Dungeons & Dragons

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Dungeons & Dragons
Dungeons and Dragons game.jpg
Et kart fra et Dungeons & Dragons-spill
Designer Gary Gygax og Dave Arneson; Tredje utgave av Monte Cook, Jonathan Tweet og Skip Williams
Utgiver Tactical Studies Rules
Wizards of the Coast
Utgivelsesår 1974 (Original)
1977–79 (1. utg.)
1989 (2. utg.)
2000 (3. utg.)
2003 (v.3.5)
2008 (4. utg.)
2014 (5. utg.)
Sjanger Fantasy
System d20
Hjemmeside D&D ved Wizards of the Coast

Dungeons and Dragons, forkortet D&D eller DnD, er et rollespill. Det ble laget av Gary Gygax og Dave Arneson i 1974 som ønsket å leve ut den fantasy-verdenen de hadde lest om i bøker som Ringenes Herre av J.R.R. Tolkien. Spillet regnes som det første og mest kjente av bordrollespill. Dungeons and Dragons' femte utgave er hittil den siste.

Spillet[rediger | rediger kilde]

Et typisk terningsett til D&D.

Dungeons & Dragons er et rollespill satt i en middelalder-verden der både magi og monstre finnes i mange former. For å spille må man ha de tre hovedregelbøkene: Dungeon Master's Guide, Player's Handbook og Monster Manual. I tillegg må man ha et sett med terninger. I Dungeons & Dragons brukes seks ulike spesialterninger; d4, d6, d8, d10, d12 og d20. Av alle terningene er d20 den viktigste. En av spillerne må være spilleder, også kalt Dungeon Master (DM) eller Game Master (GM). Spillederen bruker Dungeon Master's Guide som beskriver reglene for hvordan ting fungerer i Dungeons & Dragons-universet. Spillerne velger klasse etter noen grunnleggende terningkast i begynnelsen av spillet for å bestemme attributter (styrke, smidighet, kondisjon, intelligens, visdom og karisma). Hver rase og klasse har sine egne evner, fordeler og kanskje ulemper. Regler og idéer for å lage rollefigurer står i Player's Handbook.

Spillet er organisert slik at spillederen har laget eller lest seg opp på et ferdiglaget eventyr der rollefigurene skal gjøre et eller annet, ofte heroisk, oppdrag. Spillerne står fritt til å si hva sin rollefigur gjør i spillet, og spillederen, ved hjelp av et sett med regler, sier om det lar seg gjøre eller ikke. Ofte er det terningkast som avgjør om en rollefigur får til det spilleren har tenkt. I eventyret møter rollefigurene mange personer og monstre som alle styres av spillederen. I Monster Manual er veldig mange monstre beskrevet i detalj, og dette er et uvurderlig hjelpemiddel for spillederen.

Etterhvert som spillet går sin gang får rollefigurene erfaringspoeng for det de gjør, og med nok erfaringspoeng blir rollekarakterene bedre. I all enkelhet får rollefigurene nye ferdigheter og bedre plusser som legges til terningene man kaster for å se om man får til det man har tenkt. Samtidig passer spillederen på å øke vanskelighetsgraden i oppdragene rollefigurene får slik at det hele tiden skal være en utfordring å spille.

Dungeons & Dragons er hva spillerne og spillederen gjør det til. Felles for alle er grunnreglene, og i de fleste tilfeller har spillet ingen vinnere og ingen gitt slutt ettersom rollefigurene kan fortsette å gjøre det de vil så lenge de vil.

Rollefigurer[rediger | rediger kilde]

Dungeons & Dragons

I Dungeons & Dragons har man mange valg når det gjelder å velge rollefiguren. Mest grunnleggende er valget av en rase og en klasse.

De mest vanlige rasene er

 • Menneske – Den mest allsidige rasen.
 • Alv – Basert på de slanke figurene i Tolkiens verker. Alvene bor som regel i skogen og verdsetter friheten.
 • Halv-alv – Krysning mellom mennesker og alver.
 • Halv-ork – Krysning mellom orker og mennesker. Store og sterke som orker, men intelligente som mennesker.
 • Dverg – Basert på dvergene fra Tolkien. De er korte og kraftige. Bor gjerne i byer under bakken eller inne i fjell.
 • Halfling – Opprinnelig basert på de fredelige små hobbitene fra Tolkien, men siden modifisert til mer slanke figurer som er mer utforskende enn hobbitene.
 • Gnom – Småfolk som liker å spille småpuss på folk, men som likevel er gode.

