iPad

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
IPad
ProdusentApple
ProsessorApple A4, Apple A5, Apple A5X, Apple A6X, Apple A7, Apple A8X, Apple A9, Apple A10 Fusion, Apple A8, Apple A12 Bionic, Apple A10X Fusion
Minne256,512 megabyte[1]
Operativsystem (OS)iPadOS, iOS
Nettsidehttps://www.apple.com/de/ipad/
Steve Jobs, daværende CEO, lanserer iPad 27. januar 2010.
Steve Jobs, daværende CEO, lanserer iPad 27. januar 2010.

iPad er et nettbrett utviklet, designet og produsert av Apple. iPad er primært laget som en plattform for audiovisuell media, bøker, film, musikk, spill og internett. Den første iPad-modellen ble introdusert i USA 27. januar 2010 av daværende sjef for Apple Steve Jobs. Dens størrelse og vekt gjør den til en mellomting mellom en ordinær smarttelefon og en bærbar datamaskin. Fram til september 2019 brukte iPad operativsystemet iOS, som også blir brukt av iPod og iPhone. Fra september 2019 lanserte Apple et eget operativsystem for iPad kalt iPadOS. Frem til mai 2017 har Apple solgt mer enn 360 millioner iPads [2].

Brukergrensesnittet er bygget rundt enhetens multi-berøringsskjerm som også inkluderer et virtuelt tastatur. Alle iPader kan koble til internett og noen modeller har også støtte for mobiltilkobling med innebygget 3G som bruker HSDPA og GSM. iPads kan ta bilder, video, spille musikk og utføre internett-funksjoner som nettlesing og e-post. Andre funksjoner, som spill, GPS-navigasjon, sosiale nettverk etc. kan aktiveres ved å laste ned og installere apper via den innebygde App Store. Fra mars 2016 har App Store mer enn 1 million apper for iPad.

Siden lanseringen av den første iPaden har det blitt lansert 9 versjoner. Første generasjon la grunnlaget for designet hvor noen funksjoner har blitt med videre i alle modellene. Andre generasjon av iPad (iPad 2) introduserte et tynnere design og en dual-core Apple A5 prosessor samt et 720P kamera designet for FaceTime videosamtaler. Den tredje generasjonen introduserte en Retina skjerm med høyere oppløsning, en oppgradert prosessor kalt Apple A5X og støtte for mobiltilkobling. Den fjerde generasjonen introduserte Apple A6X-prosessoren samt erstattet den originale 30-pins kontakten med en helt ny digital Lightning-kontakt. iPad Air brukte Apple A7-prosessoren og Apple M7-bevegelsesprosessoren, og reduserte tykkelsen for første gang siden iPad 2. iPad Air 2 brukte Apple A8X-prosessoren, Apple M8-bevegelsessprocessoren, et 8-megapikselkamera, og Touch ID fingeravtrykssensor; og reduserte tykkelsen ytterligere. iPad-en som ble introdusert i 2017 brukte Apple A9-prosessoren, samtidig som de ofret noen av forbedringene iPad Air 2 introduserte i bytte mot en lavere lanseringspris. I 2018 ga Apple ut en 2018-modell av iPad med Apple A10 Fusion-prosessor og støtte for Apple Pencil. Et år senere utgir Apple iPad Air 2019, med 10,5-tommers skjerm og Apple A12-prosessor.

Det har vært fem versjoner av iPad mini [3], alle i en skjermstørrelse på 7,9 tommer. Første generasjon hadde tilsvarende spesifikasjoner som iPad 2 men brukte Lightning tilkobling for lading og synkronisering.

Det har vært tre generasjoner av iPad Pro. Første generasjon kom med en 9,7 og 12,9 tommer skjerm. Andre generasjon kom med en 10,5 og en 12,9 tommer skjerm, og tredje generasjon kom i en 11 og 12,9 tommer skjerm. iPad Pro har unike funksjoner som for eksempel en Smart Connector, som i utgangspunktet kun fantes på iPad Pro.


