Rohkunborri nasjonalpark

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Rohkunborri nasjonalpark
Canyon in Rohkunborri National Park.jpg
Sørdalen sett fra sør mot nord
LandNorge Norge
OmrådeTroms og Finnmark
Nærmeste bosetningSetermoen
Areal571 km²
Opprettet2011

Rohkunborri nasjonalpark
68°34′00″N 19°19′00″Ø

Rohkunborri nasjonalpark er en norsk nasjonalpark i Troms og Finnmark fylke. Parken omfatter de indre delene av Sørdalen og fjellområdene østover med fjellmassivet Rohkunborri og innsjøen Geavdnjajávri og dekker et område på 571 km².

Rohkunborri nasjonalpark ble opprettet i 2011, for «å bevare et stort naturområde med et særegent landskap for å sikre biologisk mangfold med økosystemer, arter og bestander i et vidt spenn av naturtyper fra frodige gråor-heggeskoger, urskogspreget bjørkeskog og høgstaudeskoger, store våtmarksområder og ferskvannsmiljø med opprinnelig dyre- og plantesamfunn til alpine naturtyper med canyon i Sørdalen. Fjellreven er en art det skal tas spesielt vare på.»[1]

Nasjonalparken ligger i Bardu kommune og grenser i sør mot svenskegrensen og den svenske nasjonalparken Vadvetjåkka (nordsamisk: Vádvečohkka), som ble etablert allerede i 1920.

Den 800 kilometer lange Nordkalottruta fra Karasjon til Sulitjelma går gjennom Rohkunborri, inn fra Altevatn og ut ved innsjøen Torneträsk til Sverige.

Fauna[rediger | rediger kilde]

Nasjonalparken huser flere sjeldne og truede dyre- og fuglearter; jerv, bjørn, gaupe, jaktfalk og snøugle. På svensk side av grensen yngler også fjellrev, og man håper at fjellreven skal etablere seg i Rohkunborri.

Reindrift[rediger | rediger kilde]

De norske reinbeitedistriktene Altevatn og Gielas har beiteområder i nasjonalparken. I tillegg har den svenske samebyen Talma rettigheter til sommerbeite her.

Panorama med store deler av Sørdalen sett fra øst mot vest

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]