Pardosa trailli

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Pardosa trailli
Vitenskapelig(e)
navn
:
Pardosa trailli
(O. Pickard-Cambridge, 1873)
Norsk(e) navn:
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Edderkoppdyr
Orden: Edderkopper
Infraorden: Araneomorfe edderkopper
Familie: Ulveedderkopper
Slekt: Pardosa
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: nord i Europa

Pardosa trailli er en av edderkoppene i gruppen ulveedderkopper (Lycosidae). De jakter vanligvis på jordbunn, de spinner ikke fangstnett.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Pardosa trailli finnes i fjellet og helt nord i Europa. I Norge er den registrert fra høyfjellet i Sør-Norge, den mangler i Midt-Norge, men finnes igjen fra Nordland og nord til Finnmark.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Pardosa trailli er lyst beigebrun, okerbrun og brunsvart, den har lysere eller mørkere flekker på bakkroppen. Forkroppen har en lys midtstripe. Beina er lysere okerbrune med tydelige mørkere ringer.

Mange av artene i slekten Pardosa er ganske lik hverandre og er variable i farge, selv om enkelte kan ha artstypiske flekker (mønster). For sikker artsbestemmelse kreves ofte nærmere undersøkelse av de kjønnsmodne edderkoppens genitalier, hos hunner epigynet og hos hanner pedipalpenes siste ledd. Pardosa trailli og Pardosa eiseni er svært like hverandre. Hanner kan skilles fra hverandre, men da må pedipalpen plukkes fra hverandre og formen på embolus studeres. Embolus er en liten spiss og avlang struktur. Hunner kan skilles på epigynene, men de er veldig lik hverandre. Vulva har større forskjeller.[1]

Kroppen er todelt i en bakkropp (abdomen) og et hode-bryst parti (prosoma eller cephalothorax). Foran på hodet er det åtte øyne, hvorav de to midterste er langt større enn de andre.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Leveområdet er åpne vegetasjonsfattige steder med stein, i fjellet, eller skogsbilveier og kraftlinjegater. I Sverige er den funnet langs bredden av innsjøer. Pardosa-artene er varmeelskende dyr og aktive i solskinn. I kaldt vær er de mindre aktive og sitter ofte noe bortgjemt mose eller lignende.

Systematisk inndeling[rediger kilde]

Slekten Pardosa er en gruppe som består av ca. 520 arter i verden.[2] I Norge er det registrert 22 arter[3].

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Åkra, Kjetil. Litt om Pardosa trailli og Pardosa eiseni i Norge Edderkoppkrokens forum. (besøkt 12. oktober 2010)
  2. ^ The world spider catalog, Version 18.5. American Museum of Natural History.
  3. ^ Mine edderkopper - Norsk artsliste (besøkt 14. oktober 2010)

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • W. Nentwig, A. Hänggi, C. Kropf & T. Blick (Hrsg.): Spinnen Mitteleuropas – Bestimmungsschlüssel, slekten (gattung) Pardosa (tysk)
  • Kronestedt, T. 2004. Studies on Holarctic Pardosa groups (Aarneae, lycosidae). VI. On the identity of Pardosa luciae Tongiorgi with notes on P. trailli (O. P.-Cambridge) and some other species in the P. nigra group. deisisa 12: neuse Serie 14: 281 – 290.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]