Historie[rediger | rediger kilde]

Apple Newton MessagePad 100 med stylus
Apple Newton MessagePad 100 med stylus

Det første nettbrettet til Apple var Newton MessagePad 100, og ble introdusert i 1994 [4]. MessagePad ledet senere til produksjonen av ARM6-prosessoren med Acorn Computers. Apple lagde også en PowerBook Duo-basert prototype av et nettbrett, kalt PenLite, men det ble bestemt at denne ikke skulle selges for å ikke skade salget av MessagePad. Apple Lanserte noen flere versjoner av MessagePad; den siste, MessagePad 2100, ble avviklet i 1998 [5].

Apple gikk inn i markedet for mobil-datamaskiner på nytt i 2009 med lanseringen av iPhone. Mindre enn iPad, men med et kamera og mobiltelefon, revolusjonerte det fingerfølsomme brukergrensesnittet av Apple sitt iOS det mobile operativsystemet. I slutten av 2009 hadde det gått rykter om iPad i flere år. De fleste ryktene om det forekommende "Apple Tablet" (engelsk), gikk under navn som iTablet og iSlate. Steve Jobs sa senere at Apple begynte å utvikle iPad før iPhone, men at de midlertidlig stanset utviklingen da det gikk opp for dem at ideene deres like godt kunne brukes i en mobiltelefon [6]. Kodenavnet for iPad var K48, noe som ble avslørt i en rettssak om en lekkasje av iPad-informasjon før lanseringen [7].

Den første generasjonen av iPad ble lansert 27. januar 2010 av Steve Jobs på en pressekonferanse i San Francisco, og det ble åpnet for forhåndsbestillinger fra 12. mars 2010. Innen 3. mai hadde Apple solgt over 1 million iPader, noe som var under halvparten av tiden det tok Apple å selge like mange av første versjon iPhone[8]. iPad kom ikke i salg i Norge før ni måneder senere, i desember 2010.

Jobs lanserte iPad 2 under en pressekonferanse den 2. mars 2011 [9]. Denne versjonen var 33% tynnere enn forgjengeren og 15% lettere, hadde en raskere prosessor og to kameraer; ett på baksiden og ett på framsiden til bruk av FaceTime. iPad 2 inneholdt også et tre-akset gyroskop, samt beholdt det originale 10-timers batteriet. I Norge startet salget av iPad 2 den 25. mars.

Etterfølgeren av iPad 2 ble lansert 7. mars 2012 av nåværende konsernsjef Tim Cook i Yerba Buena Center for the Arts. [10] Den nye iPaden inneholdt en ny dual core A5X prosessor, et Retina Display med en oppløsning på 2048 x 1536 piksler, noe som var mer enn 50% piksler enn en standard HD-TV.

Lightning ladekabel
Lightning ladekabel

Den 23. oktober 2012 lanserte Apple fjerde generasjon av iPad. Den nye maskinvaren inneholdt en A6X prosessor, HD FaceTime kamera, forbedret LTE kompatibilitet og en heldigital Lightning tilkobling. Ved lansering av fjerde generasjon iPad ble de tidligere generasjonene avviklet.

Samtidig som fjerde generajson iPad ble lansert, kom også iPad mini.[11] Med en skjermstørrelse på 9,7 tommer, pekte Apple seg inn på markedet for mindre nettbrett og tok opp konkurransen mot Kindle Fire og Nexus 7. Maskinvaren til iPad mini var tilsvarende som iPad 2 hadde, med en oppløsning på 1024 x 768 piksler og en dual core A5 prosessor. iPad mini var 53% lettere og målte bare 7.2 mm i tykkelse og kom i salg i november 2012.

Oktober 2013 lanserte Apple femte generajon iPad som fikk navnet iPad Air samt andre generajson av iPad mini, kalt iPad mini 2, som kom med en Retina Display noe som ga høyere oppløsning også for iPad mini.

I første kvartal av 2014 rapporterte Apple at de hadde solgt 25 millioner iPad, en kvartalsrekord sammenlignet med 22.9 millioner i kvartalet året før [12].

I oktober 2014 lanserte Apple iPad Air 2 og iPad mini 3. iPad Air 2 var den første iOS-enheten som inneholdt en trekjerners CPU og 2GB minne. I tillegg til å være tynnere og raskere enn forgjengeren, kom iPad Air 2 med TouchID samt at den ble tilgjengelig i en ny gullfarge. iPad mini 3 var lik forgjengeren sin i design og maskinvare, men kom også med TouchID og i samme nye gullfargen.

