere generelt oftest har varierte lag. Pokemon dør aldri i kamp; de besvimer midlertidig. Mens noen pokemon blir ofte så hardt skadet at de blir sendt til et Pokemon Center.

Spilleinstruksjoner[rediger | rediger kilde]

Crystal Project Kblackbox.pngUforståelig: Dette avsnittet kan være vanskelig å forstå og artikkelen bør derfor gjennomgå en grundig opprydning, eventuelt fjerning.

Spiller A og spiller B må hver ha en mynt eller terning, og en kortstokk på 60 kort. Man kan kun ha fire av hvert kort i stokken unntatt energier.

Spiller A og spiller B skal sette ut sine Pokémon mot hverandre og kjempe med dem. Man kan legge på Energy-kort for å utføre angrep og utvikle Pokémon så de blir sterkere. Begge spillerne må ha en Pokémon som heter «Active Pokémon» framme til enhver tid. Denne du skal kjempet med. Disse fem kalles «Benched Pokémon». Hvis en «Active Pokémon» blir slått ut, må man sende ut den neste Pokémon fra denne benken.

Det er tre måter å vinne på:

 • 1: Trekk alle seks «Prize»-kortene. Når spillet begynner, skal begge spillerne legge ut seks «Prize»-kort fra toppen av stokken. Hver gang man slår ut en motstanders Pokémon, får man trekke et av dem.
 • 2: Du vinner hvis din motstanders stokk er tomt på begynnelsen av hans/hennes runde, så han/hun ikke har noen kort å trekke mer. Man skal alltid trekke ett kort på starten av hver spillers tur.
 • 3: Du vinner også hvis din motstander ikke har noen Active eller Benched Pokémon mer. Man må nemlig alltid kunne ha en Active Pokémon, ellers har man tapt.

Spill[rediger | rediger kilde]

Dette er Pokémonspillene som har kommet ut så langt:

Første generasjon

Andre generasjon

Tredje generasjon

Fjerde generasjon

Femte generasjon

Sjette generasjon

Syvende generasjon

Pokémon Go[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Pokémon Go

Pokémon Go er et mobilspill der en skal fange virtuelle monstre (pokémon) med en smarttelefon i den virkelige verden. Spillet er avhengig av mobilens geografiske plassering, og bruker utvidet virkelighet som blander informasjon fra den fysiske verden med ulike virtuelle effekter. Pokémon Go er utviklet av Niantic og utgitt av The Pokémon Company som en del av franchise-systemet Pokémon. Det kom på markedet i juli 2016 for iOS og Android. Spillet hadde (pr 17.08 2016) satt fem mobil-verdensrekorder, for høyeste inntekt den første måneden, mest nedlastet første måneden, flest internasjonale nummer-èn plasseringer både for antall nedlastinger og for mest fortjeneste og raskest til 100mill $.[6] Statsminister Erna Solberg er en av alle de som spilte spillet sommeren 2016.[7]

Pokémon i anime[rediger | rediger kilde]

Pokémon har vært vist på TV i mange land, deriblant Norge. Disney XD (tidl. Fox Kids og Jetix) har vist Pokémon siden 2000 og gjør det fortsatt.

TV 2 har vist

 • Sesong 1: Kanto
 • Sesong 2: Orange (Bare fram til episode 105)
 • De 12 siste episodene av Master Quest-sesongen (sesong 5)
 • Sesong 6, 7 og 8: Advance Generation sesongene (D.v.s Pokémon Advanced, Pokémon Advanced Challenge og Pokémon Advanced Battle.)
 • Sesong 10: Diamond & Pearl
 • Sesong 11: Diamond & Pearl Battle Dimension
 • Sesong 12: Diamond & Pearl Galactic Battles

Det vil si at de «hoppet» over sesong 3, 4 og 5 og sesong 9. Selv om Sesong 9 ble vist på tv2sumo sommeren 2009. TV2 måtte etter påbud fra forbrukerombudet gjøre flere endringer i serien, blant annet fjernet de Pokèrapen[8].

Jetix har vist:

 • Sesong 1: Kanto
 • Sesong 2: Orange
 • Sesong 6: Advance
 • Sesong 11: Diamond & Pearl Battle Dimension
 • Sesong 12: Diamond & Pearl Galactic Battles
 • Sesong 13: Diamond & Pearl Sinnoh League Victors (Den ble kalt Diamond & Pearl Sinnoh-Ligaens Vinnere i de første reklamene, det er ukjent om det bare er en feil eller om den opprinnelig skulle hete det.)

