Magic: The Gathering

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Magic: The Gathering (også kalt kun Magic og MTG) er et samlekortspill, skapt av Richard Garfield og introdusert av Wizards of the Coast i 1993. Magic var det første moderne samlekortspillet, og er fortsatt svært populært.[trenger referanse]

Det spilles av to eller flere spillere med egne sammensatte kortstokker, og kan også spilles på internett. Magic: The Gathering er både strategispill og samlekortspill. Spillere kan kjøpe kort selv eller bytte til seg fra andre spillere, for så å bygge en kortstokk til å spille med.

Det blir spilt internasjonale turneringer og mesterskap i spillet. En kan vinne store pengepremier og de beste Magic-spillerne er profesjonelle.

Spillet har fem farger som brukes til ulik trolldom, med fem tilhørende landtyper man kan benytte seg av. Det er syv hovedtyper av kort i spillet.

Korttyper[rediger | rediger kilde]

Land er et permanent kort som man benytter seg av for å få magipoeng til å kunne spille andre kort. En spiller kan spille et land per tur. Det finnes ulike typer land en må benytte seg av for å få magipoeng til forskjellige trolldomskort. De fem vanlige typer land er; plains (=sletter) som lager hvite magipoeng, mountains (=fjell) som lager røde magipoeng, forests (=skog) som lager grønne magipoeng, islands (=øyer) om lager blåe magipoeng, og swamps (=sumper) som lager svarte magipoeng.

Sorcery (=trolldom) er kort som kun kan spilles under hovedfasen i spillet under en spillers tur. Kort som tilhører denne typen kan ikke spilles som et svar på andre trolldomskort. En spiller kortet og får effekten, deretter går kortet i bunken som kalles graveyard (=gravlund).

Instant (=umiddelbar) er kort om kan spilles når som helst under spillets gang. Disse kortene får en effekt og går deretter ut av spillet i bunken kalt graveyard. En Instant kan spilles ut i respons til et annet trolldomskort, og det sist spilte kortets effekt vil skje først.

Enchantment (=fortrylling) er et permanent kort, disse kortene vil stort sett ha en effekt på andre kort eller andre spillere som er med. Kortet kan kun spilles i hovedfasen av spillet under en spillers tur og må flyttes i graveyard hvis det blir ødelagt av andre spillere. En aura - enchantment må "festes" til et annet permanent kort og flyttes til graveyard hvis permanenten det er festet til forlater slagmarken.

Artifact er et permanent kort som ofte ikke krever en spesifikk fargetype mana. Kortet må spilles i hovedfasen av din egen tur hvis ikke annet er angitt i kortets regeltekst. Artifacts kan være creatures, enchantments eller med enchantment-lignende effekter eller equipment. Equipment fungerer litt som en aura - enchantment, men hvis permanenten det er festet til forlater slagmarken forblir equipmentet på slagmarken og spilleren kan betale manakostnaden igjen for å feste det til et annet creature.

Creature er et permanent kort som du bruker til å kjempe mot den andre spilleren. Disse kortene kan ofte både angripe og blokke, og mange innehar også andre spesielle egenskaper. Styrken og forsvaret til skapningen er angitt nede i høyre hjørnet av kortet. Man benytter seg av skapningene under angreps- eller forsvarsfasen i spillet. Disse kortene har "summoning sickness" og kan ikke brukes til å angripe med samme runde som man legger dem ut med mindre det er angitt haste på kortet.

Planeswalker er et permanent kort som fungerer litt som en alliert spiller. Planeswalkere har ikke styrke og forsvar som et creature eller liv som en spiller, men loyalitet. Planeswalkere kan ikke angripe eller blokke, men kan bruke én lojalitetsevne hver runde i spillerens hovedfase. Planeswalkere har ikke "summoning sickness" og kan aktivere lojalitetsevner den runden de legges ut. De fleste har 3 eller 4 lojalitetsevner som enten gir mer eller fjerner lojalitetspoeng. Når planeswalkeren legges ut har den så mye lojalitet som står skrevet nede i høyre hjørne på kortet lojaliteten fungerer som planeswalkerens "liv". Motstanderens creatures kan velge å angripe en planeswalker i stedet for spilleren og spilleren kan blokke som vanlig. All skade som blir gjort mot en planeswalker omgjøres til trekk i lojalitetspoeng. På 0 lojalitetspoeng dør planeswalkeren, og legges i graveyarden.

