Hopp til innhold

Fredrik Kayser

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fredrik Kayser
Født25. mai 1918Rediger på Wikidata
Bergen
Død2. feb. 2009[1]Rediger på Wikidata (90 år)
Bergen
BeskjeftigelsePolitiker, forretningsdrivende, offiser Rediger på Wikidata
PartiHøyre
NasjonalitetNorge
Utmerkelser
TroskapNorge
VåpenartHæren
Militær gradLøytnant
Enhet
Deltok iAndre verdenskrig
IMDbIMDb

Fredrik Thorbjørn Kayser (født 25. mai 1918 i Bergen, død 2. februar 2009[2]) var en norsk offiser i Kompani Linge under andre verdenskrig.

Andre verdenskrig[rediger | rediger kilde]

Han deltok som frivillig på finsk side i vinterkrigen 1939–1940. Han deltok deretter i kampene i Norge. Kayser forlot Norge ombord på MK «Leda» 1. september 1941 og ankom Lerwick 4. september [3]. Der sluttet han seg til Kompani Linge, og deltok i Lofotenraidet i 1941.

Kayser var en av de ni fra Kompani Linge som gjennomførte den vellykkede sprengningen av Norsk Hydros fabrikk på Rjukan under Vemorkaksjonen. Han tok seg deretter velberget ut av Norge og returnerte til Storbritannia, hvor han ble forfremmet til løytnant. Der påtok han seg i 1944 oppdraget med å være nestkommanderende for geriljaavdelingen Bjørn West som skulle bygges opp i Matrefjellene nord for Bergen, i påvente av en eventuell alliert invasjon av Norge. 15. oktober 1944 kom Kayser til Masfjorden sjøveien sammen med sersjant Severin Synnes. Sjefen for den planlagte avdelingen, kaptein Harald Risnes, sluttet seg snart til dem. Sammen med ytterligere noen ankomne nordmenn fra Kompani Linge organiserte og trente de opp en styrke som til slutt talte 250 mann, og som i april–mai 1945 havnet i aktive kamper med den tyske okkupasjonsmakten.

Etter krigen[rediger | rediger kilde]

Han ønsket ikke å fortsette i hæren etter freden, men søkte i stedet en karriere i næringslivet. Han var også aktiv i Foreningen Bjørn West, en forening av veteraner fra Bjørn West-basen.[4]

I 1948 spilte han seg selv i filmen Kampen om tungtvannet.

Utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Kayser ble blant annet dekorert med St. Olavsmedaljen med ekegren to ganger[5] og Æreslegionen etter krigen.[6] Han mottok Deltagermedaljen med rosett og ble av britene tildelt med Military Medal, Defence Medal og 1939–1945 Star. Fra USA ble han tildelt Frihetsmedaljen med bronsepalme. Han mottok også det franske Croix de Guerre med palme.[7]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ www.bt.no[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Krigshelten døde i dag Arkivert 5. februar 2009 hos Wayback Machine.
  3. ^ Ragnar Ulstein: Englandsfarten Band II, Søkelys mot Bergen
  4. ^ «Bjørn West hytten». bjornwesthytten.no. Besøkt 18. mai 2021. 
  5. ^ Erik Gjems-Onstad (red.) Krigskorset og St. Olavsmedaljen med ekegren, s. 196-203.
  6. ^ Aftenposten, 17. juni 1998.
  7. ^ Kjell Harald Lunde: Sabotøren: et portrett av mennesket og krigshelten Fredrik Kayser, Bergen: Alma mater, 1997, s. 214.