Liste over tildelinger av St. Olavsmedaljen med ekegren

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
St. Olavsmedaljen med ekegren

Liste over tildelinger av St. Olavsmedaljen med ekegren omfatter personer det er kjent har blitt tildelt den norske utmerkelsen St. Olavsmedaljen med ekegren. Denne medaljen ble innstiftet under andre verdenskrig til belønning av personlig innsats for Norges sak under verdenskrigen.[1] I 2010 ble det bestemt at medaljen også kan tildeles for stridsinnsats i operasjoner etter andre verdenskrig.[2][3] St. Olavsmedaljen med ekegren er godkjent til bruk på norsk militær uniform.

En oversikt over norske mottagere inntil 1995 finnes i boken Krigskorset og St. Olavsmedaljen med ekegren,[4] der det opplyses at 779 personer er tildelt St. Olavsmedaljen med ekegren.[5] Oversikten i boken inneholder imidlertid en del dobbeltoppføringer, mens noen utenlandske mottagere mangler. Det finnes også oversikter over mottagere i Norges statskalender for årene 1947,[6] 1948,[7] 1949[8] og 1950,[9] samt i boken Den høyeste heder (1967).[10] Denne listen er supplert med enkeltopplysninger fra andre bøker, avisartikler og andre offentlig tilgjengelige kilder. Det er uvisst om listen er komplett.

St. Olavsmedaljen er en annen, sivil utmerkelse. Oversikten under omfatter ikke mottagere av denne medaljen.

Tildelinger for innsats i andre verdenskrig[rediger | rediger kilde]

Norske mottagere[rediger | rediger kilde]

Tre ekegrener[rediger | rediger kilde]

To ekegrener[rediger | rediger kilde]

En ekegren[rediger | rediger kilde]

A[rediger | rediger kilde]
B[rediger | rediger kilde]
C[rediger | rediger kilde]
D[rediger | rediger kilde]
E[rediger | rediger kilde]
F[rediger | rediger kilde]
G[rediger | rediger kilde]
H[rediger | rediger kilde]
I[rediger | rediger kilde]
J[rediger | rediger kilde]
  • David Conrad Jacobsen, førstestyrmann[22]
  • Jacob Jacobsen, soldat[69]
  • Leonhard Jacobsen, førstemaskinist[22]
  • Rudolf V. Jacobsen, skipsfører[22][157]
  • Arnfinn Jakobsen, motormann[25]
  • Edvin Jensen, menig[69][59]
  • Harald Jensen, løytnant[22][158]
  • Harry Jensen, matros[22]
  • Jens J. Jensen, fenrik[69][159]
  • Jørgen Martinius Jensen, oberst[69][36]
  • Sveinung Jensen, stuert[22]
  • Harald August Johannessen, fenrik[22]
  • Jens Johannessen, menig[22]
  • Ragnar Johannesen, dekksmann[69][36]
  • Ragnar Johannesen, jeger[69]
  • Arne Johansen, skipsfører[22]
  • Christoffer Johansen, maskinmester[22]
  • Erling Ulleberg Johansen, major[22]
  • Johan Hermann Johansen, skipsfører[22]
  • John Matheus Fritiof Johansen, andremaskinist[22]
  • Kristian Brun Johansen, utskrevet ledende dekksmann[22]
  • Sverre O. Johansen, maskinmester[69]
  • Vidar Johansen, matros og skytter[25]
  • Carl Thorleif Johnsen, løytnant[22]
  • Finn B. Johnsen, fenrik[22]
  • Jon Chr. Johnsen, løytnant[29]
  • Margit Johnsen, salongpike[22][160][161]
  • Karl Jonassen, tredjestyrmann[22]
  • Einar Kristoffer Juden, fenrik[29]
  • Harald Jyhne, kaptein[29][36][162]
  • Odd Jønland[29]
  • Lars Jøntvedt, stuert[22]
  • Arne Dagfinn Jørgensen, løytnant[29]
  • Haakon Magnus Heireth Jørgensen, oberstløytnant[22][163]
  • Lars Jørgensen, maskinsjef[25]
  • Nils Kolbjørn Jørstad, kaptein[22]
K[rediger | rediger kilde]
  • Arne Kallevik, andremaskinist[22]
  • Johannes Rasmussen Kalve, utskrevet dekksmann[22]
  • Fredrik Kank, tredjemaskinist[25]
  • Harry Karlsen, tømmermann[22]
  • Kaare Nikolai Karlsen[29]
  • Leif Karlsen, acting soldier[29][73]
  • Hans Gabriel Block Kirsebom, kaptein[22]
  • Thomas Kjedahl, fenrik[22]
  • Ole Kjønsvik, matros[22]
  • Frantz Klokseth, båtsmann[22]
  • Einar Knutsen, utskrevet kvartermester[22]
  • Harald Wilner Kolberg, matros[25]
  • Hans Jacob Konow, løytnant[22]
  • Nils Koppang, løytnant[29]
  • Kåre Magnus Kopperud, løytnant[22]
  • Carl Fredrik Treschow Krafft, kaptein[22]
  • Einar Kristiansen, løytnant[29][71]
  • Odd Kristiansen, kaptein[29]
  • Jørgen Kristiansen, fenrik[29]
  • Reidar Kristiansen, smører[22]
  • Thorstein Kristiansen, tredjestyrmann[22]
  • Arnfinn S. Kristensen, donkeymann[25]
  • Hans Kristoffersen, maskinmester[29]
  • Knut Kristoffersen, matros[22][164]
  • Niels Fredrik Krogh, soldat[29]
  • Ludvig Kruksve, soldat[29]
  • Arne Kråkøy, matros andre klasse[22]
  • Per Ierulf Kvamso, utskrevet ledende dekksmann[22]
  • Daniel K. Mikkelborg Kvile, fenrik[29]
  • Reidar Kvaal, kaptein[29][165]
  • Birger Helge Kålstad, matros[25]
  • Kaare Kaarstad, elektriker[22]
L[rediger | rediger kilde]
M[rediger | rediger kilde]
N[rediger | rediger kilde]
  • Bjarne Narvesen, løytnant[29]
  • Sverre Emil Narvesen[29]
  • Harald Nergård, førstestyrmann[22]
  • Karl Nesfossen, menig[22]
  • Johannes Nesholt, sjøkaptein[183]
  • Johannes Nessen, kvartermester[22]
  • Oscar Nicolaisen, maskinmester[22]
  • Thorleif Nicolaysen, jungmann[22]
  • Jacob Nielsen, kvartermester[29]
  • Hans Nielsen, skipsfører[22]
  • Jacob Nielsen, utskrevet dekksmann[22]
  • Alfred Nilsen, pumpemann[22]
  • Einar Nilsen, båtsmann[25][39]
  • Helen Mowinckel Nilsen, fenrik[29]
  • Nils Nilsen, maskinmester[22]
  • Nils Georg Nilsen, matros[25]
  • Odd Nilsen, fenrik[22][56]
  • Reidar Nilsen, skipsfører[22]
  • Rolf Gunnar Nilsen, fyrbøter[22]
  • Steffen Peder Nilsen, matros[12]
  • Sverre Nilsen, maskinmester[12][184]
  • Sverre Johan Nilsen, maskinist[12]
  • Ingolf Martin Nilssen, skipsfører[25]
  • Edward Njøten, førstemaskinist[12]
  • Knut Egil Nordahl, løytnant[29]
  • Kristoffer Nore, sersjant[29]
  • Kristian Nyerrød, løytnant[29]
  • Leif Nyerød, kaptein[12]
  • Johan Nygaard, skipsfører[12]
  • Kornelius Nygaard, førstemaskinist[12]
  • Gustav Nærland, kvartermester[12][56]
  • Oscar Næss[29][185]
  • Kåre Nøstvold, fenrik[29]
O[rediger | rediger kilde]
  • Fredrik Olausen førstestyrmann[12]
  • Asbjørn Olaussen, kapteinløytnant[12]
  • Per Olavesen, matros[186]
  • Jens Olden, matros[12]
  • Arne Hj. Olsen, førstemaskinist[12]
  • Ditmar Olsen, dekksmann[29]
  • Hans Angel Olsen, skipsfører[12]
  • Hans E. Olsen, førstestyrmann[12][187]
  • Olaf Olsen, lettmatros[12]
  • Oskar Martinius Olsen[188]
  • Reidar Haave Olsen, fenrik[12][189][190]
  • William Olsen, førstestyrmann[12]
  • Birger Olsson, førstestyrmann[25]
  • Sigurd Omdal, major[29]
  • Sigurd Kierulf Opdahl, elektriker[25][12]
  • Ottar Edvin Os, førstestyrmann[12]
P[rediger | rediger kilde]
R[rediger | rediger kilde]
S[rediger | rediger kilde]
T[rediger | rediger kilde]
U[rediger | rediger kilde]
V[rediger | rediger kilde]
W[rediger | rediger kilde]
Y[rediger | rediger kilde]
  • Rolf Ytrebø, kvartermester[11]
  • Reidar Ystrøm, andremaskinist[19][58]
Ø[rediger | rediger kilde]
Å[rediger | rediger kilde]

