Hopp til innhold

Jetix

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jetix
LansertJanuar 2003
Nedlagt10. august 2010
Tidligere navnFox Kids
Eid avThe Walt Disney Company
Nettstedjetixtv.com

Jetix Award

Jetix (tidligere Fox Kids) var en fjernsynskanal for barn og ungdom som ble sendt i flere land i Europa, inkludert Norge. Fox Kids startet sine sendinger i England i 1996/1997, og har siden vært en av Europas mest sette fjernsynskanaler for barn og ungdom.[trenger referanse] Den 12. september 2009 ble kanalen kalt Disney XD.

Kanalen startet sine sendinger i Norge 4. april 1998, og ble inkludert i Canal Digitals grunnpakke. I januar 2003 endret kanalen navn fra Fox Kids til Jetix som følge av at nye eiere, The Walt Disney Company, kom inn. Som følge av dette ble flere serier byttet ut mot serier med mer spenning, siden The Walt Disney Company ønsket at Jetix skulle sende serier med spenning for barn og ungdom mellom 6 og 18 år, og fordi den skulle skilles fra Disney Channel, som skulle bli en familiekanal.

Kanalen distribueres i de fleste land via kabel og/eller satellitt, og de aller fleste TV-distributørene tilbyr kanalen. Kanalen sender fra 06.00 til 18.00 alle dager. Mange TV-distributører sender Jetix og Hallmark Channel på samme kanalplass, til tross for at Hallmark Channel sender 24 timer i døgnet.

Kanalen utgir et eget magasin, Jetixmagasinet (tidligere FoxKids-magasinet), som skriver om seriene som sendes på kanalen samt skuespillerene i seriene. Opp gjennom tiden har kanalen også arrangert fotballcuper og konkurranser på kjøpesentre.

Utdrag av serier[rediger | rediger kilde]

Enkelte av seriene vises også på NRK1, NRK Super, TV 2, TV3 og Viasat 4.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Fox Kids var en fjernsynskanal for barn i USA fra 8. september 1990 til 7. september 2002. Kanalen, som i starten var eid 50 % av Haim Sabans (Saban Entertainment Inc.) og 50 % av Fox Children's Entertainment, la ned driften i USA 8. september 2002, etter 12 år med sendinger. Kanalen ble omgjort til en programblog på kabelkanalene ABC Family og Toon Disney. Nedleggingen av Fox Kids var en følge av at The Walt Disney Company kjøpte samarbeidet mellom Fox Family Channel og Saban Entertainment Inc.[trenger referanse]. Kanalene som var kjent som Fox Family Channel ble til ABC Family i USA, mens Fox Kids ble til Jetix i Europa. Disney eier i dag 74 % av aksjene til Jetix/Fox Kids, men valgte å lansere barnekanalen Playhouse Disney på Fox Kids' kanalplass i USA i stedet for å la kanalen fortsette å sende i USA.

I Europa endret Fox Kids navn til Jetix 1. januar 2003, og erstattet flere av sine serier. I Frankrike sender kanalen fortsatt som Fox Kids. Fox Kids var fra 1998 til 2006 den største barne-TV-kanalen i Norge.[trenger referanse]

Da oppkjøpet var et faktum ønsket Disney å lansere egne fjernsynskanaler i Europa, og Jetix måtte vike plass for Disneys egne kanaler da de ble lansert i 2002/2003. Canal Digital var den første distributøren som valgte å bytte ut Jetix med Disney Channel, siden de mente flere ønsket å se Disney Channel enn Jetix. I ettertid viste deg seg at flertallet av de som var med i undersøkelsen var over 60 år. [1] Etter oppkjøpet av Disney, har Jetix nå blitt Disney XD i Canal Digitals digitale grunnpakke.

Serier som ble vist på Fox Kids[rediger | rediger kilde]

Et utvalg av serier som ble sendt på Fox Kids i tidsrommet 1998-2004:

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata