Rotsund kapell

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Rotsund kapell
OmrådeNordreisa kommune
BispedømmeNord-Hålogaland bispedømme
ProstiNord-Troms prosti
FellesrådNordreisa
SognNordreisa
Byggeår1932
Arkitektur
ArkitektAugust Nielsen og
Harald Sund
Kirkerommet
Plasser240
Beliggenhet
Kart
Rotsund kapell
69°47′18″N 20°42′29″Ø
Rotsund kapell på Commons

Rotsund kapell er en langkirke fra 1932Rotsund i Nordreisa kommune i Troms fylke. Kirken er i bindingsverk og har 240 plasser.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Det ble anlagt hjelpekirkegård i Rotsund i 1860, og det meldte seg da et ønske om å bygge en kirke i forbindelse med gravplassen. I 1887 vedtok kommunestyret i Skjervøy, som Rotsund da var en del av, å bygge kirke der, og i 1920 ble bestemt at kapellet skulle bygges i en kongelig resolusjon, stod det ikke klart før i 1932.

Byggingen startet i februar 1932, og tok bare fem måneder. Kapellet kostet under 40 000 kroner, og av disse var rundt 10 000 samlet inn privat. Arkitekt Harald Sund tegnet kirken.

Kirken ble vigslet av biskop Eivind Berggrav 18. september 1932. Hele 21 barn ble døpt i gudstjenesten og nesten tusen mennesker hadde møtt opp.

Under andre verdenskrig ble kapellet rekvirert av tyske styrker og brukt til innkvartering. Alterbildet som var i kirken ble skåret ned og rullet sammen, noe som førte til at det ble ødelagt og dagens alterbilde derfor ikke er like gammelt som resten av kirken. Rammen for bildet har fremdeles et kulehull etter den tyske bruken av kirken. Dette kommer fra et vådeskudd som gikk av i kirken.

Spesielt inventar[rediger | rediger kilde]

Altertavlen. Bak lystet til høyre kan man skimte kulehullet.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Ronny Trælvik og Lill-Karin Elvestad, Kirkene i Troms. Bind II, Bok i Nord, Finnsnes, 2016. Side 157-163

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]