I serien har hovedpersonenene vært Ash, Misty, Brock, i Kanto-sesongen. I Orange-sesongen: Ash, Misty og Tracey. I Advance sesongene: Ash, Brock, May og Max I Diamond & Pearl sesongen Ash, Dawn og Brock. I Black & White sesongene Ash, Iris og Cilan. Ikke kommet på norsk. Unntaket er Pokémon Chronicles-sesongen. Den har til nå aldri blitt vist i Norge, men den handler om andre bifigurer som Richie, Misty, Casey og Team Rocket.

16. desember 1997 fikk over 700 japanske barn anfall, noen epileptiske, utløst av Pokémon-episoden Dennou Senshi Porigon (oversatt til Den Elektroniske Krigeren Porygon). Team Rocket hacket seg inn i pokéballoverføringsprogrammet til professor Akihabara for å stjele Pokémon. Ash, Misty og Brock blir sendt inn i data verdenen for å stoppe dem. Imens Ash og gjengen prøver å få Team Rocket ut uten å skade dem (ved å bruke et antivirus program) har en av søstrene på et Pokémon-senter ringt etter en spesialist på data. Han gir dataen en vaksine (antivirus-program) i form av en tungt bevæpnet sykebil. I flere scener med vaksinens rakettangrep kom blinkende lys i blå- og rødfargemønster. Det ble avdekket at barn som aldri hadde hatt epileptiske anfall ble offer for episoden[trenger referanse]. Den elektroniske krigeren Porygon ble aldri sendt igjen i Japan, og heller aldri levert ut til internasjonale distributører. De «farlige» klippene fra denne episoden har imidlertid sirkulert på Internett flere steder, i de fleste tilfeller i svært mørk kontrast, slik at faren for anfall blir redusert.

Norske stemmer[rediger | rediger kilde]

Skuespiller Stemmerolle
Nils-Martin Crawfurd Ash Ketchum
Anine Kruse Misty / Søster Joy
Eirik Espolin Johnson Brock (episode 5-82)
Even Rasmussen Professor Oak (episode 1-???
Lena Meieran Jessie / Delia Ketchum
Ola Fjellvikås James (episode 2-81)
Tommy Karlsen Meowth
Erik Skøld Gary Oak (episode 1-77) / Tracey Sketchit / Brock (fra episode 263)
Siv Klynderud Konstabel Jenny
Trond Teigen Forteller / Professor Oak (fra sesong 9)
Marit Berg May
Even Løken Bergan Max
Eline Høyer Dawn
Hanne Dancke Arnesen Iris
Scott Maurstad Cilan
Kim Fangen James (episode 82-???)
Simen Sand James (episode ???-)

Andre medvirkende:

Episoder[rediger | rediger kilde]

Sesong 1[rediger | rediger kilde]