Utenlandske mottagere: En ekegren[rediger | rediger kilde]

Storbritannia[rediger | rediger kilde]

Sverige[rediger | rediger kilde]

USA[rediger | rediger kilde]

  • Robert C. Durham[60]
  • David H. Schreiner, major[60]

Tildelinger for innsats i internasjonale operasjoner etter 1945[rediger | rediger kilde]

Norske mottagere[rediger | rediger kilde]

En ekegren[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gjems-Onstad, Erik (red.): Krigskorset og St. Olavsmedaljen med ekegren, Oslo: Grøndahl-Dreyer, 1995, s. 196.
  2. ^ «Offisielt frå statsrådet 10. desember 2010», regjeringen.no.
  3. ^ «Medaljer for spesiell innsats», Forsvarsdepartementet, 10. desember 2010.
  4. ^ Gjems-Onstad (red.), s. 196–204.
  5. ^ Gjems-Onstad (red.), s. 9.
  6. ^ Norges statskalender for året 1947, Oslo: Aschehoug, 1947, sp. 1065–1076.
  7. ^ Norges statskalender for året 1948, Oslo: Aschehoug, 1948, sp. 1138.
  8. ^ Norges statskalender for året 1949, Oslo: Aschehoug, 1949, sp. 1210.
  9. ^ Norges statskalender for året 1950, Oslo: Aschehoug, 1950, sp. 1335–1338.
  10. ^ Waage, Johan: Den høyeste heder. Beretningen om en rekke nordmenns lysende krigsinnsats til lands, til sjøs og i luften, i og uten uniform, Oslo: Dreyers forlag, 1967, s. 211–217.
  11. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z æ ø å aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am an ao ap aq ar as at au av aw ax ay az ba bb bc bd be bf bg bh bi bj bk bl bm bn bo bp bq br bs bt bu bv bw bx by bz Gjems-Onstad, Erik (red.): Krigskorset og St. Olavsmedaljen med ekegren, Oslo: Dreyer 1995, s. 203.
  12. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z æ ø å aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am an ao ap aq ar as at au av aw ax ay az ba bb bc bd be bf bg bh bi bj bk bl bm bn bo bp bq br bs bt bu bv bw bx by bz ca cb cc cd ce cf cg ch ci cj ck cl cm cn co cp cq cr cs Gjems-Onstad, Erik (red.): Krigskorset og St. Olavsmedaljen med ekegren, Oslo: Dreyer 1995, s. 199.
  13. ^ «50 år», Aftenposten, morgennummeret 5. juli 1968, s. 11.
  14. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z æ ø å aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am an ao ap aq ar as at au av aw ax ay az ba bb bc bd be bf bg bh bi bj bk bl bm bn bo bp bq br bs bt bu bv bw bx by bz ca cb cc cd ce cf cg ch ci cj ck cl cm cn co cp cq cr cs ct cu cv Gjems-Onstad, Erik (red.): Krigskorset og St. Olavsmedaljen med ekegren, Oslo: Dreyer 1995, s. 197.
  15. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z æ ø å aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am an ao ap aq ar as at au av aw ax Gjems-Onstad, Erik (red.): Krigskorset og St. Olavsmedaljen med ekegren, Oslo: Dreyer 1995, s. 196.
  16. ^ a b Rørholt, Bjørn A. og Bjarne W. Thorsen: Usynlige soldater. Nordmenn i Secret Service forteller, Oslo: Aschehoug, 1990, s. 369.
  17. ^ «En av Norges mest dekorerte jubilerer», Bergens Tidende, 14. desember 1989, s. 28.
  18. ^ Anders Veberg: «Han døydde i armane mine»[død lenke], HV-bladet, mars 2010, s 22–23.
  19. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z æ ø å aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am an ao ap aq ar as at au av aw ax ay az ba bb bc bd be bf bg bh bi bj bk bl bm bn bo bp bq br bs bt bu bv bw bx by Gjems-Onstad, Erik (red.): Krigskorset og St. Olavsmedaljen med ekegren, Oslo: Dreyer 1995, s. 200.
  20. ^ Våre falne. 1939–1945. Bind 1, Oslo: Grøndahl, 1949, s. 454.
  21. ^ Jenssen, Lita Deinboll: Bombing eller sabotasje? En ung pikes krigsopplevelser og en motstandsfamilies skjebne, Melhus: Snøfugl, 1997, s. 207.
  22. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z æ ø å aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am an ao ap aq ar as at au av aw ax ay az ba bb bc bd be bf bg bh bi bj bk bl bm bn bo bp bq br bs bt bu bv bw bx by bz ca cb cc cd ce cf cg ch ci cj ck cl cm cn Gjems-Onstad, Erik (red.): Krigskorset og St. Olavsmedaljen med ekegren, Oslo: Dreyer 1995, s. 198.
  23. ^ «Herre og lege i krig og fred», Aftenposten, morgenutgaven 8. juli 1955, s. 5.
  24. ^ «Johannes Kalve heidra i Tælavåg», Austevollportalen, 3. mai 2012.