Spillets faser [1][rediger | rediger kilde]

Magic: The Gathering er et turbasert spill, og hver spillers tur deles i de samme fem fasene. I tillegg er flere av fasene delt i steg. Mellom hvert steg tømmes "manapoolen" til begge spillere. For å gå fra et steg til neste må alle effekter på stacken ha funnet sted og begge spillere må gi fra seg prioritet (si at de ikke gjør noe mer) i praksis trenger man ikke gå gjennom hvert enkelt steg, det er ofte opp til spilleren som vil aktivere en effekt på et spesifikt tidspunkt å ærklære hvilken fase de gjør det i for eksempel kan spillerne kjempe med creatures mot hverandre og den ene spilelren kan si "på slutten av kampfasen før hovedfase 2." Da forstår motspilleren at vi sakker ned spillehastigheten og tar det steg for steg akkurat her fordi motspilleren vil aktivere en evne eller instant.

Startfase (Beginning)[rediger | rediger kilde]

Startfasen er den delen av din tur hvor du "untapper" land og creatures og trekker kort. Den er delt i tre steg.

- Untapfase Her untapes alle permanenter med mindre en effekt hindrer dem i det. Ingen spillere har prioritet under untapsteget og derfor kan ingen instants eller evner aktiveres. Alle permanenter untappes samtidig.

- Upkeepfase Her skjer det ingen ting med mindre effekter i spillet benytter seg av steget. Spillere får prioritet og kan derfor aktivere evner eller bruke instants etter untap og før de (eller motstanderen) trekker kort.

- Trekkefase (draw step) Her trekker spilleren som har sin tur ett kort. Spilleren som begynner hopper over sitt trekke steg i spilelts første tur. Det vil si at spilleren som ikke begynner starter med ett kort mer i praksis.

Hovedfase 1 (Main Phase)[rediger | rediger kilde]
Kampfase (Combat)[rediger | rediger kilde]
Hovedfase 2 (Main Phase)[rediger | rediger kilde]
Sluttfase (Ending)[rediger | rediger kilde]

De første kortseriene[rediger | rediger kilde]

Den to første og mest kjente seriene med kort som ble publisert var alpha, beta og unlimited. Disse tre seriene har kort som er meget sjeldne og kraftfulle i spillet. Det mest kjente kortet er nok Black Lotus[2] som ikke koster noe å legge ut, men som kan gi deg tre valgfrie typer mana hvis du fjerner den fra spillet. Verdien på Black Lotus varierer, men kortet er gjerne verdt flere titalls tusen kroner.

Kjente kort[rediger | rediger kilde]

Black Lotus er som nevnt det mest kjente kortet. Deretter kommer nok de ulike Mox kortene; Mox Emerald, Mox Pearl, Mox Ruby,Mox Sapphire og Mox Jet. Disse er alle "artifacts" som ikke koster noe å legge ut, men kan gi deg en mana av rød, sort, grønn, blå eller hvit farge avhengig av hvilken Mox det er snakk om.

Dobbeltland er andre kjente kort fra de tidlige seriene. Disse ble også publisert i Revised Edition som kom etter Unlimited. Dobbel-landene er et land som du kan legge ut på lik linje som med vanlige land, men som kan gi deg mana fra to ulike farger. De beste og mest kjente dobbel-landene er; Underground Sea, Bayou, Volcanic Island, Savannah, Taiga, Tundra, Badlands, Tropical Island, Plateau og Scrubland.

De første kortseriene i kronologisk rekkefølge[rediger | rediger kilde]

Serie Utgivelsesdato Størrelse
Alpha August 1993 295 kort
Beta Oktober 1993 302 kort
Unlimited Desember 1993 302 kort
Arabian Nights Desember 1993 92 kort
Antiquities Mars 1994 100 kort
Revised Edition April 1994 306 kort

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]