JP# NO# Norsk tittel VHS
0101«Pokémon jeg velger deg!»Pokémon 1 - Nødsituasjonen
VHS-cover: Historien om Pokémon begynner med vår unge helt Ash. Den unge Ash er helt vill etter Pokémon som er skapninger av varierende størrelse og krefter. Han begynner derfor sin reise, som skal føre ham til hans skjebne: nemlig å bli den største Pokémon treneren noensinne!
0202«Pokémon nødsituasjon»Pokémon 1 - Nødsituasjonen
VHS-cover: Ash kommer til byen Viridian med sin hardt sårede Pokémon Pikachu. Han har kun ett mål for øye, nemlig å få rask hjelp fra sykehuset. Under behandlingen blir sykehuset angrepet av Jessie og James som er medlemmer av "TEAM ROCKET". Med hjelp fra Pikachus venner begynner kampen mot "TEAM ROCKET".
0303«Ash fanger en pokémon»Pokémon 2 - Samuraiens utfordring
VHS-cover: I Viridians skog fanger Ash, Pikachu og Misty den lille skog-Pokémon, Caterpie, som er full av energi og meget leken. Imens leter "TEAM ROCKET" etter sjeldne Pokémon og ikke minst hevn etter det siste oppgjøret. "TEAM ROCKET" finner våre venner, og under kamp forvandles den lille Caterpie til en Metapod, og er nå kommet et skritt nærmere oppfyllelsen av sin drøm om å bli en Butterfree.
0404«Samuraiens utfordring»Pokémon 2 - Samuraiens utfordring
VHS-cover: Under vandringen i Viridian-skogen møter våre helter en ung mystisk samurai, som utfordrer alle til kamp. I kampens hete forsvinner Metapod, men kommer senere til rette igang med å bli en Beedrill. Ash prøver forgjeves å redde sin Metapod, men "TEAM ROCKET" dukker opp og ødelegger hans planer.
0505«Kampen i Pewter City»Pokémon 3 - Kampen i Pewter City
VHS-cover: Våre helter nærmer seg inngangen til Pewter City, hvor de møter den gamle steinselgeren Flint. Flint forteller om byen Pokémon, der Pokémon-ligaens mesterskap nå er igang. Men Ash kan ikke delta uten merket som kun kan fås ved å beseire Pokémon-instruktøren. Ash utfordrer instruktøren Brock, men oppgaven er for stor og Ash lider sitt første store nederlag.
0606«Clefairy og månesteinen»Pokémon 3 - Kampen i Pewter City
VHS-cover: Ash og Misty får hjelp fra Brock til å finne snarveien til Cerulean City gjennom Mount Moons huler. Her blir en ung forsker angrepet av et stort antall Zubat'er, men ved hjelp fra Pikachus elektriske støt redder de forskeren Seymour. Som takk for hjelpen fører Seymour dem gjennom hulene.
0707«Cerulean Citys vannblomster»Pokémon 4 - Veien til Pokémon-ligaen
VHS-cover: I sin jakt etter merker begir Ash seg nå mot Cerulean City for å utfordre byens instruktør. Når de ankommer, ser de at treningssenteret ligner et akvarium. Ash og Pikachu trer inn i treningssenteret og blir begeistret over en oppvisning i synkron-svømming... Var det virkelig Cerulean City's Treningssenter?
0808«Veien til Pokémon ligaen»Pokémon 4 - Veien til Pokémon-ligaen
VHS-cover: Da Ash mottar sitt andre merke, begir han seg triumferende mot Vermillion City. Ash er full av selvtillit etter sine første ti seire på rad og drar direkte til treningssenteret for å finne sin nye motstander. Ash ser et skilt utenfor senteret med teksten "98 seire på rad". Går kampen i Ashs favør? Ash lærer i hvert fall noe viktig om det båndet som knytter trener og Pokémon sammen.
0909«Livets harde skole»Pokémon 5 - Livets harde skole
VHS-cover: Våre tre helter har gått seg bort i en mørk skog som er innhyllet i tett tåke. De holder på å gi opp, og bestemmer seg for å ta en pause. Ash går lenger og lenger inn i skogen på jakt etter ved, og kommer over en gutt som blir mobbet av fem klassekamerater. Ash lytter til guttene, og finner ut at de går på et Pokémon Zem - et forberedende kurs for Pokémontrenere. Når man har fullført et slikt kurs blir man automatisk kvalifisert til å delta i Pokémon-ligaen, uten å demonstrere sine ferdigheter på forhånd.
1010«Bulbasaur og den gjemte landsby»Pokémon 5 - Livets harde skole
VHS-cover: Våre venner finner fortsatt ikke veien ut av skogen. De vandrer rundt på måfå og underveis faller de ned fra en hengebro, detter ned i fallgruver og blir fanget i flere feller. Til slutt kommer de frem til en landsby som ikke er tegnet inn på kartet. Den er bebodd av Pokémon som er blitt såret i kamp eller forlatt av sine eiere. I landsbyen bor også en hyggelig liten jente, Melanie, som tar seg av Pokémon. Våre venner blir rørt av Melanies omsorg, og bestemmer seg for å hjelpe henne å pleie Pokémon. Det de ikke vet er at Team Rocket samtidig nærmer seg landsbyen.
1111«Charmander - den forlatte pokémon»Pokémon 6 - Squirtle-laget slår til