  25. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z æ ø å aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am an Gjems-Onstad, Erik (red.): Krigskorset og St. Olavsmedaljen med ekegren, Oslo: Dreyer 1995, s. 204.
  26. ^ «Han ble torpedert fire ganger», Nettavisen Side3, 7. januar 2011. Kieding ble tildelt to medaljer, hver med én ekegren.
  27. ^ Våre falne. 1939–1945. 2, Oslo: Grøndahl, 1950, s. 678.
  28. ^ «80 år», Aftenposten, morgenutgaven 24. februar 1992, s. 10.
  29. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z æ ø å aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am an ao ap aq ar as at au av aw ax ay az ba bb bc bd be bf bg bh bi bj bk bl bm bn bo bp bq br bs bt bu bv bw bx by bz ca cb cc cd ce cf cg ch ci cj ck cl cm cn co cp cq cr cs ct cu Gjems-Onstad, Erik (red.): Krigskorset og St. Olavsmedaljen med ekegren, Oslo: Dreyer 1995, s. 202.
  30. ^ «Kyllingmark, Håkon (1915–2003)», Stortinget.
  31. ^ Gjems-Onstad, Erik: LARK. Milorg i Trøndelag 1940–1945, Stjørdal: Midt-Norge forlag, 1990, s. 22.
  32. ^ «80 år», Aftenposten, 1. oktober 1996, s. 14.
  33. ^ «Martin Olsen», Aftenposten, morgenutgaven 2. april 1979, s. 11.
  34. ^ «Krigshelten Birger Strømsheim er død», TV2 Nyhetene, 14. november 2011.
  35. ^ Østlund, Jan Helge: Krigen på Ringerike. Beretningen om felttoget i 1940, Hønefoss: Kolltopp, 1995, s. 76.
  36. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t «Krigsdekorasjoner i Oslo-området», Aftenposten, 8. februar 1950, s. 1 og 9.
  37. ^ «Arne Alexandersen», Aftenposten, morgenutgaven 26. august 1958, s. 11.
  38. ^ Aftenposten, morgenutgaven 10. oktober 1990, s. 14.
  39. ^ a b c d «Krigsseilere hedret for sin store innsats», Aftenposten, morgenutgaven 1. juni 1988, s. 38.
  40. ^ «Peder W. Alvenes 85 år 10. oktober», NTBtekst, 26. september 1990.
  41. ^ a b c d e «"Gallia" hjemme igjen. Mestertankeren gjorde 70 Atlanterhavsturer og fraktet 1/2 million tonn flybensin», Aftenposten, morgenutgaven 16. august 1945, s. 3.
  42. ^ a b c d e Haaken Chr. Mathiesen: «Et tilbakeblikk», Texaco-bladet, nr. 1, juli 1954, s. 7.
  43. ^ «Den nye sjef for admiralstaben», Aftenposten, morgennummeret 6. oktober 1951, s. 1.
  44. ^ «Tillid og større tilslutning til Marinen fra ungdommen ønsker den nye nestkommanderende admiral Andresen», Aftenposten, morgenutgaven 13. september 1953, s. 2.
  45. ^ Rødevand, Øivind: Når bygd blir by, Oslo: Ullern historielag, 1995, s. 146.
  46. ^ «Krigen som pressefotografen så den», Aftenposten, morgennummeret 14. september 1946, s. 11.
  47. ^ Historien om Skottlandsbrigaden. 1940–1945, Porsgrunn: Forlaget Grenland, 1997, s. 140.
  48. ^ Skirstad, Berit (red.): Hvem er hvem i norsk idrett, Oslo: Universitetsforlaget, 1986, s. 18.
  49. ^ «70 år», Aftenposten, morgenutgaven 28. september 1967, s. 11.
  50. ^ Gjems-Onstad, Erik: LARK. Milorg i Trøndelag 1940–1945, Stjørdal: Midt-Norge forlag, 1990, s. 82.
  51. ^ Det norske gymnasium i Uppsala. 1941–1945, Oslo: Universitetsforlaget, 1970, s. 126.
  52. ^ «Frederik Valdemar Nicolai Beichmann», Aftenposten, morgenutgaven 7. februar 2002, s. 15.
  53. ^ «General Ole Berg 60 år», VG, 7. oktober 1950, s. 2.
  54. ^ Våre falne. 1939–1945. Bind 1, Oslo: Grøndahl, 1949, s. 261.
  55. ^ Lindman, Knut og Erling Ree-Pedersen (red.): Motstandskamp og dagligliv i Mossedistriktet 1940–1945, Moss: Hjemmefrontens venner, 1999, s. 489.
  56. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s «Utdeling av krigsdekorasjoner på Det kgl. slott», Aftenposten, morgennummeret 26. februar 1946, s. 1.
  57. ^ «Sjef for "Bjørn East" og stabssjef i HV», Aftenposten, morgennummeret 11. juli 1962, s. 7.
  58. ^ a b c Norges statskalender for året 1947, Oslo: Aschehoug, 1947, sp. 1073.
  59. ^ a b c d e Fjeld, Odd T. (red.): Klar til strid. Kystartilleriet gjennom århundrene, Oslo: Kystartilleriets offisersforening, 1999, s. 410.
  60. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v «Olavsmedaljen med eikegren. Krigsdekorasjoner til norsk og alliert personell», Aftenposten, 29. oktober 1945, s. 2: «for personlig innsats for Norges sak under krigen».
