Møysalen nasjonalpark

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Møysalen nasjonalpark
LandNorges flagg Norge
OmrådeNordland
Areal51,2 km²[1]
Opprettet2003
Kart
Møysalen nasjonalpark
68°31′00″N 15°30′00″Ø

Møysalen nasjonalpark er en norsk nasjonalpark som ligger i fjellandskap på Hinnøya i Vesterålen i Nordland. Parken ble opprettet i 2003, for å «bevare et intakt utsnitt av et kystalpint landskap, sikre det biologiske mangfoldet med økosystemer, arter og bestander, og sikre kulturminner mot skader og ødeleggelser»[2] og den dekker 51,2 km².

Nasjonalparken ligger i kommunene Lødingen, Hadsel og Sortland, og den grenser i sør og vest opp til Møysalen landskapsvernområde.

Nordland nasjonalparksenter i ved E6 i Saltdal kommune dekker informasjonsfunksjoner for alle nasjonalparker i Nordland fylke.

Geografi, landskap, geologi[rediger | rediger kilde]

Møysalen nasjonalpark er Norges nest minste nasjonalpark. Det er bare Gutulia nasjonalpark som er mindre. Møysalen nasjonalpark er opprettet for å verne fjellet Møysalen (1262 moh.) og dets omgivelser. I tillegg til fjellet utgjør fjordarmen Vestpollen – innerst i Øksfjorden – en sentral del av nasjonalparken. I den østre delen av nasjonalparken ligger Stor Snytindan (996 moh.) og Nordtinden (883 moh.).

Nasjonalparken har et dramatisk landskap, som strekker seg fra fjord til høgfjell, med daler, botner, deltaer og topper over 1000 meter. Landskapet er geologisk beytdningsfullt. Vest i nasjonalparken er terrenget alpint.

Flora og fauna[rediger | rediger kilde]

Floraen er preget av det kjølige og fuktige kystklimaet. I områder med gode næringsforhold er det frodig småbregneskog. I de brattere partiene dominerer storbregnene. Rundt elveutløpet i Vestpolldalen er det havstrand med strandengvegetasjon.

Flere truete rovfuglarter hekker her: jaktfalk, tårnfalk, dvergfalk, fjellvåk, havørn og kongeørn.

Kulturminner[rediger | rediger kilde]

Nasjonalparken har kulturminner fra reindrift, fiske og jordbruk, foruten eldre fangstanlegg. Nordvest for Vestpollen finnes spor etter gammel gruvedrift. Gruvegangene på sørvestsida av Vestpolltinden er fortsatt synlige.

Forvaltning og bruk av området[rediger | rediger kilde]

Det er merket sti til toppen av Møysalen både fra sørvest (Nordbotn) og sørøst (Vestpollen). Turisthytta Snytindhytta ligger et par km nord for nasjonalparken. det er merket sti til hytta fra E10.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]