VHS-cover: Våre venner sliter seg frem mot Vermillion City - og underveis møter de en ensom og sliten Charmander ved et fjellpass. Den står på en klippe, og det ser ut som den venter på noen. Ash prøver å fange den, men lykkes ikke. Han gir opp, og sammen med sine venner drar de videre til et Pokémon-senter. Der møter de Damian, gutten som har etterlatt Charmanderen i fjellene. Det blir et voldsomt uvær, men våre venner begir seg likevel ut midt på natten for å redde den forlatte Pokémon. De kommer i siste liten, for Charmander har akkurat blitt angrepet av en flokk ondskapsfulle Spearower. Når de alle kommer tilbake til Pokémon-senteret sørger de straks for å få hjelp til Charmanderen, men neste morgen er den sporløst forsvunnet.
1212«Squirtle-laget slår til»Pokémon 6 - Squirtle-laget slår til
VHS-cover: En gruppe Squirtler står i veien for våre venners målrettede ferd. De har også alliert seg med Team Rocket og fanget Ash og hans venner. Men da Squirtlene stenger den alvorlig sårede Pikachu inne i et bur, ber Ash om lov til å dra inn til byen for å hente super-medisin. Da Ash som lovet vender tilbake, blir det kamp mellom Team Rocket og våre venner.
1313«Mysteriet ved fyrtårnet»Pokémon 7 - En kamp med støt i
VHS-cover: Våre venner kommer endelig ut av skogen og når frem til en strand. I det fjerne får de øye på et fyrtårn på en klippe. Fyret tilhører Bill, en Pokémonforsker som drømmer om å møte en helt unik Pokémon som intet menneske har sett. Kort tid etter får de øye på en enorm silhuett som stiger frem i tåken, men denne oppdagelsen kan fort bli ødelagt av Team Rocket. De er som alltid i ferd med å legge planer for å fange Pikachu. Men finnes denne sagnomsuste Pokémon i det hele tatt ?
1414«En kamp med støt i»Pokémon 7 - En kamp med støt i
VHS-cover: Våre venner kommer til slutt frem til Vermillion City, og drar rett til Pokémonsenteret for å fylle sine tomme mager. Da de kommer frem ser de til sin forskrekkelse at flere Pokémon er til behandling. Pikachu og Ash blir opprørte da de får høre at alle disse Pokémon er blitt skadd i møte med lederen av Vermillion City sine styrker, løytnant Surge. Men Ash er også opptatt av å vinne et trofé, og han utfordrer derfor løytnant Surge. Pikachu har ikke lyst til å sloss, og det blir ikke bedre da han får høre at motstanderen er Raichu - en Pokémon med formidabel elektrisk kraft.
1515«Slaget på Saint Anne»Pokémon 8 - Pokémon forliset
VHS-cover: Ash og hans venner ankommer en havneby hvor det store skipet Saint Anne ligger til kai. De møter et mystisk par som gir dem gratis billetter til en fest for Pokémontrenere om bord på skipet. Glade og forventningsfulle går de ombord, og gleder seg til å få mat og treffe mange spennende Pokémontrenere. Når de har kommet langt til havs møter de en mann som foreslår en Pokémon-byttehandel med Ash.
1616«Pokémonforliset»Pokémon 8 - Pokémon forliset
VHS-cover: I dette avsnittet blir våre venner fanget i en felle som Team Rocket har lagt for Pokémontrenerne. Heldigvis lykkes det for Pokémontrenerne å samle alle sine Pokémonevner og slå Team Rocket og deres medsammensvorne tilbake. Midt i forvirringen bryter det ut et forferdelig uvær, og alle må gå i livbåtene før skipet synker.
1717«Kjempe-Pokémon øya»Pokémon 9 - Kjempe-Pokémon øya
VHS-cover: Våre venner og Team Rocket må kjempe for å overleve etter forliset, og blir kastet inn i en kamp på liv og død da de blir angrepet av de farlige Gyarados. En Gyarados blir til flere, og Ash og hans venner og fiender blir sugd opp i luften av en tornado. Etter en vill luftetur blir de kastet i bakken på en øy. Ash mister Pikachu og Pokéballene som inneholder Charmander, Squirtle og Bulbasaur. Jessie og James fra Team Rocket har landet på et øde sted på øya, men de har også mistet deres Pokémon. Nå må Pokémon og eierne deres lete etter hverandre på denne merkelige øya som er bebodd av kjempe-Pokémon. Mon tro hvor denne øya egentlig ligger?
18-«-»-
Aldri dubbet på norsk.
1918«Tentacool og Tentacruel»Pokémon 9 - Kjempe-Pokémon øya
VHS-cover: Våre venner har kommet til havnebyen Porta Vista, hvor det går en ferge til fastlandet. Her møter de Nastina som holder på med et stort byggeprosjekt. Hun vil bygge et stort luksushotell, og gjøre et stort korallrev om til en innbringende turistattraksjon. Men når en enorm flokk Tentacool prøver å forhindre oppføringen av hotellet, utlover Nastina en dusør til dem som utrydder alle Tentacool. Det samler seg straks mange mennesker, og Team Rocket holder seg selvfølgelig ikke unna. De prøver å utrydde alle Tentacool ved å helle en hemmelig væske ut i havet. Ash, Misty, Brock og deres Pokémon må hjelpe til mot den truende overmakt, og blir trukket inn i en kamp som ikke kan vinnes med vanlige midler.
2019«Spøkelset på fjelltoppen»Pokémon 10 - Spøkelset på fjelltoppen