  61. ^ «Gustav Cecil Bowitz», Aftenposten, 17. november 2006, seksjon Kultur s. 15.
  62. ^ «Bratland hedret av Montgomery», VG, 21. mai 1994, s. 26–27.
  63. ^ Finnbakk, Torstein: Hemnes i krig 1940–1945, Korgen: Hemnes kommune, 1995, s. 9.
  64. ^ a b c d «The Royal Norwegian Military College in London 1942 – 1943» Arkivert 5. juni 2011 hos Wayback Machine., The Norwegian army in exile 1940 – 1945.
  65. ^ «Ti år siden det tyske raid mot Svalbard – slagskipet "Tirpitz" enste krigsinnsats», Aftenposten, aftenutgaven 8. september 1953, s. 3.
  66. ^ «85 år», Aftenposten, morgenutgaven 1. desember 1973, s. 16.
  67. ^ «60 år», Aftenposten, aftenutgaven 17. mars 1975, s. 2.
  68. ^ Våre falne. 1939–1945. Bind 1, Oslo: Grøndahl, 1949, s. 352.
  69. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z æ ø å aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am an ao ap aq ar as at au av aw ax ay az ba bb bc bd be bf bg bh bi bj bk bl bm bn bo bp bq br bs bt bu bv bw bx by bz ca cb cc cd ce cf cg ch ci cj ck cl cm cn co cp cq cr cs ct Gjems-Onstad, Erik (red.): Krigskorset og St. Olavsmedaljen med ekegren, Oslo: Dreyer 1995, s. 201.
  70. ^ «Jubilanter», Aftenposten, morgenutgaven 22. februar 2006, del 2, s. 13.
  71. ^ a b c d e «54. MTB-flotilje dekorert av Kongen», Aftenposten, morgenutgaven 23. juni 1949, s. 3.
  72. ^ «Krigsveteran, megler og reder», Fanaposten, 20. mai 2005.
  73. ^ a b c d e f g h i j «Olavsmedaljen med eikegren», Aftenposten, morgenutgaven 17. desember 1949, s. 6.
  74. ^ «Sjefskifte i Sjøforsvaret i dag», Aftenposten, aftenutgaven 1. november 1967, s. 1 og 2.
  75. ^ a b Arheim, Tom, Bjørn Hafsten, Bjørn Olsen og Sverre Thuve: Fra Spitfire til F-16. Luftforsvaret 50 år 1944–1994, Oslo: Sem & Stenersen, 1994, s. 249.
  76. ^ Våre falne. 1939–1945. 2, Oslo: Grøndahl, 1950, s. 175.
  77. ^ a b c d e f g h i j «Medaljer til 60 personer for innsats under krigen. St. Olavs medaljen m/ekegren tildeles ti mann», Aftenposten, morgenutgaven 1. februar 1952.
  78. ^ «Ole Bårnes», Aftenposten, morgennummeret 21. september 1998, s. 11.
  79. ^ Lunde, Aage: Sør-Varangers historie , Kirkenes: Sør-Varanger kommune, 1979, s. 682.
  80. ^ Jacobsen, Alf R.: Muldvarpene. Norsk etterretning fra 1. verdenskrig til Arne Treholt, Oslo: Pax, 1985, s. 29.
  81. ^ «Å redde menneskeliv er det største av alt! Mener krigsflyveren som er stor humanist», Aftenposten, morgenutgaven 19. juli 1969, s. 9.
  82. ^ «Flyvergeneral og bakkemann», Aftenposten, morgenutgaven 12. desember 1997, s. 10.
  83. ^ «Dødsfall», Aftenposten, morgennummeret 2. mai 1964, s. 14.
  84. ^ «80 år», Aftenposten, morgenutgaven 24. desember 1999, s. 22.
  85. ^ Serck-Hanssen, Caroline: «Krigsdekorasjonene til en skytter i handelsflåten», Norsk våpenhistorisk selskap. Årbok 2003, Oslo: Norsk våpenhistorisk selskap, 2003, s. 28–42.
  86. ^ Bergens Tidende, 19. mai 2001, s. 40.
  87. ^ «60 år», Aftenposten, morgenutgaven 21. mars 1970, s. 12.
  88. ^ Våre falne. 1939–1945. Bind 1, Oslo: Grøndahl, 1949, s. 460–461.
  89. ^ Kobro, I.: Norges læger. 1937–1946, Oslo: Aschehoug, 1951, s. 74–75.
  90. ^ «Olav Drønen», Aftenposten, morgenutgaven 28. april 1991, s. 14.
  91. ^ «Dødsfall», Aftenposten, morgennummeret 11. april 1967, s. 17.
  92. ^ Kobro, I.: Norges læger. 1937–1946, Oslo: Aschehoug, 1951, s. 78–79.
  93. ^ Hvem er hvem i norsk kulturliv?, Oslo: Dreyer, 1987, s. 92.
  94. ^ «Stig Egede-Nissen», Aftenposten, morgennummeret 14. oktober 1988, s. 11.
  95. ^ Lindman, Knut og Erling Ree-Pedersen (red.): Motstandskamp og dagligliv i Mossedistriktet 1940–1945, Moss: Hjemmefrontens venner, 1999, s. 364.
  96. ^ «Peder Greg Emblemsvåg ny stabssjef ved DKN», Aftenposten, morgennummeret 6. januar 1962, s. 3.
  97. ^ «80 år», Aftenposten, morgenutgaven 29. juni 2001, s. 20.
  98. ^ Aktive medlemmer 1. juli 1982, Oslo: Den norske advokatforening, 1983, s. 74.
  99. ^ «Falt for sitt land», Aftenposten, aftenutgaven 15. september 1945, s. 2.
  100. ^ «75 år», Aftenposten, morgennummeret 4. august 1973, s. 5.
  101. ^ Næringslivets menn i Norden. Biografisk håndbok over ledere av skandinaviske firmaer, Oslo: Eckardts bokhandel, 1950, s. 524.
