St. Olavsmedaljen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
St. Olavsmedaljen
Basisdata
Type:Medalje
Land:Norges flagg Norge
Innført:1939
Tekniske data
Utført i:Sølv
Festeanordning:Medaljebånd
Rangering
Rangering:9
Høyere:Kongens fortjenstmedalje i gull
Lavere:Krigsmedaljen

St. Olavsmedaljen ble innstiftet av Kong Haakon VII 17. mars 1939 «til belønning av fortjenester ved utbredelse av kjennskap til Norge og fremme av forbindelsen mellom det utflyttede Norge og hjemlandet».[1] Medaljen kan deles ut til nordmenn og utlendinger. St. Olavsmedaljen rangerer som nummer ni i rekken av offisielle norske utmerkelser. Medaljen er ikke tilknyttet St. Olavs Orden.

St. Olavsmedaljen med ekegren blir utdelt for innsats for Norge i krig og regnes som en separat utmerkelse. Den er rangert som nummer seks av de norske utmerkelsene.

Utforming[rediger | rediger kilde]

St. Olavsmedaljen er i sølv. Adversen har den regjerende monarkens portrett og valgspråk. Siden innstiftelsen i 1939 har medaljen på forsiden båret portrettene til kong Haakon, kong Olav og kong Harald. På reversen er Olavskorset. Både forsiden og baksiden bærer en perlerand mot kanten. Over medaljen er den regjerende monarkens kronede monogram. Medaljen skal bæres på venstre side i båndet tilsvarende båndet for St. Olavs Orden.

Medaljene med kong Haakons og kong Olavs portrett ble modellert av Halfdan Rui St. Olavsmedaljen med kong Haralds portrett er modellert av Harald Wårvik og gravert av Yngvar Thoresen.

Tildeling[rediger | rediger kilde]

Forslag om tildeling av St. Olavsmedaljen fremsettes gjennom ordenskanselliene for St. Olavs Orden eller Den Kongelige Norske Fortjenstorden. Tildeling skjer etter beslutning av kongen. I april 2009 ble Kongens medaljeråd opprettet for behandling av medaljesaker ved Det kongelige hoff.[2]

St. Olavsmedaljen tildeles både nordmenn og utlendinger, som har arbeidet for å gjøre Norge kjent i utlandet. Her kan innsats innen kunst og kultur komme i betraktning, likeså virke innen idrett. Medaljen utdeles forholdsvis sjelden. I 2008 ble åtte personer hedret med St. Olavsmedaljen, alle bortsett fra en bosatt i utlandet.[3] Oversikten for 2009 viser tre tildelinger til nordmenn og ni til utlendinger.[4]

St. Olavsmedaljen er i 2010 tildelt Harry T. Cleven, Liv N. Garras og Asbjørn Odd Ystebø.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ St. Olavsmedaljen, kongehuset.no, besøkt 11. oktober 2009.
  2. ^ Årsberetning 2009 Det kongelige hoff, kongehuset.no, s. 51.
  3. ^ Tildeling av ordener og medaljer: Søk i arkivet, kongehuset.no, besøkt 11. oktober 2009.
  4. ^ Årsberetning 2009 Det kongelige hoff, kongehuset.no, s. 51.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • John Monn: «St. Olavs-medaljen», Forsvarets Forum, nr. 14–15, 1994
  • Trosdahl, Tore Z.: Norges medaljer 1920–1995, Oslo: Tosses forlag, 2001, s. 45, 66 og 155