Nord-Hålogaland bispedømme

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kart over prostiene i Nord-Hålogaland bispedømme. Svalbard ikke vist.
Tromsø domkirke

Nord-Hålogaland bispedømme er et bispedømme i Den norske kirke og omfatter menighetene i Troms og Finnmark (samt Svalbard som hører til Tromsø domprosti), med Tromsø domkirke som bispesete. Det er organisert i 8 prostier, 39 kirkelige fellesråd og 62 sogn (2021).[1] Fra 2014 er bispedømmet ledet av biskop Olav Øygard.

Bispedømmet ble opprettet i 1952 ved delingen av det tidligere Hålogaland bispedømme, som i sin tur blev delt fra Nidaros stift 1804.[1]

Historikk[rediger | rediger kilde]

Ved kgl.res. av 29. august 1952, fremmet av Kirke- og undervisningsdepartementet:[2]

I samsvar med lov av 23. mai 1952 blir det fastsatt at Hålogaland bispedømme skal deles fra 1. oktober 1952, slik at Troms og Finnmark fylker og Svalbard utgjør et bispedømme med navnet Nord-Hålogaland bispedømme og med Tromsø by som bispesete. Nordland fylke skal utgjøre et bispedømme med navnet Sør-Hålogaland bispedømme og med Bodø by som bispesete. Bodø kirke skal være Sør-Hålogaland bispedømmes domkirke og hovedkirke hvor presteordinasjon og i tilfelle bispevigsel blir å utføre. Tromsø kirke skal være domkirke og hovedkirke for Nord-Hålogaland bispedømme.

Prosti i Nord-Hålogaland bispedømme[rediger | rediger kilde]

Biskoper i Nord-Hålogaland siden 1952[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Elstad, Hallgeir (23. august 2023). «Nord-Hålogaland bispedømme». Store norske leksikon (norsk). Besøkt 5. januar 2024. 
  2. ^ Forskrift om deling av bispedømme, Nord-Hålogaland og Sør-Hålogaland, lovdata.no

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]