  102. ^ «50 år», Aftenposten, morgennummeret 8. oktober 1968, s. 11.
  103. ^ «Kristoffer Gjertson Furrevik», Fylkesleksikon, NRK Sogn og Fjordane.
  104. ^ «Forsvarsattaché i Bonn», Aftenposten, morgenutgaven 1. september 1956, s. 8.
  105. ^ «Norman Gabrielsen», Aftenposten, morgenutgaven 14. august 2000, s. 23.
  106. ^ Våre falne. 1939–1945. Bind 1, Oslo: Grøndahl, 1949, s. 681.
  107. ^ «Gjems-Onstad, Erik (1922–2011)», Stortinget.
  108. ^ «John Giæver død», Aftenposten, aftenutgaven 13. november 1970, s. 2.
  109. ^ «Utlosset på 5 dager – innflytting etter 8», Bladet Tromsø, 6. mai 2006.
  110. ^ «Oberst M. Gran 50», Aftenposten, morgennummeret 13. september 1967, s. 11.
  111. ^ «Oberst Martin Gran – en av våre beste krigsflyvere», Aftenposten, morgenutgaven 13. september 1977, s. 10.
  112. ^ Våre falne. 1939–1945. Bind 1, Oslo: Grøndahl, 1949, s. 718.
  113. ^ Rørholt, Bjørn A. og Bjarne W. Thorsen: Usynlige soldater. Nordmenn i Secret Service forteller, Oslo: Aschehoug, 1990, s. 373.
  114. ^ «Krigsdekorasjonene», Aftenposten, aftennummeret 8. februar 1950, s. 2.
  115. ^ «Jon Gunleiksrud», Aftenposten, morgenutgaven 21. februar 1986, s. 11.
  116. ^ Høiland, Geir Arild: Gausdal fra krig til fred 1940–1945, Gausdal: Gausdal historielag, 1990, s. 81.
  117. ^ Fylkestidende for Sogn og Fjordane, 7. februar 1950, s. 1.
  118. ^ «90 år», Aftenposten, morgenutgaven 13. juli 1987, s. 16.
  119. ^ «Hjemmefrontmann av solid støpning», Aftenposten, morgenutgaven 16. mars 1978, s. 9.
  120. ^ «Oberst Halle på Rygge fratrer», Aftenposten, morgenutgaven 23. november 1972, s. 17.
  121. ^ Våre falne. 1939–1945. 2, Oslo: Grøndahl, 1950, s. 124.
  122. ^ «Sverre Hamre ny øverstkommanderende i Nord-Norge», Aftenposten, aftenutgaven 15. november 1974, s. 9.
  123. ^ «Forsvarssjef Sverre Hamre», Aftenposten, morgenutgaven 21. februar 1979, del Radio-TV s. 10.
  124. ^ «Sverige-veteran og regimentsjef», Aftenposten, morgenutgaven 20. juni 1960, s. 9.
  125. ^ Gjems-Onstad, Erik: LARK. Milorg i Trøndelag 1940–1945, Stjørdal: Midt-Norge forlag, 1990, s. 24.
  126. ^ Våre falne. 1939–1945. 2, Oslo: Grøndahl, 1950, s. 188.
  127. ^ «St. Olavsmedaljen med eikegren», Aftenposten, morgennummeret 18. oktober 1949, s. 3.
  128. ^ «Odd Rudolf Hansen», Aftenposten, morgenutgaven 7. desember 1988, s. 13.
  129. ^ Våre falne. 1939–1945. 2, Oslo: Grøndahl, 1950, s. 215.
  130. ^ «General Hansson 70 år», VG, 4. juni 1956, s. 2.
  131. ^ Hartmann, Harald: Catalina mot ubåt. Flukt fra Norge, Little Norway, krigsinnsats, Oslo: Wings forlag, 1998, s. 172.
  132. ^ «Harald Egil Hartmann», Aftenposten, morgenutgaven 7. februar 2003, s. 19.
  133. ^ «Frimurernes tillitsmann», Aftenposten, aftennummeret 12. januar 1960, s. 3.
  134. ^ «Generalmajor Hvinden Haug død», Aftenposten, aftenutgaven 3. juni 1961, s. 3.
  135. ^ «Generalmajor Hauges død», Aftenposten, morgenutgaven 15. april 1958, s. 2.
  136. ^ Norges lensmenn. 1980, Oslo: Norges lensmannslag, 1980, s. 201.
  137. ^ «"Norges røde pimpernel" levde over to år på Hardangervidda. Store engelske utmerkelser for glimrende innsats», Aftenposten, aftennummeret 16. juni 1945, s. 1 og 2.
  138. ^ «80 år», Aftenposten, morgennummeret 16. mai 1991, s. 10.
  139. ^ «Henningsen, Alfred Meyer (1918–2012)», Stortinget.
  140. ^ «Nei til Ap. Krumspring», Aftenposten, morgenutgaven 12. februar 1983, s. 7.
  141. ^ «Partisan og stortingsmann fyller 90», Troms Folkeblad, 26. april 2008.
  142. ^ «Kåre Herfjord», Aftenposten, morgenutgaven 28. januar 1998, s. 11.
  143. ^ «Admiral C. O. Herlofson», Aftenposten, morgenutgaven 6. desember 1984, s. 15.
  144. ^ «80 år», Aftenposten, morgennummeret 4. november 1969, s. 11.
  145. ^ Norges statskalender for året 1947, Oslo: Aschehoug, 1947, sp. 1066.
  146. ^ «Ny sjef for Forsvarsstabens operasjonsstab», Aftenposten, morgennummeret 20. september 1958, s. 9.
  147. ^ «Sjøforsvarssjef i nord», Aftenposten, morgennummeret 3. februar 1964, s. 8.
  148. ^ «80 år», Aftenposten, morgenutgaven 3. mai 1993, s. 10.
  149. ^ «Artillerist ved Narvik», Aftenposten, morgennummeret 23. mars 1962, s. 10.