September 2015 ble iPad Pro lansert, som inkluderte en 12,9 tommers skjerm [13]. Senere, i mars 2016, kom også en versjon med en 9,7 tommers skjerm [14], samt at begge versjonene ble tilgjengelig med 256GB lagringsplass. iPad Pro ble utviklet med mer avansert kreasjon av innhold i tankene, og kom med støtte for både Apple Pencil og Smart Keyboard.

Den 21. mars 2017 ble den nye iPad lansert. Maskinvaren inkluderte en A9 prosessor og var designet som en billigversjon av iPad [15].

iPad Pro 10.5 tommer med Smart Keyboard
iPad Pro 10.5 tommer med Smart Keyboard


I juni 2017 ble andre generasjon av iPad Pro lansert. Denne gangen i en 12,9 tommer og en 10,5 tommers skjerm. Prosessoren var en A10X og kom med 4GB minne.

28. mars 2018 lanserte Apple iPad 9.7 tommer 2018 modellen (6 generasjon). Denne inneholdt en A10 Fusion prosessor og kom med støtte for Apple Pencil [16].

30. oktober 2018 kom tredje generasjon av iPad Pro, og Apple lanserte samtidig den første iPaden med opptil 1TB lagringsplass. Designet ble også oppdatert, blant annet ble TouchID-knappen fjernet til fordel for FaceID.

18. mars 2019 lanserte Apple iPad Air (2019) og femte generasjon av iPad Mini, begge med en A12 Bionic prosessor [17].

Tilbehør[rediger | rediger kilde]

 • Dockingstasjon
 • Dock til USB-adapter
 • Apple EarBuds

Maskinvare[rediger | rediger kilde]

Skjerm, knapper og kamera[rediger | rediger kilde]

De første to generasjonene av iPad hadde en berøringsskjerm av type liquid-crystal display, en oppløsning på 1024 x 768 piksler (9,7 tommer) og glass som var fingeravtrykk- og ripebestandig. Steve Jobs sa at en 7 tommers skjerm ville være for liten til å utnytte programvaren, og at en 10-tommer var minimum for et nettbretts skjerm.[18] Som på iPhone, så er også iPad designet for å kunne brukes og kontrolleres med bare to fingrer.

Skjermen reagerer også på andre sensorer: en ambient light sensor som tilpasser skjermens lysstyrke og et tre-akset akselerometer som føler iPadens orientering og veksler mellom stående og liggende modus. I motsetning til iPhone og iPod sine innebyggede applikasjoner som fungerer i tre retninger (stående, liggende-venstre og liggende-høyre), støtter iPads innebygde applikasjoner skjermrotasjoner i alle fire retninger, inkludert opp-ned. iPad har heller ingen naturlig orientering, bare den relative posisjonen til hjemknappen endres ved rotasjon.

Det er fire fysiske knapper på iPad, inkludert en hjemknapp som returnerer brukeren til hovedmenyen. Frem til iPad Air 2 ble lansert, fantes det tre fysiske knapper på sidene: våkne/dvale, volum opp/ned samt en programvarestyrt knapp hvor funksjonen har endret seg med programvareoppdateringer. Opprinnelig ble knappen brukt til å låse skjermen til sin nåværende retning, men i iOS 4.2 ble den endret til en dempebryter for lyd og roasjonslås ble tilgjengelig i en meny tilgjengelig på skjermen. [19] I senere oppdateringer ble det lagt til en innstilling for å la brukeren spesifisere om sidebryteren ble brukt til rotasjonslås eller demping av lyd.

Den første generasjonen av iPad hadde ingen kamera. iPad 2 hadde et VGA front-kamera og et bakovervendt 720p-kamera, begge i stand til å ta stillbilder og 30fps video, dog av lav kvalitet. Det bakovervendte kameraet hadde en 5x digital zoom, kun for stillbilder. Begge tar bilde i et 4:3-format, i motsetning til iPhone 4 som tar bilder i formatet 16:9. Til sammenligning har siste generasjon iPad Pro et kamera på 12 megapiksler.

