Oslo Bispeborg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Oslo Bispeborg
LandNorge
KommuneOslo
Kart
Kart
Oslo Bispeborg
59°54′22″N 10°46′03″Ø

Oslo Bispeborg var den opprinnelige bispegården i Oslo. Borgen ble grunnlagt på begynnelsen av 1200-tallet av Bisp Nikolas Arnesson, og utvidet utover 1300-tallet. Borgen ble bygget i stein rundt en bispegård i tre etablert i begynnelsen av 1100-tallet. Et ferdig, lukket forsvarsanlegg ble bispeborgen antakeligvis ikke før ut på 1300-tallet.

Borgen befant seg i Gamlebyen på nordsiden av Oslo torg/Bispegata. Den bestod av steinhus, omringet av høye murer og et tårn. Fra tårnet (kastellet) gikk en takoverbygget bro (drombegang) over til Halvardskatedralen. Sammen med Hallvardskatedralen var bispeborgen det daværende Oslos viktigste geistlige anlegg. Borgen var i tillegg et politisk tyngdepunkt: Den første unionsavtalen mellom Norge og Sverige ble undertegnet i bispeborgen, rett etter Håkon Vs død i 1319.

Borgen ble skadet i 1523 ved svenskenes angrep. Etter reformasjonen i 1537 ble store deler av borgen revet, og i 1554 flyttet biskopen over til østfløyen i det nedlagte Olavsklosteret, som senere ble Oslo bispegård. I 1579 lot borgermester Christen Mule oppføre en renessansebygning på stedet. Her ble kong James (Jakob) VI av Skottland og prinsesse Anna av Danmark viet 23. november i 1589. Etter en brann i 1722 ble den nåværende Oslo ladegård bygget over kjellermuren av Mules gård i 1725.

Det fins rester av middelalderbyens bispeborg i kjelleren til Ladegården, bl.a. Bisp Nikolas vinterhall. Bisp Nikolaus' kapell er et rom fra bispeborgen som er rekonstruert i tilknytning til Ladegården.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]