  150. ^ «Nils Hunstad ny general i Bergen», Aftenposten, morgenutgaven 17. januar 1953, s. 1 og 11.
  151. ^ Våre falne. 1939–1945. 2, Oslo: Grøndahl, 1950, s. 375.
  152. ^ «Ny millitærattaché i London», Aftenposten, morgenutgaven 9. januar 1954, s. 7.
  153. ^ «75 år», Aftenposten, morgenutgaven 26. mars 1968, s. 10.
  154. ^ «Hysing-Dahl, Per (1920–1989)», Stortinget.
  155. ^ Lena Fjeldheim Goursaud: «Kasper ble vår krigshelt», Gjesdalbuen, 8. mai 2009, s. 7.
  156. ^ «Fra Figgjo til Vemork», Sandnesposten, 9. august 2012, seksjon Kultur s. 16–17.
  157. ^ «70 år», Aftenposten, morgennummeret 29. april 1976, s. 10.
  158. ^ Hafsten, Bjørn: Flyalarm. Luftkrigen over Norge 1939–1945, Oslo: Sem & Stenersen, 1991, s. 185.
  159. ^ Eskedal, Leif: BTS-matrikkelen. Ingeniører uteksaminert ved Bergen tekniske skole 1875–1975, Bergen: Bergen tekniske skole, 1975, s. 153.
  160. ^ Hjeltnes, Guri: Handelsflåten i krig 1939–1945. Lang vakt. 3: Sjømann lang vakt, Oslo: Grøndahl/Dreyer, 1995, s. 294–295.
  161. ^ Værnø, Grethe og Elisabeth Sveri: Kvinnenes forsvarshistorie, Oslo: Kvinners frivillige beredskap, 1990, s. 35 og 52.
  162. ^ «Oberst Jyhne fyller 70 år», Aftenposten, morgenutgaven 31. mars 1966, s. 10.
  163. ^ «Generalmajor Jørgensen og USA-jagerflyver drept», Aftenposten, morgenutgaven 16. april 1959, s. 1 og 12.
  164. ^ «Knut O. Kristoffersen», Aftenposten, morgenutgaven 20. desember 1993, s. 15.
  165. ^ «80 år», Aftenposten, morgenutgaven 14. februar 1996, s. 10.
  166. ^ «80 år», Aftenposten, 28. mai 1998, s. 18.
  167. ^ Virkesdal, Erling: Nordsjøfarten, Bergen: Bergens sjøfartsmuseum, 1995, s. 9 og 10.
  168. ^ «Kongen hedrer fallen flyvers minne», Aftenposten, aftennummeret 26. februar 1946, s. 2.
  169. ^ Bergens Tidende, 13. juli 1997, s. 21.
  170. ^ «Dødsfall», Aftenposten, morgennummeret 12. januar 1951, s. 5.
  171. ^ «Erling Lorentzen: Mann for sin tropehatt», Aftenposten, morgenutgaven 28. januar 1998, s. 10.
  172. ^ «Hva samferdselsloven kan føre med seg. Linge-kar valgte å kjøre lastebil, men ble nektet bevilling. Vanskelige oppgaver for herredsstyrene», Aftenposten, aftennummeret 22. desember 1949, s. 2.
  173. ^ «Kommandør Lund generalsekretær i redningsselskapet», Aftenposten, morgenutgaven 8. juni 1968, s. 14.
  174. ^ «Leif H. R. Lund», Aftenposten, morgennummeret 17. februar 1991, s. 14.
  175. ^ «Falt for sitt land», Aftenposten, morgennummeret 11. juni 1945, s. 10.
  176. ^ Taraldsen, Kristen: Arendals sjømandsforening 1849–1999. 150 år, Arendal: Arendals sjømandsforening, 1999, s. 164.
  177. ^ «"Chat" Matheson død», Aftenposten, morgenutgaven 18. september 1963, s. 15.
  178. ^ «Oberst O. T. Mehn-Andersen fyller 60 år», Aftenposten, morgennummeret 14. oktober 1975, s. 10.
  179. ^ «Christian August Monsen», Aftenposten, morgennummeret 8. januar 1996, s. 8.
  180. ^ «Allsidig offiser», Aftenposten, aftennummeret 28. august 1958, s. 3.
  181. ^ Møller, Ivar og Gustav Valand: Falsk fisker kaller London, Fr. Salvesen Grafiske, 1999, s. 186.
  182. ^ Våre falne. 1939–1945. 3, Oslo: Grøndahl, 1950, s. 349.
  183. ^ «70 år», Aftenposten, morgennummeret 19. april 1969, s. 10.
  184. ^ Hauge, Eiliv: Lykkelige Mosdale. Sagaen om et skip, Bergen: Eide, 1954, s. 194 og 240.
  185. ^ Våre falne. 1939–1945. 3, Oslo: Grøndahl, 1950, s. 459.
  186. ^ a b Norges statskalender for året 1947, Oslo: Aschehoug, 1947, sp. 1073.
  187. ^ a b Hauge, Eiliv: Lykkelige Mosdale. Sagaen om et skip, Bergen: Eide, 1954, s. 240.
  188. ^ Våre falne. 1939–1945. 3, Oslo: Grøndahl, 1950, s. 537.
  189. ^ Våre falne. 1939–1945. 3, Oslo: Grøndahl, 1950, s. 541.
  190. ^ a b c Guhnfeldt, Cato: Fornebu 9. april, Oslo: Wings, 1990, s. 319.
  191. ^ «Louis Pettersen», Aftenposten, morgenutgaven 4. oktober 1995, s. 11.
  192. ^ Aftenposten, morgenutgaven 13. september 1983, s. 34.
  193. ^ «Thorleif Pettersen», Aftenposten, morgenutgaven 4. mai 1995, s. 15.
  194. ^ «Arvid Piltingsrud», Aftenposten, morgenutgaven 31. oktober 1994, s. 11.
  195. ^ Haganæs, Jul: Flygerne fra Piltingsrud. En beretning om uredde valdriser, Oslo: Grøndahl, 1988, s. 147.
  196. ^ Haganæs, Jul: Flygerne fra Piltingsrud. En beretning om uredde valdriser, Oslo: Grøndahl, 1988, s. 131.