Programvare[rediger | rediger kilde]

Applikasjonene Safari, Mail, Bilder, Video, iPod, iTunes, App Store, Kart, Notater, Kalender, Kamera, Klokke, Påminnelser, Game Center og Kontakter følger alle med iPad-en. iPad-en kan også brukes til å kjøre iPhone-applikasjoner. Applikasjonene kan kjøres i både iPhone-størrelse og i et forstørret format som er mer tilpasset iPad-skjermen.

iBooks[rediger | rediger kilde]

iBooks er en applikasjon på iPad som kan brukes til å laste ned bøker i ePub-format fra iBook Store. Her kan man også lese PDF-filer som kan importeres fra en datamaskin eller andre apper.

iWork[rediger | rediger kilde]

En modifisert versjon av iWork kan brukes på iPad. De tre programmene Pages, Keynote og Numbers selges separat og koster i USA $9.99. Norsk pris er 70 kroner.

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ http://www.ifixit.com/Teardown/iPad-Teardown/2183/2.
 2. ^ «Did You Know This Many iPads Had Been Sold?». Lifewire (engelsk). Besøkt 9. mars 2020. 
 3. ^ «Finn iPad-modellen din». Apple Support (norsk). Besøkt 9. mars 2020. 
 4. ^ «Apple Newton MessagePad 100 Specs @ EveryMac.com». everymac.com. Besøkt 11. mars 2020. 
 5. ^ «Apple Newton MessagePad 2100 Specs @ EveryMac.com». everymac.com. Besøkt 11. mars 2020. 
 6. ^ «Jobs Says iPad Idea Came Before iPhone». Associated Press (engelsk). 27. mars 2015. Besøkt 11. mars 2020. 
 7. ^ Ahmed, Azam (5. juli 2011). «Executive Pleads Guilty to Leaking Apple Secrets». DealBook (engelsk). Besøkt 11. mars 2020. 
 8. ^ Goldman, Jim (3. mai 2010). «Apple Sells 1 Million iPads». www.cnbc.com. Besøkt 11. mars 2020. 
 9. ^ Staff, Macworld; Editors; Macworld | (3. mars 2011). «iOS 4.3, GarageBand, and iMovie: What you need to know». Macworld (engelsk). Besøkt 11. mars 2020. 
 10. ^ «The new iPad is official, with Retina display, LTE and A5X CPU. Available March 16th». Engadget (engelsk). Besøkt 11. mars 2020. 
 11. ^ «Apple Introduces iPad mini». Apple Newsroom (engelsk). Besøkt 11. mars 2020. 
 12. ^ Cunningham, Andrew (27. januar 2014). «Apple breaks revenue, iPhone, and iPad records in Q1 of 2014». Ars Technica (engelsk). Besøkt 11. mars 2020. 
 13. ^ «Apple Unveils The iPad Pro». TechCrunch (engelsk). Besøkt 11. mars 2020. 
 14. ^ «Apple Announces 9.7-Inch iPad Pro with Apple Pencil Support, True Tone Display». www.macrumors.com (engelsk). Besøkt 11. mars 2020. 
 15. ^ Vincent, James (21. mars 2017). «Apple replaces iPad Air 2 with cheaper 9.7-inch iPad». The Verge (engelsk). Besøkt 11. mars 2020. 
 16. ^ «Apple Releases Sixth-Generation 9.7-inch iPad with Apple Pencil Support». TidBITS (engelsk). 27. mars 2018. Besøkt 11. mars 2020. 
 17. ^ «All-new iPad Air and iPad mini deliver dramatic power and capability». Apple Newsroom (engelsk). Besøkt 11. mars 2020. 
 18. ^ Bosker, Bianca (19. oktober 2010). «Apple's 'iPad 2' Won't Be A Smaller, 7-Inch Version, Steve Jobs Suggests». HuffPost (engelsk). Besøkt 12. mars 2020. 
 19. ^ «iPad's 'Mute' Switch Replaced With Screen Rotation Lock». www.macrumors.com (engelsk). Besøkt 12. mars 2020. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]