VHS-cover: Våre venner har forlatt Porta Vista for å lete etter Saffron City, og de kommer til slutt til en liten havneby hvor man er i full gang med en usedvanlig sommerfest. Ash og hans venner trenger virkelig å hvile ut etter den slitsomme reisen, og bestemmer seg for å delta på festen. Team Rockets interesse i festen er derimot utelukkende økonomisk. Brock og James blir begge forhekset av et bilde. Jenta på bildet levde for 2000 år siden, og ventet så lenge på at kjæresten skulle komme hjem fra krigen at hun til slutt ble forvandlet til stein. Hvert år på samme tid stjeler jentas spøkelse en ung manns sjel, og i år er det James og Brock sin tur. Men hva er spøkelset egentlig ute etter? Og hvem er spøkelset i virkeligheten?
2120«Farvel Butterfree»Pokémon 10 - Spøkelset på fjelltoppen
VHS-cover: Under sin videre ferd mot Saffron City kommer våre venner til en sti som fortsetter langs en nesten loddrett klippe. Da de får øye på en sverm Butterfree som flyr ut over havet, forklarer Brock, som den Pokémon-oppdretter han er, at det er Butterfrees eggleggingstid. Ash slipper sin Butterfree løs og sender den mot svermen. Hans Butterfree danser for å tiltrekke seg oppmerksomheten til en lyserød Butterfree, men blir avvist. I samme øyeblikk ankommer Team Rocket for å fange Butterfree. Kan Ashs Butterfree redde sine artsfrender og vinne den lyserøde Butterfrees hjerte? Og hvis det lykkes, vil han så forlate Ash, hans elskede Pokémon-trener, og dra med sin elskede for å følge Butterfrees skjebne?
2221«Abra og det telepatiske oppgjør»Pokémon 11 - Abra og det telepatiske oppgjør
VHS-cover: Våre venner ankommer endelig Saffron City. Her ledes Pokémon-styrkesenteret av den unge jenta Sabrina. Hvis Ash kan beseire henne kan han få et Gullemblem. Ash og Pikachu samler alt de har av mot og utfordrer henne. Hun tar gladelig imot utfordringen, men kun på en merkelig betingelse; hvis Ash taper skal han være hennes venn og leke med henne. Den offisielle Pokékamp starter, men Pikachu har ikke en sjanse mot Abra, Sabrinas Pokémon. Og som om ikke det var ille nok, utvikler Abra seg under kampen til den ennå sterkere Kadabra.
2322«Fryktens tårn»Pokémon 11 - Abra og det telepatiske oppgjør
VHS-cover: Ash innser at han er nødt til å kjempe for å få tak i en spøkelses-Pokémon. Han drar ut for å finne en spøkelses-Pokémon, og reiser til et tårn i Lavender Town hvor det sies at de holder til. Jessie, James og Meowth fra Team Rocket er allerede i tårnet, men mens de ligger på lur for våre venner, blir de selv angrepet av Gastly, Haunter og Gengar. Kan Ash fange en spøkelses-Pokémon, og hvis det lykkes, vil det være nok til å beseire Saffron Citys styrkesenterleder med de telepatiske evnene?
2423«Haunter mot Kadabra»Pokémon 12 - Haunter mot Kadabra
VHS-cover: Uten at Ash vet det har en spøkelses-Pokémon bestemt seg for å følge med ham og hans venner på deres ferd og, heldigvis, hjelpe Ash med å beseire Sabrina, Saffron Citys styrkesenterleder. Ash vender tilbake til Saffron City med et eneste mål; han vil vinne et Gullemblem. Litt senere står Ash og den unge jenta igjen ansikt til ansikt, og det viser seg at Ashs spøkelses-Pokémon er sporløst forsvunnet. Han vil gjøre hva som helst for å vinne over Sabrina og redde sine venner. Når det ser som svartest ut for ham, dukker spøkelses-Pokémon opp igjen med en enestående kampteknikk. Men er det nok til å redde Ashs venner? Og kan det befri den unge jenta fra hennes dystre og ensomme verden?
2524«Primeape går agurk»Pokémon 12 - Haunter mot Kadabra
VHS-cover: På vei mot Celadon City møter våre venner Mankey, en vill Pokémon som kan gå helt amok hvis den blir strøket mot hårene. Dette vet ikke våre venner, og de kommer ved et uhell til å hisse opp Mankey. Og som om ikke det var nok så ankommer Team Rocket, og Mankey utvikler seg til en fryktelig Primeape og går til krig mot alle den møter. Vil det lykkes for Ash å øke sin store Pokémon-samling med en Mankey/Primeape uten å måtte møte Primeapens ubarmhjertelige vrede i kamp?
2625«En Pokémonsk duft»Pokémon 13 - En Pokémonsk duft
VHS-cover: Våre venner ankommer Celadon City, en nydelig by med stormagasiner, leilighetskomplekser og fine butikker. Brock og Misty blir hypnotisert av å lytte til en vakker, ung jente som selger parfyme. Ash blir irritert over den høye prisen, og blir kastet ut av forretningen. Han går alene til Pokémon-styrkesenteret, men slipper ikke inn. Parfymen som Ash kritiserte i stormagasinet blir nemlig laget i styrkesenteret. Brock og Misty slipper inn, og blir gode venner med de som holder til der. Ash må anstrenge seg til det ytterste bare for å få foten innenfor styrkesenteret, og selv da er det ikke lett å bli kjent verdig til en kamp mot den lokale mester.
