Pokémon Ruby og Sapphire

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Pokémon Ruby og Sapphire
UtviklerGame Freak
UtgiverNintendo / The Pokémon Company
DistributørNintendo
RegissørJunichi Masuda
SeriePokémon
PlattformGame Boy Advance
Utgivelse
21. november 2002
Game Boy Advance
JP 21. november 2002
NA 17. mars 2003
EU 25. juli 2003
AUS 3. april 2003
SjangerRollespill
ModusEnspiller, flerspiller
Aldersgrense3+

Pokémon Ruby og Sapphire (Originalt: ポケットモンスター ルビー・サファイア, Poketto Monsutā Rubī Safaia) er de to første rollespillene i den tredje generasjonen av Pokémon til Game Boy Advance. Spillene foregår i Hoenn-regionen. Oppfølgeren til spillene er Pokémon Emerald. De ble lansert i Japan i 2002, og resten av verden i 2003.[1]

Til sammen solgte spillene om lag 13 millioner eksempler. Dette gjorde dem til de bestselgende spillene til Game Boy Advance.

Oppbygningen til spillene[rediger | rediger kilde]

Spillet har to hoveddeler: kamper og delen man kan se verden spillet foregår i. Normalt ser en spillet i fugleperspektiv, med kameraet over handlinga og litt skrått nedover. I denne delen kan man styre hovedpersonen, en pokémontrener, rundt i verdenen som spillet foregår i. Her kan man snakke med personer i spillet, løse puslespill, reise fra by til by, og mye annet. Det er i denne delen mesteparten av enspillereventyret foregår. Den andre hoveddelen av spillet er kampene. Her blir kameraet plassert bak hovedpersonen og pokémonene hans, sånn at man bare kan se ryggen deres. Motstanderens pokémon ser man forfra.

Hver gang man slår man pokémon får alle pokémonene som har vært med i kampen noen erfaringspoeng. Når de har fått mange nok av disse kan de gå opp i nivå. Da blir de sterkere, og av og til kan de lære nye angrep, eller til og med utvikle seg til sterkere pokémon.

Man kan fange nye pokémon i kamper om man slåss mot ville pokémon, det vil si pokémon som ikke er eid av andre trenere i spillet. Dette gjør man ved å kaste pokéballer på dem. Om en har flaks blir de fanga. For å øke sjansene for å fange en pokémon kan man prøve å skade den, men uten å slå den helt ut, eller å gi den en statuseffekt, som å få den til å sovne eller forgifte den.

Nytt i spillene[rediger | rediger kilde]

Spillene introduserte mye nytt for serien. Det som er det mest tydelige er at det ble introdusert flere nye pokémon i spillet, som ikke var med i tidligere spill. Det totale tallet på pokémon økte med 135, fra 251 til 386.

Noe annet viktig nytt var dobbelkamper. I disse kampene kan en sende ut to pokémon av gangen, så det blir fire pokémon som slåss sammen, to mot to. Teknikkene påvirker forskjellig. Blant annet påvirker noen teknikker alle bortsett fra den som nytter dem, mens andre bare påvirker én pokémon.

Spillene var også de første hvor «ability»er, eller evner, dukket opp. Dette er spesielle egenskaper som kan påvirke ulike ting. For eksempel finnes det en «ability» som lar pokémonen kunne finne forskjellige ting på bakken etter kamp, mens andre påvirker kampene direkte, for eksempel ved at den øker angrepsstyrken til den med «ability»en.

Nytt i spillene var også konkurranser. I disse konkurransene kan Pokémonene konkurrere på forskjellige måter. Her er kan de kappes i ulike kategorier, for eksempel skjønnhet eller hvor søte de er. Først får publikum et førsteinntrykk, og deretter skal de nytte teknikkene sine på best mulig vis for å få høyest mulig poengsum i forhold til motstanderne.

Spillene har også mye annet nytt. Blant annet har hver Pokémon en natur, som påvirker hva slags mat de liker, og de kan øke og senke forskjellige uttrykk. Det er også et nytt system for bær, som kan gis til Pokémon for forskjellige effekter, eller lage pokéblokker, en slags mat for pokémon, som også er nytt.

Handling[rediger | rediger kilde]

Handlingen i spillene finner sted i en oppdikta region som heter Hoenn. Denne regionen har store likskaper med den japanske regionen Kyūshū, men den er snudd 90 grader i forhold til den japanske øyen.

Spillene handler om en pokémontrener som skal reise ut i verden. Målet er å klare å slå pokémonligaen, hvor noen av de sterkeste trenerne i spillet holder til. For å komme dit er man nødt til å slå åtte gymmer. Ofte er det nødvendig å slå en gym for å komme videre i spillene. Hele verden er ikke tilgjengelig fra starten. Noen ganger trenger en et bestemt angrep for å komme videre, eller en kan trenge briller til å gå i sandstormen i ørkenen, eller liknende.

