Sjunkhatten nasjonalpark

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sjunkhatten nasjonalpark
Dávga suoddjimpárkka
LandNorge
Ligger iBodø
Fauske
Sørfold
OmrådeNordland
Nærmeste bosetningBodø
Areal418 km²
Opprettet2010
Kart
Sjunkhatten nasjonalpark
67°25′28″N 15°03′44″Ø

Sjunkhatten nasjonalpark (lulesamisk: Dávga suoddjimpárkka) er en norsk nasjonalpark som ligger i et kupert fjell-, fjord- og dalområde i Nordland; nord for Bodø og sør/vest for Sørfolda-fjorden. Parken ble opprettet i 2010, for å «ta vare på et stort, sammenhengende og villmarkspreget naturområde som inneholder særegne, representative økosystemer og landskap, og som er uten tyngre inngrep».[1] Den dekker et område på 417,5 km².

Nasjonalparken ligger i kommunene Bodø, Fauske og Sørfold. Parken har blitt lansert som «Barnas nasjonalpark», og regjeringen ønsker å legge vekt på spesiell tilrettelegging og utvikling av tilbud rettet mot barn og unge.

Geografi, landskap, geologi[rediger | rediger kilde]

Flyfoto av Kjerringøy fra øst. Fjorden nederst til venstre er Sjunkfjorden, ved innløpet av fjorden den spisse Skeistinden, til venstre på oversiden Sjunkhatten. Bak disse mot venstre Nevelsfjorden, mot høyre fra denne Eidekjosen. Bak Eidekjosen ligger Eidetinden.

Landskapet er preget av erosjon fra isbreer, med spisse topper og avrunda fjell, dalbotner og morener. Området har mange elver og vann, og viltre fjellelver preger landskapet.

Det finnes flere sjeldne plante- og dyrearter hvorav 18 er såkalte rødlistearter.

Verneområdet har også en sjeldent høy grottetetthet og framstår som et av de viktigste grotteområdene i Norge.

Forvaltning og bruk av området[rediger | rediger kilde]

Næringsinteressene i verneområdet er knyttet til tradisjonelle næringer. Duokta reinbeitedistrikt ligger innenfor nasjonalparken og har beiteinteresser i store deler av området. Jordbruket har også beiteinteresser, det beiter flere tusen sauer innenfor nasjonalparken.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Fotnoter

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]