2726«Sengetid for Hypno»Pokémon 13 - En Pokémonsk duft
VHS-cover: Våre helter kommer til en by hvor mange barn har forsvunnet den siste tiden. Sammen med Jenny prøver de å finne barna. De begynner etterforskningen i Pokémon-senteret, men Joy har andre bekymringer. Av en eller annen grunn får ikke Pokémonene i senteret det noe bedre. Jenny avslører at man har observert en mystisk søvnbølge i byen de siste dagene. Våre venner får en mistanke om at det er en sammenheng mellom de savnede barna og Pokémonenes dårlige tilstand. Team Rocket har sine egne skumle grunner til å lete etter den merkelige bølgens utspring. Men hva kan det være som skaper denne søvn-bølgen?
2827«Det store motehysteriet»Pokémon 14 - Det store mote-hysteriet
VHS-cover: Det er bare fordi Brock maser så mye at våre venner tar en tur innom Scissors Street - en oppdretter-by, kjent for sine Pokémon-skjønnhetssalonger. Brock har et stort ønske om å besøke en spesiell skjønnhetssalong. Eieren av denne, Suzi, er ikke bare en oppdretter som har oppnådd den aller høyeste plassering ved Pokémon-oppdretternes kongress. Hun har også blitt kåret som den mest populære oppdretter de fire siste årene. Nylig har en forretning ved navn "Rocké" introdusert en opprørende, ny mote som de tjener masse penger på. Samtidig får de gamle, tradisjonsrike forretningene problemer.
2928«Den hardtslående Pokémon»Pokémon 14 - Det store mote-hysteriet
VHS-cover: I utkanten av Fuchsia City møter våre venner Hitmonchan, en kamp-Pokémon. Uten å tenke seg om prøver Ash å fange den, men han og Pikachu går på et sviende nederlag. Hitmonchans herre har forlatt sin familie for å trene natt og dag. Hans mål er nemlig å vinne det store P1 Grand Prix (Pokémon nr 1 Grand Prix). Hans datter forteller Ash og hans venner at hun gjerne vil at farens kunne tenke litt mer på sin familie igjen. I mellomtiden kommer Ash og hans venner med i P1 Grand Prix, men Team Rockets uønskete og selvfølgelig uoffisielle deltakelse holder på å ødelegge hele konkurransen.
3029«Det slår gnister for Magnemite»Pokémon 15 - Det slår gnister for Magnemite
<info kommer>
3130«Begravd i Digletter»Pokémon 15 - Det slår gnister for Magnemite
<info kommer>
3231«Kampen i Ninjatempelet»Pokémon 16 - Kampen i Ninjatempelet
VHS-cover: Styrkesenteret i Fuchsia, hvor Ash har bestemt seg for å prøve å vinne sitt neste trofé, viser seg å være et skjulested for ninjaer. Når han endelig finner skjulestedet blir han holdt tilbake av et stort system med feller. Til slutt utfordrer Styrkesenterets eksentriske leder Ash til kamp. I samme øyeblikk han vinner kampen mot treneren, begynner den offisielle kampen mot Mesteren. Kampen kommer helt ut av kontroll da også Team Rockets kommer inn i Styrkesenteret, og blir fanget i fellene. Kan det likevel lykkes for Ash å erobre troféet?
3332«Pokémon-veddeløp i flammer»Pokémon 16 - Kampen i Ninjatempelet
VHS-cover: Våre venner ankommer steppen hvor den kjente familien Laramie bor. De er alle Pokémon oppdrettere og driver en stor Pokémon-ranch. Datteren i huset forteller dem at det holdes et årlig veddeløp på ranchen. Der kan de se hvor mye hver enkelt Pokémon har utviklet seg. Team Rocket har imidlertid andre planer. De angriper datteren, som er favoritt til å vinne veddeløpet. Hun blir såret og kan ikke delta, men Ash skal erstatte henne i konkurransen. Det blir stor spenning mellom hvem som vinner veddeløpet mellom Ash, Brock, Misty og Team Rocket.
3433«Kangaskhan store sønn»Pokémon 17 - Kangaskhan store sønn
<info kommer>
35-«-»-
Aldri dubbet på norsk.
3634«Gjengen på broen»Pokémon 17 - Kangaskhan store sønn
<info kommer>
3735«Dittos mystiske herregård»Pokémon 18 - Pikachus farvel
VHS-cover: Våre venner kommer ut for et skikkelig uvær og søker ly i en herregård. Der møter de Ditto, en forvandlings-Pokémon og treneren Duplica fra Imitay-huset. De underholder reisende på den øde strekningen med et imitasjons-show, hvor både Ditto og Duplica kan imitere hvem det skal være. Deres problem er at Ditto ikke helt får til å imitere ansikter, og publikum er ikke helt fornøyd. Team Rockets ankommer og greier å fange Ditto for å bruke den til å nå sine egne mål. Ash, Misty, Brock og Duplica må få frigitt Ditto, og samtidig se om de kan hjelpe Ditto til å imitere ansikter.
38-«-»-
Aldri dubbet på norsk.
3936«Pikachus Farvel»Pokémon 18 - Pikachus farvel