De grunnleggende klassene er

 • Skald (bard) – Vandrende artister med flere evner.
 • Kriger (fighter) – Gjennomgående den beste til å slåss men mangler en del på andre evner.
 • Jeger (ranger) – Naturvariant av fighter.
 • Prest (cleric) – En slags krigerprest som blant annet kan lege sår og slå tilbake de som har stått opp fra det døde.
 • Druide (druid) – Naturvariant av de geistlige prestene. Kan forvandle seg til forskjellige dyrearter.
 • Barbar (barbarian) – Mer brutal variant av kriger som kan gå berserk.
 • Snik/Tyv (rogue) – Tidligere kalt «thief». Har mange evner, blant annet god til å dirke opp låser, klatre vegger, og finne feller.
 • Munk (monk) – En disiplinert kriger, bruker armer og bein (eller andre kroppsdeler) som dødelige våpen.
 • Ordensridder (paladin) – En geistlig variant av en kriger, en uredd kjemper for de gode.
 • Magiker (wizard) – Tidligere kalt «magic-user» (magi-bruker). Representerer de klassiske magikerne som har bøker med magi som de jevnlig må studere.
 • Trollmann (sorcerer) – Trollmenn bruker magi fra sjelen mer enn fra hodet slik som magikere, og disse slipper derfor å studere bøker. Til gjengjeld har de langt færre typer magi å velge mellom.
 • Heks (warlock) – Heksa får sine magiske krefter fra en pakt med en ond eller umenneskelig kilde, for eksempel en djevel, fe eller noe unevnelig fra Lovecrafts mythos.

De grunnleggende klassene har blitt endret fra utgave til utgave, og senere utgaver har flere grunnleggende klasser enn de tidlige utgavene. Klassene kriger, prest, tyv og magiker har derimot eksistert i hver utgave. Andre bøker utover hovedbøkene gir muligheter til å velge andre klasser enn de nevnt over.

Historie[rediger | rediger kilde]

Dungeons & Dragons har blitt utgitt i flere utgaver. Noen av dem har hatt små variasjoner i navngivingen som har gjort det vanskelig å skille mellom dem. Her er en oversikt over de forskjellige utgavene som er publisert:

I 1974 ble den originale Dungeons & Dragons (OD&D) utgaven utgitt av Tactical Studies Rules (TSR). Dette var et sett med tre bøker som ble trykket i 1000 eksemplarer. I 1977 kom Dungeons & Dragons Basic Set som inneholdt en forenklet presentasjon av reglene samt en illustrert utgave av Monster Manual.

I 1978 ble utgaven Advanced Dungeons & Dragons (AD&D) utgitt. AD&D var en utgave som var ment for de som ville ha flere detaljerte regler på en rekke områder der OD&D ikke strakk til. Denne utgaven skulle selges i spesialiserte hobby-butikker mens den originale versjonen skulle kunne kjøpes i helt vanlige leketøysbutikker. Enkelte av reglene i denne nye utgaven gikk på tvers av reglene i OD&D, og dette ble oppfattet som litt forvirrende særlig på grunn av at OD&D fortsatt sto i bokhyllene.

D&D Basic Set ble utgitt på norsk i 1988. Samtidig ble den oversatt til svensk, dansk, finsk, fransk, tysk, italiensk, hebraisk, japansk og koreansk. I 1984 ble de første bøkene i Dragonlance-sagaen utgitt, og 1987 var starten på den enorme Forgotten Realms-verdenen.

I 1989 ble utgaven Advanced Dungeons & Dragons 2nd Edition (ofte kalt AD&D2 eller 2nd Ed) utgitt. 2nd Ed hadde mange nye regler rundt rollefigurene, men også en del justeringer og tillegg til reglene generelt. Samtidig ble det fjernet en del ting som hadde skapt negativ publisitet som for eksempel hentydninger til djevler og demoner, onde rollekarakterer, med mer.

Dungeons & Dragons 3rd Edition (også kalt D&D3 eller 3E)) ble utgitt i 2000 etter tre år med utvikling etter at Wizards of the Coast kjøpte opp TSR i 1997. Denne utgaven presenterte et revolusjonerende nytt og helhetlig regelsett mye basert på bruk av d20-terningen. Det var lagt mye vekt på enkelhet og spillbarhet slik at terskelen for å komme i gang med spillet ble mye lavere enn det var i AD&D-utgavene. I 2003 kom Dungeons & Dragons v3.5 (også kalt D&D3.5 eller Revised 3rd Edition) ut med hundrevis av små justeringer av reglene som ble presentert i D&D3.

Dungeons & Dragons 4th Edition ble annonsert på GenCon i august 2007, og publisert i mai 2008. Denne utgaven støtter blant annet rollefigurer opp til nivå 30 og definerer i større grad roller (eller oppgaver) for de ulike rollefigurene. Utgaven presenterer reglene enklere enn tidligere og støtter spilling over internett.

Dungeons & Dragons 5th Edition ble utgitt i 2014.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]