Ytre Hvaler nasjonalpark

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ytre Hvaler nasjonalpark
Tisler
LandNorges flagg Norge
OmrådeØstfold
Nærmeste bosetningFredrikstad
Areal354 km²
Opprettet2009
Kart
Ytre Hvaler nasjonalpark
59°01′00″N 10°48′00″Ø

Ytre Hvaler nasjonalpark er en norsk nasjonalpark som ligger i kyst- og skjærgårdslandskapet i Østfold. Parken ble opprettet 26. juni 2009, for å «bevare et egenartet, stort og relativt urørt naturområde ved kysten i Sørøst-Norge, bevare et undersjøisk landskap med variert bunntopografi, og bevare økosystemer på land og i sjø med naturlig forekommende arter og bestander, kystlandskap med sjøoverflate og havbunn med korallrev, hard- og bløtbunn.»[1] og den dekker et område på 354 km², hvorav 340 km² er sjøareal.

Nasjonalparken ligger i kommunene Fredrikstad og Hvaler; og den erstatter de fire tidligere sjøfuglreservatene Akerøya, Heia, Møren og Søndre Søster. Parken ligger like øst for Færder nasjonalpark, og grenser i sør til den svenske Kosterhavet nationalpark som ble opprettet samtidig.

Geografi, landskap, geologi[rediger | rediger kilde]

Nasjonalparken har store verneverdier knyttet til flora og fauna, strand- og kysttyper, kystbarskog, lyngheier og det intakte storslagne kystlandskapet. Området har spesielle marine egenskaper pga. Glommas utløp og en meget variert undersjøisk topografi og bunnforhold. Dette gjør at Ytre Hvaler inneholder et stort mangfold av marine naturtyper både på grunt og dypt vann. Det er flere korallrev i området, deriblant Tislerrevet utenfor Tisler som er verdens største innaskjærs korallrev på dypt vann. Også det største utaskjærs dypvannsrevet er norsk, nemlig Røstrevet.

Kulturminner[rediger | rediger kilde]

Området er preget av lang tids bruk av kysten og havet: rekefiske, hytter, fritidsbåter og annet fritidsaktivitet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]