VHS-cover: Våre venner tar en pause i vakre omgivelser i en stille skog. Plutselig får Pikachu øye på en vill-Pikachu og løper etter den inn i skogen til en hel flokk av ville Pikachu. Ash, Misty og Brock vil finne ut av hva som skjer, og løper etter. Fra avstand ser de på mens Pikachu lærer hele flokken å kjenne. Kanskje det beste for Pikachu ville være å gjenforenes med sine egne? De ustoppelige Team Rockets dukker opp og greier på en utspekulert måte å fange hele flokken med Pikachu. Kan Ash, Misty og Brock redde flokken før Team Rockets tar dem med bort fra skogen? Vil Pikachu bli igjen hos sine egne - eller følge Ash videre på eventyr?
4037«Eevee brødrene»Pokémon 19 - Våkn opp Snorlax
<info kommer>
4138«Våkn opp Snorlax»Pokémon 19 - Våkn opp Snorlax
<info kommer>
4239«Oppgjør i Dark City»Pokémon 20 - Oppgjør i Dark City
<info kommer>
4340«De marsjerende Exeggutorene»Pokémon 20 - Oppgjør i Dark City
<info kommer>
4441«Problemet med Paras»Pokémon 21 - Problemet med Paras
<info kommer>
4542«Sangen til Jigglypuff»Pokémon 21 - Problemet med Paras
<info kommer>
4643«De forhistoriske Pokémon»Pokémon 22 - De forhistoriske Pokémon
<info kommer>
4744«En Chansey operasjon»Pokémon 22 - De forhistoriske Pokémon
<info kommer>
4845«Hellige ektestand»Pokémon 22 - De forhistoriske Pokémon
<info kommer>
4946«Så nært dog så fjernt»Pokémon 22 - De forhistoriske Pokémon
<info kommer>
5047«Hvem får beholde Togepi?»Pokémon 23 - Hvem får beholde Togepi?
<info kommer>
5148«Bulbasaurs mystiske hage»Pokémon 23 - Hvem får beholde Togepi?
<info kommer>
5249«Saken med hunde-napperne»Pokémon 24 - Pokémon paparazzi
<info kommer>
5350«Pokémon paparazzi»Pokémon 24 - Pokémon paparazzi
<info kommer>
5451«Den store prøven»Pokémon 24 - Pokémon paparazzi
<info kommer>
5552«Oppdrettssenterets hemmelighet»Pokémon 24 - Pokémon paparazzi
<info kommer>
5653«Prinsessen mot prinsessen»Pokémon 1 (Serie II) - Prinsessen mot prinsessen
<info kommer>
5754«Den perfekte helt»Pokémon 1 (Serie II) - Prinsessen mot prinsessen
<info kommer>
5855«En mystisk øy»Pokémon 1 (Serie II) - Prinsessen mot prinsessen
<info kommer>
5956«Fra asken til ilden»Pokémon 1 (Serie II) - Prinsessen mot prinsessen
<info kommer>
6057«Våkn opp Blastoise»Pokémon 2 (Serie II) - Våkn opp, Blastoise
VHS-cover: Når Ash og vennene hans skynder seg avgårde for å rekke den siste fergen fra øya Cinnabar, kommer de tilfeldigvis over en Pokémon i nød. Det er en Wartortle, en slags Squirtle. Squirtle-laget kommer løpende til, og avslører for Pikachu at de har problemer på sin øy og at de har bruk for våre venners hjelp!
6158«Havfruen Misty»Pokémon 2 (Serie II) - Våkn opp, Blastoise
VHS-cover: En av Mistys vann-Pokémon trenger trening, så laget bestemmer seg for å ta hennes Horsea med til styrkesenteret, som ledes av hennes søstre i Cerulean City. Misty får mer enn hun hadde regnet med da hun finner ut at hennes søstre planlegger en spennende undervanns-ballett.
6259«Clefairys narrestreker»Pokémon 2 (Serie II) - Våkn opp, Blastoise
VHS-cover: Ash, Brock og Misty kommer på avveie på sin reise til Viridian City, og de mister alle sine eiendeler på mystisk vis. Mens de leter etter tingene sine får de plutselig en uventet, overnaturlig opplevelse.
6360«Kampen om emblemet»Pokémon 2 (Serie II) - Våkn opp, Blastoise
VHS-cover: Ash og vennene hans når endelig frem til Viriian City hvor Ash håper å vinne en Earth Badge. De når frem til styrkesenteret akkurat tidsnok til å se at rivalen Gary blir beseiret av en ukjent Pokémon, som han påstår er ond.
6461«Møt min Mr. Mime»Pokémon 3 (Serie II) - Møt min Mr. Mime
<info kommer>
6562«Glade Jynx»Pokémon 3 (Serie II) - Møt min Mr. Mime
<info kommer>
6663«Snøblind vei»Pokémon 3 (Serie II) - Møt min Mr. Mime
<info kommer>
6764«Duellen»Pokémon 3 (Serie II) - Møt min Mr. Mime
<info kommer>
6865«Slowpoke mysteriet»Pokémon 4 (Serie II) - Slowpoke mysteriet
<info kommer>
6966«Den pikastore bølgen»Pokémon 4 (Serie II) - Slowpoke mysteriet
<info kommer>
7067«Et boom for Gloom»Pokémon 4 (Serie II) - Slowpoke mysteriet
<info kommer>
7168«Klar til opptak»Pokémon 4 (Serie II) - Slowpoke mysteriet
<info kommer>
7269«Dra mot vest, unge Meowth»Pokémon 5 (Serie II)
<info kommer>
7370«Å mestre det uventede»Pokémon 5 (Serie II)
<info kommer>
7471«Pokémopolis' urgamle gåte»Pokémon 5 (Serie II)
<info kommer>
7572«En beinhard Pokémon»Pokémon 5 (Serie II)
<info kommer>
7673«I fyr og flammer»Pokémon 6 (Serie II)
<info kommer>
7774«Klart for første runde»Pokémon 6 (Serie II)
<info kommer>
7875«Ild og is»Pokémon 6 (Serie II)
<info kommer>
7976«Fjerde rundes oppgjør»Pokémon 6 (Serie II)
<info kommer>
8077«En ny venn»Pokémon 1 (2003)
<info kommer>
8178«Venner og fiender»Pokémon 1 (2003)
<info kommer>
8279«Ekte vennskap»Pokémon 1 (2003)
<info kommer>
 • mer info om episoder kommer

