Pokémon Ruby og Sapphire

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Pokémon Ruby og Sapphire
Utvikler Game Freak
Utgiver Nintendo / The Pokémon Company
Serie Pokémon
Plattform Game Boy Advance
Utgivelse Japan21. november 2002
USA17. mars 2003
Australia3. april 2003
EU25. juli 2003
Sjanger Rollespill
Modus Enkeltspiller, flerspiller
Aldersgrense 3+

Pokémon Ruby og Sapphire (Originalt: ポケットモンスター ルビー・サファイア, Poketto Monsutā Rubī Safaia) er de to første rollespella i den tredje generasjonen av Pokémon til Game Boy Advance. Spella foregår i Hoenn-regionen. Oppfølgeren til spella er Pokémon Emerald. De blei lansert i Japan i 2002, og resten av verda i 2003.

Til sammen solgte spella om lag 13 millioner eksemplar. Dette gjorde dem til de bestselgende spella til Game Boy Advance.

Oppbygninga til spella[rediger | rediger kilde]

Spilla har to hoveddeler: kamper og delen man kan se verden spilla foregår i. Normalt ser en spillet i fugleperspektiv, med kameraet over handlinga og litt skrått nedover. I denne delen kan man styre hovedpersonen, en pokémontrener, rundt i verdenen spillet foregår i. Her kan man snakke med personer i spilla, løse puslespill, reise fra by til by, og mye annet. Det er i denne delen mesteparten av enspillereventyret foregår. Den andre hoveddelen av spilla er kampene. Her blir kameraet plassert bak hovedpersonen og pokémonene hans, sånn at man bare kan se ryggen deres. Motstanderens pokémon ser man forfra.

Hver gang man slår man pokémon får alle pokémonene som har vært med i kampen noen erfaringspoeng. Når de har fått mange nok av disse kan de gå opp i nivå. Da blir de sterkere, og av og til kan de lære nye angrep, eller til og med utvikle seg til sterkere Pokémon.

Man kan fange nye Pokémon i kamper om man slåss mot ville pokémon, det vil si Pokémon som ikke er eid av andre trenere i spilla. Dette gjør man ved å kaste Pokéballer på dem. Om en har flaks blir de fanga. For å øke sjansene for å fange en Pokémon kan man prøve å skade den, men uten å slå den helt ut, eller å gi den en statuseffekt, som å få den til å sovne eller forgifte den.

Nytt i spella[rediger | rediger kilde]

Spella hadde mye nytt for serien. Den som kan hende er det tydeligste er at at et var flere nye pokémon i spella, som aldri før hadde vært med i noen spell. Det totale tallet på Pokémon auka med 135, fra 251 til 386.

Noe annet viktig nytt var dobbelkamper. I disse kampene kan en sende ut to pokémon av gangen, så det blir fire pokémon som slåss samstundes. Teknikkene påvirker forskjellig. Blant annet påvirker noen teknikker alle bortsett fra den som nytter dem, mens andre bare påvirker én pokémon.

Spella var også de første hvor «ability»er, eller evner, dukka opp. Dette er spesielle egenskaper som kan påvirke ulike ting. Til dømes finnes det en «ability» som lar pokémonen kunne finne forskjellige ting på bakken etter kamp, mens andre påvirker kampene direkte, til dømes ved at den auker angrepsstyrken til den med «ability»en.

Nytt i spella er også konkurranser. I disse konkurransene kan Pokémonene tevle på en annen måte. Her er kan de kappes i ulike kategorier, til dømes skjønnhet eller hvor søte de er. Først får publikum et førsteinntrykk, og deretter skal de nytte teknikkene sine på best mulig vis for å få høgest mulig poengsum i forhold til motstanderne.

Spella har også mye annet nytt. Blant annet har hver Pokémon en natur, som påvirker hva slags mat de liker, og de kan auke og senke forskjellige stater. Det er også et nytt system for bær, som kan gis til Pokémon for forskjellige effekter, eller lage pokéblokker, en slags mat for pokémon, som også er nytt. I disse spella skal en plante bæra sjøl, og må vatne dem, mens en i Pokémon Gold og Silver kunne finne nye bær på tre rundt i spellet hver dag.

Ramme og soge[rediger | rediger kilde]

Handlinga til spella finner sted i en oppdikta region som heter Hoenn. Denne regionen har store likskaper med den japanske regionen Kyūshū, men den er snudd 90 grader i forhold til den japanske øya.

Spella handler om en pokémontrener som skal reise ut i verda. Målet er å klare å slå pokémonligaen, hvor noen av de sterkeste trenerne i spella holder til. For å komme dit er en nødt til å slå åtte gymmer. Ofte er det nødvendig å slå en gym for å komme videre i spella. Heile verda er ikke tilgjengelig fra starten. Noen ganger trenger en et bestemt angrep for å komme videre, eller en kan trenge briller til å gå i sandstormen i ørkenen, eller liknende.