  197. ^ «Falt for sitt land», Aftenposten, aftenutgaven 18. juni 1945, s. 2.
  198. ^ a b Nerbøvik, Jostein: Krigsår og motstandsvilje 1940–1945, (Volda-soga 1800–1945), Volda: Volda kommune, 1996, s. 295.
  199. ^ «Alfred Remøy hedret», Aftenposten, morgennummeret 11. januar 1965, s. 5.
  200. ^ Våre falne. 1939–1945. 3, Oslo: Grøndahl, 1950, s. 717.
  201. ^ «John Ryg generalløytnant og nestsjef på Kolsås», Aftenposten, morgenutgaven 7. mars 1975, s. 12.
  202. ^ «Per Røed er død», Aftenposten, morgenutgaven 23. september 1992, s. 11.
  203. ^ «Johan Råd», Aftenposten, morgenutgaven 12. januar 1994, s. 19.
  204. ^ Bergens Tidende, 26. januar 1993, s. 26.
  205. ^ «Young Samuelsen», Aftenposten, morgenutgaven 17. august 1987, s. 11.
  206. ^ «Marineoffiser med allsidige interesser», Aftenposten, aftennummeret 7. november 1956, s. 6.
  207. ^ «Harald Sandvik», Aftenposten, morgenutgaven 17. desember 1992, s. 11.
  208. ^ Ekrheim, Helga Sverdrup, Olav Ekrheim og Håkon Norås (red.): Norges filologer og realister, andre utgave, Stavanger: I hovedkommisjon hos Otto Floor's arvinger A/S, 1950, s. 728–729.
  209. ^ «Hjemkomst 60 år etter», NTBtekst, 29. mai 2005.
  210. ^ «Ny sjef for Marinens undervannsbåtinspeksjon», Aftenposten morgenutgaven 14. november 1953, s. 5.
  211. ^ «Den nye sjef for SKS», Aftenposten, morgennummeret 27. juli 1963, s. 3.
  212. ^ «Nu må Marinens tur komme. Oberst Johs. Schiøtz om Forsvarets sterke vekst og Hærmuseet», Aftenposten, morgenutgaven 27. november 1954, s. 7.
  213. ^ Bergens Tidende, 7. februar 2000, s. 18.
  214. ^ «Fridtjof K. Siegwarth», Aftenposten, morgennummeret 7. februar 2000, s. 10.
  215. ^ «Sjøkrigsskolens sjef 50 år», Aftenposten, morgennummeret 23. november 1964, s. 10.
  216. ^ «Hans Skjong», Aftenposten, morgennummeret 3. september 2010, s. 15.
  217. ^ Jacobsen, Alf R.: Muldvarpene. Norsk etterretning fra 1. verdenskrig til Arne Treholt, Oslo: Pax, 1985, s. 29.
  218. ^ «Armin Skotvedt», Aftenposten, morgenutgaven 11. januar 1999, s. 10.
  219. ^ «Ole Hoff Snefjellå», Aftenposten, morgennummeret 26. juli 1977, s. 5.
  220. ^ «Ole Hoff Snefjellå», Aftenposten, morgennummeret 27. april 1999, s. 15.
  221. ^ «Tore Snefjellå», Aftenposten, morgennummeret 19. oktober 2000, s. 21.
  222. ^ «Fortjent krigsseiler», Aftenposten, morgenutgaven 6. mai 1977, s. 10.
  223. ^ «50 år», Aftenposten, morgennummeret 23. desember 1969, s. 14.
  224. ^ «Kjent og dyktig offiser 70 år», Aftenposten, morgenutgaven 31. august 1954, s. 2.
  225. ^ «80 år», Aftenposten, morgenutgaven 14. august 1980, s. 7.
  226. ^ Taraldsen, Kristen: Arendals sjømandsforening 1849–1999. 150 år, Arendal: Arendals sjømandsforening, 1999, s. 165.
  227. ^ «John Magne Stene», Aftenposten, 8. januar 2009, s. 14.
  228. ^ «Den nye sjef for Luftforsvaret», Aftenposten, morgenutgaven 14. juni 1969, s. 12.
  229. ^ «Kriger og sjømann», Aftenposten, aftennummeret 15. august 1957, s. 4.
  230. ^ «"Mosdale" for første gang i Oslo», Aftenposten, 25. mars 1946, s. 1 og 5.
  231. ^ «"Mosdales" kjente kaptein døde i går», Aftenposten, morgennummeret 5. januar 1962, s. 7.
  232. ^ «Minne om motstandsmannen Atle Svardal»[død lenke], Fylkesarkivet i Sogn og Fjordane.
  233. ^ «Admiral R. A Tamber», Aftenposten, morgenutgaven 18. september 1973, s. 22.
  234. ^ «Krigshelt fyller 90 å», Trønder-Avisa, 10. august 2010, s. 37.
  235. ^ Ottosen, Kristian: Theta Theta. Et blad fra motstandskampens historie 1940–1945, Oslo: Aschehoug, 1991, s. 34 og 161.
  236. ^ «70 år», Aftenposten, morgennummeret 25. september 1968, s. 11.
  237. ^ «60 år», Aftenposten, morgenutgaven 9. januar 1979, s. 7.
  238. ^ «80 år», Aftenposten, morgenutgaven 3. november 1997, s. 10.
  239. ^ «Tidemand, Otto Grieg (1921–2006)», Stortinget.
  240. ^ Hartmark, Arne: Tungløftere i norsk skipsfart. Pionervirksomhet i internasjonal sjøtransport, Oslo: Belships Company Ltd. Skibs-A/S, 1993, s. 136.
  241. ^ Taraldsen, Kristen: Arendals sjømandsforening 1849–1999. 150 år, Arendal: Arendals sjømandsforening, 1999, s. 151.
  242. ^ Roset, Ivar: Sarpsborg 1939–1945. Okkupasjonstiden, Sarpsborg: Sarpsborg kommune, 1990, s. 331.