Pokémon-filmene[rediger | rediger kilde]

Det finnes i dag 20 Pokémon-filmer, men ikke alle har blitt dubbet til norsk. . Her er filmene:

Pokémon TCG[rediger | rediger kilde]

Pokémon TCG, forkortelse for Trading Card Game, er et kortspill laget av Wizards of the Coast, som også lagde kjente spill som Dungeons and Dragons og Magic: The Gatering. Det går ut på mye av det andre kortspill går ut på. Man legger ut Pokémon på brettet, og gir dem energi av deres farge for å gi dem muligheten til å angripe med deres angrep. En særegen funksjon i dette spillet er muligheten til å utvikle monstrene, og dermed gjøre dem sterkere.

Pokémon TFG[rediger | rediger kilde]

Pokémon TFG, forkortelse for Trading Figure Game, er et figurspill som er laget av de samme som lagde byttekortspillet, altså Wizards of the Coast. Det spilles ved at man flytter Pokémon-figurene rundt på et spillebrett, og prøver å motstanderens mål. Underveis kan man kjempe mot motstanderens Pokémon ved å spinne figurfoten. Spillet har et startsett som inneholder utstyr og regler, og i tillegg har det kommet tilleggspakker med ekstra figurer. Spillet har over 40 forskjellige figurer. Spillet er nå ute av produksjon.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ «Company History» (engelsk). The Pokémon Company. Besøkt 9. september 2016. 
 2. ^ «Legal Information» (engelsk). The Pokémon Company. Besøkt 9. september 2016. 
 3. ^ «Pokémon» (engelsk). Encyclopædia Britannica. 7. august 2016. Besøkt 9. september 2016. 
 4. ^ Emma Boyes (10. januar 2007). «UK paper names top game franchises» (engelsk). GameSpot. Arkivert fra originalen 12. januar 2007. Besøkt 9. september 2016. 
 5. ^ a b c «Pokémon» (norsk). Språkrådet. 21. juli 2016. Besøkt 9. september 2016. 
 6. ^ Pokémon Go catches five new world records
 7. ^ Nå er statsministeren blitt pokémon-jeger
 8. ^ «Arkivert kopi» (PDF). Arkivert fra originalen (PDF) 10. november 2013. Besøkt 10. november 2013.  side 31.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]