Undervegs i spella møter en av og til en gjeng med skurker. I Pokémon Ruby møter en Team Magma, og i Pokémon Sapphire Team Aqua. Disse ønsker å fange en legendarisk pokémon. Team Magma ønsker å fange Groudon, som kan skape landjord, fordi de trur verda blir bedre med mindre hav. Team Aqua ønsker å fange Kyogre, som kan skape mer hav, for å gjøre verda til et bedre sted ved å skape mer hav.

Kommunisering med andre spell[rediger | rediger kilde]

Pokémon Ruby og Sapphire kan koples til flere andre spell i pokémonserien, på mange forskjellige vis. En kan ha kamper med andre spellere, bytte eller overføre Pokémon, eller utveksle annen informasjon.

Av spell til Game Boy Advance kan en kommunisere med alle de andre hovedspella i serien, altså spell som baserer seg på konseptet i de originale pokémonspella. En kan kommunisere med det motsatte spellet av det man har sjøl, eller samme spell. En kan også kommunisere med Pokémon FireRed og Pokémon LeafGreen, eller Pokémon Emerald. I FireRed og LeafGreen må visse krav oppfylles før en kan kommunisere. I kommunikasjon mellom disse spella kan en gjøre det aller meste. En kan bytte Pokémon, ha kamper, eller overføre generell informasjon.

En kan óg kommunisere med mange spell til Nintendo Gamecube. En kan overføre mange pokémon av gangen mellom Pokémon Ruby og Sapphire og Pokémon Box, og en kan nytte dette spellet til å spelle på stor skjerm. En kan også kommunisere med Pokémon Colosseum, og med Pokémon XD: Gale of Darkness. Jirachi kan overføres fra Pokémon Channel til Pokémon Ruby og Sapphire. I tillegg til alle desse spella til Gamecube er det óg laga flere bonus-CD-er som er gitt ut ulike steder verda, som kun er for å overføre enkelte pokémon.

Også Nintendo DS-spell er det til en viss grad mulig å kommunisere med. I Pokémon Dash er det mulig å spelle på baner forma som pokémon en har på Game Boy Advance-pokémonspella dersom en har Pokémon Ruby eller Sapphire i Game Boy Advance-porten på Nintendo DS. En kan overføre pokémon til Pokémon Diamond og Pearl, Pokémon Platinum og Pokémon HeartGold og SoulSilver, også her ved å ha spella i Game Boy Advance-porten. I tillegg kan en få låst opp enkelte ting i DS-spella ved å ha i Ruby eller Sapphire.

Andre ting spella kan kommuisere med er Nintendo e-Reader for Game Boy Advance, hvor en kan skanne inn noen spesielle kort som lar en åpne opp noen nye steder i spella. Det er også laga noen spesielle «maskiner» som ved spesielle anledninger har blitt brukt til å dele ut Pokémon eller billetter til nye områder ved at en kopler spella til disse.

Det er ikke mulig å kommunisere med noen av spella til Game Boy Color, Nintendo 64, eller spell til andre eldre konsoller.

Utviklinga[rediger | rediger kilde]

Junichi Masuda

Pokémon Ruby og Sapphire blei utvikla av Game Freak og Nintendo i regi av Junichi Masuda. Under utviklinga av disse spella var Ken Sugimori, som i de tidligere spella, sjef for det visuelle, men dette var første gang han ikke laga alt sjøl. Når han har blitt spurt om hvorledes de får alle ideene til nye pokémon, har han sagt de får ideene sine fra opplevinger i barndommen som har med dyr, natur og media å gjøre, og deretter baserer de dette på insekt. Noen ganger får de også ideer bare ved å se på ting fra et litt annet perspektiv.

Masuda har uttalt at den grunnleggende ideen i alle Pokémonspella er kommunikasjon. Dette vises i at man kan bytte og kjempe mot andre spellere. Da de blei spurt om dobbeltkampene, sa de at de ønskte å gi spellerne ei ny utfordring, men at de ønskte å fokusere mer på den opprinnelige en-mot-en-stilen. Men de ville nytte funksjonen mer i framtidige generasjoner om det blei gitt positiv tilbakemelding.

Game Boy Advance var i stand til å håndtere bra grafikk. Men utviklerne ønskte at spella skulle appellere til et stort publikum, og derfor ville de at det skulle være enkelt å skjønne og ikke forvirrende. Derfor gjorde de ikke grafikken veldig komplisert. Samtidig la de til nye funksjoner for at eldre spellere skulle komme tilbake.

Spella var de første i serien som ikke inneholdt alle pokémon fra alle de tidligere generasjonene. Sugimori har sagt at de prøvde å inkludere alle de nye pokémonene i tillegg til noen fra tidligere generasjoner. Masuda har uttalt at han ønska at enkelte pokémon skulle ha opptil tre forskjellige lyder avhenging av stemninga deres, men at de på grunn av tekniske begrensninger måtte droppe dette.Pokémon-spill
Red og BlueYellowGold og SilverCrystalRuby og SapphireFireRed og LeafGreenEmeraldDiamond og Pearl
StadiumStadium 2ColosseumXD: Gale of DarknessBattle Revolution
videospillstubbDenne videospillrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.