Underveis i spillene møter en av og til en gjeng med skurker. I Pokémon Ruby møter en Team Magma, og i Pokémon Sapphire Team Aqua. Disse ønsker å fange en legendarisk pokémon. Team Magma ønsker å fange Groudon, som kan skape landjord, fordi de tror verden blir bedre med mindre hav. Team Aqua ønsker å fange Kyogre, som kan skape mer hav, for å gjøre verden til et bedre sted ved å skape mer hav.

Kommunisering med andre spill[rediger | rediger kilde]

Pokémon Ruby og Sapphire kan koples til flere andre spill i pokémonserien, på mange forskjellige vis. Man kan ha kamper med andre spillere, bytte eller overføre Pokémon, eller utveksle annen informasjon.

Av spill til Game Boy Advance kan en kommunisere med alle de andre hovedspillene i serien, altså spill som baserer seg på konseptet i de originale pokémonspillene. Man kan kommunisere med det motsatte spillet av det man har selv, eller samme spill. Man kan også kommunisere med Pokémon FireRed og Pokémon LeafGreen, eller Pokémon Emerald. I FireRed og LeafGreen må visse krav oppfylles før en kan kommunisere. I kommunikasjon mellom disse spillene kan en gjøre det aller meste. Man kan bytte Pokémon, ha kamper, eller overføre generell informasjon.

Man kan også kommunisere med mange spill til Nintendo GameCube. Man kan overføre mange pokémon av gangen mellom Pokémon Ruby og Sapphire og Pokémon Box, og man kan nytte dette spillet til å spille på stor skjerm. Man kan også kommunisere med Pokémon Colosseum, og med Pokémon XD: Gale of Darkness. Jirachi kan overføres fra Pokémon Channel til Pokémon Ruby og Sapphire. I tillegg til alle disse spillene til GameCube er det og lagd flere bonus-CD-er som er gitt ut ulike steder verden, som kun er for å overføre enkelte pokémon.

Også Nintendo DS-spill er det til en viss grad mulig å kommunisere med. I Pokémon Dash er det mulig å spille på baner formet som pokémonen har på Game Boy Advance-pokémonspillene dersom en har Pokémon Ruby eller Sapphire i Game Boy Advance-porten på Nintendo DS. Man kan overføre pokémon til Pokémon Diamond og Pearl, Pokémon Platinum og Pokémon HeartGold og SoulSilver, også her ved å ha spillene i Game Boy Advance-porten. I tillegg kan en få låst opp enkelte ting i DS-spillene ved å ha i Ruby eller Sapphire.

Andre ting spillene kan kommunisere med er Nintendo e-Reader for Game Boy Advance, hvor man kan skanne inn noen spesielle kort som lar en åpne opp noen nye steder i spillene. Det er også lagd noen spesielle «maskiner» som ved spesielle anledninger har blitt brukt til å dele ut Pokémon eller billetter til nye områder ved at en kopler spillene til disse.

Det er ikke mulig å kommunisere med noen av spillene til Game Boy Color, Nintendo 64, eller spill til andre eldre konsoller.

Utviklingen[rediger | rediger kilde]

Junichi Masuda

Pokémon Ruby og Sapphire ble utviklet av Game Freak og Nintendo i regi av Junichi Masuda. Under utviklingen av disse spillene var Ken Sugimori, som i de tidligere spillene, sjef for det visuelle, men dette var første gang han ikke lagd alt selv. Når han har blitt spurt om hvordan de får alle ideene til nye pokémon, har han sagt de får ideene sine fra opplevelser fra barndommen som har med dyr, natur og media å gjøre, og deretter baserer de dette på insekt. Noen ganger får de også ideer bare ved å se på ting fra et litt annet perspektiv.

Masuda har uttalt at den grunnleggende ideen i alle Pokémonspillene er kommunikasjon. Dette vises i at man kan bytte og kjempe mot andre spillere. Da de ble spurt om dobbeltkampene, sa de at de ønsket å gi spillerne en ny utfordring, men at de ønsket å fokusere mer på den opprinnelige en-mot-en-stilen. Men de ville nytte funksjonen mer i framtidige generasjoner om det ble gitt positiv tilbakemelding.

Game Boy Advance var i stand til å håndtere bra grafikk. Men utviklerne ønskte at spillene skulle appellere til et stort publikum, og derfor ville de at det skulle være enkelt å skjønne og ikke forvirrende. Derfor gjorde de ikke grafikken veldig komplisert. Samtidig la de til nye funksjoner for at eldre spillere skulle komme tilbake.

Spillene var de første i serien som ikke inneholdt alle pokémon fra alle de tidligere generasjonene. Sugimori har sagt at de prøvde å inkludere alle de nye pokémonene i tillegg til noen fra tidligere generasjoner. Masuda har uttalt at han ønsket at enkelte pokémon skulle ha opptil tre forskjellige lyder avhenging av stemningen deres, men at de på grunn av tekniske begrensninger måtte droppe dette.

Referanser[rediger | rediger kilde]