  243. ^ Sørbye, Liv Wergeland: Krigsseilere hele livet. En beretning om Heimdal hjem for krigspensjonister, Kirkens bymisjon, Oslo: Diakonhjemmets høgskolesenter, 1995, s. 92.
  244. ^ «Sigurd Valvatne 60 år», Aftenposten, morgennummeret 30. april 1973, s. 10.
  245. ^ Grue i krig 1940–1945, Kirkenær: Komitéen for utgivelsen av "Grue i krig 1940–1945", 1996, s. 13.
  246. ^ «60 år», Aftenposten, morgennummeret 25. januar 1968, s. 9.
  247. ^ «60 år», Aftenposten, morgennummeret 29. juli 1976, s. 5.
  248. ^ Bergens Tidende, 1. juni 1995, s. 34.
  249. ^ «90 år», Dagsavisen, 23. desember 2009, del Kultur s. 13.
  250. ^ Eskedal, Leif: BTS-matrikkelen. Ingeniører uteksaminert ved Bergen tekniske skole 1875–1975, Bergen: Bergen tekniske skole, 1975, s. 220.
  251. ^ «50 år», Aftenposten, morgennummeret 1. august 1979, s. 5.
  252. ^ «50 år», Aftenposten, morgenutgaven 21. oktober 1967, s. 11.
  253. ^ «Per Holboe Waage», Aftenposten, morgenutgaven 24. mai 1991, s. 13.
  254. ^ Taraldsen, Kristen: Arendals sjømandsforening 1849–1999. 150 år, Arendal: Arendals sjømandsforening, 1999, s. 176.
  255. ^ «Overlege Øyen 60 år», Aftenposten, morgennummeret 7. september 1974, s. 9.
  256. ^ «Odd Øyen», Aftenposten, morgenutgaven 17. januar 1994, s. 11.
  257. ^ «Major Johan Martin Aamoth», Aftenposten, morgennummeret 23. januar 1961, s. 2.
  258. ^ «Frihetskjemperen Karl Johan Aarsæther død», Aftenposten morgennummeret 14. desember 1971, s. 21.
  259. ^ «Kristen Aasen», Aftenposten, morgennummeret 13. mai 1987, s. 19.
  260. ^ Brox, Karl H.: Fra Hegra til Haltdalen. Sør-Trøndelag heimevernsdistrikt nr 12. 1947–1997, Trondheim: Tapir, 1998, s. 192.
  261. ^ «Marinen hedrer brite», Aftenposten, aftennummeret 7. mars 1960, s. 1.
  262. ^ a b c d e Simenstad, Arne: Norwegian War Decorations Awarded to Members of the British Armed Forces 1940–1945, London: The London Stamp Exchange, 1990, s. 24.
  263. ^ «Norman Lind», Aftenposten, morgennummeret 25. oktober 1985, s. 13.
  264. ^ London Gazette, supplement, 28. juli 1944, s. 3524.
  265. ^ a b Simenstad, s. 25.
  266. ^ London Gazette, 20. juli 1948, s. 4154.
  267. ^ «St. Olavsmedaljen med ekegren», VG, 9. mai 1949, s. 2: «for fortjenstfull innsats og stort personlig mot og dyktighet under kampene i Norge i april 1940.»
  268. ^ «Allan Mann», Svenska Dagbladet, 30. desember 2005, seksjon «Familj» s. 2: «hedrats med franska Légion d'Honneur. Av hans många krigsutmärkelser kan vidare nämnas brittiska Military Medal, franska Croix de Guèrre och norska S:t Olovsmedaljen.»
  269. ^ «Hjältesoldaten stupade till slut», Aftonbladet, 14. januar 2006, s. 16: «Allan Mann var den mest dekorerade svensken i andra världskriget. Han fick norska S:t Olovsmedaljen med eklöv, franska Hederslegionen och Croix de Guèrre med palm, brittiska Military Medal, norska Motståndsmedaljen med diamant, finska Vinterkrigsmedaljen med spänne "Lappland", finska Lapplandskorset, brittiska 1939–45 Star, norska Forsvarsmedaljen med ekgren, svenska Finlandsfrivilligas minnesmedalj, norska Polititroppernas minnesmedalj och FN:s tjänstemedalj.»
  270. ^ «St. Olav», VG, 12. desember 1946, s. 2.
  271. ^ «"Mannen som åpnet Grini" – Harry Söderman død», Aftenposten, morgenutgaven 19. mars 1956, s. 2.
  272. ^ «Offisielt frå statsrådet 10. april 2015», regjeringen.no, 10. april 2015. Lest 10. april 2015.
  273. ^ a b «Offisielt fra statsråd 11. mars 2016», regjeringen.no. Lest 11. mars 2016.
  274. ^ a b c d «Offisielt frå statsrådet 4. april 2014», Statsministerens kontor, 4. april 2014.
  275. ^ a b c d e f «Nå får de sine medaljer», forsvaret.no, 29. april 2014, besøkt 9. mai 2014.
  276. ^ a b «Mottok medalje», Forsvarsdepartementet, 8. mai 2012.
  277. ^ «– En stor ære», Forsvaret, 23. mars 2012.
  278. ^ a b c d e f g «Offisielt frå statsrådet 31. mai 2013», regjeringen.no.
  279. ^ a b «Offisielt frå statsrådet 5. april 2013», Statsministerens kontor, 5. april 2013.
  280. ^ «Hedret for tapperhet», Avisa Nordland, 11. mai 2012, s. 12.
  281. ^ «En helt annen historie», Aftenposten, 8. mai 2014.

Kilder[rediger | rediger kilde]