Våre falne

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Våre falne 1939–45 er et firebinds bokverk som ble utgitt av Den norske stat i perioden 1949–1951. I tillegg til korte biografier med bilder over de ca. 11 500 nordmenn som falt for Norge under andre verdenskrig, inneholder verket artikler om den norske krigsinnsatsen.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Verket ble gitt i gave til den nærmeste etterlatte etter hver av de falne, på vilkår at de hadde «vist en god nasjonal holdning» under krigen. Dette ble stort sett finansiert ved at deres hjemkommuner gav et bidrag på 50 kroner per gave.

Som falne er definert «alle som døde under krigen (...) for så vidt som krigshandlinger var årsaken eller en medvirkende årsak til deres død» (fra verkets innledning). Nordmenn som falt i tysk tjeneste er ikke inkludert i verket. Opplysningene er samla inn først ved henvendelser til alle landets kommuner, deretter ved spørreskjema til de pårørende. Informasjon er også henta inn fra blant annet forsvaret, offentlige registre, Norges Røde Kors, lokale myndigheter, Nortraship, rederiene og Nasjonalhjelpen. Det mosaiske trossamfunn gav det vesentlige av opplysninger om deporterte og omkomne jøder.

Bokverket har blitt digitalisert og oppdatert av Nasjonalbiblioteket og slektforskningsorganisasjonen DIS-Norge. Persondataene ble brukt i en datajournalistikksak på VG-nett publisert 9. april 2015.[1][2]

Redaksjonskomiteen[rediger | rediger kilde]

Forfattere[rediger | rediger kilde]

Professor Arne Ording var verkets hovedredaktør. Slektshistorikerne Gudrun Johnson (Høiby) og Johan Garder fikk oppdraget med å redigere biografiene. Hvert bind inneholder en artikkel om den norske krigsinnsatsen:

Thorbjørn Egner hadde ansvar for typografi og trykking, mens Gunnar Dørum var redaksjonssekretær. Maleren Alf Rolfsen lagde fire akvareller til illustrasjon.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]