Sverre Hamre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Sverre Ludvig Borgund Hamre (født 19. oktober 1918 i Bergen, død 15. mai 1990) var en norsk general i Hæren og forsvarssjef.

Før verdenskrigen[rediger | rediger kilde]

Hamre gikk ut av gymnaset i 1938. Året etter tok han 4. divisjons befalsskole. Han tjenestegjorde deretter i Infanteriregiment nr. 9 og ble ved utbruddet av verdenskrigen satt inn i nøytralitetsvakt.

Andre verdenskrig[rediger | rediger kilde]

Hamre deltok i kampene mot invasjonsstyrkene etter Tysklands angrep på Norge i april 1940. Etter Norges kapitulasjon kom Hamre over til Storbritannia, der han gikk inn i de norske styrkene. Han ble fenrik i 1941 og løytnant i 1942. I 1943 tok Hamre Krigsskolen i London. Under landgangen i Normandie tjenestegjorde Hamre i en britisk avdeling. Han kjempet deretter i frigjøringen av Frankrike og deretter av Belgia, Nederland og til sist Tyskland. Da freden kom var Hamre nestkommanderende ved den norske befalsskolen i Mälsåker i Sverige.

Etter andre verdenskrig[rediger | rediger kilde]

Etter krigen fortsatte Hamre sin tjeneste i Forsvaret. I 1947, samme år som han ble kaptein, avla han eksamen ved den svenske Krigshögskolan i Stockholm. Han avanserte til major i 1953, oberstløytnant i 1955, oberst i 1965 og ble utnevnt til generalmajor i 1972. Hamre spilte en viktig rolle for oppbyggingen av det norske forsvaret, særlig i tjenesten som sjef for Hærens Forsyningsstab og i materiellavdelingen i Forsvarsdepartementet. I åtte år var han øverstkommanderende i Nord-Norge. Hamre var forsvarssjef fra 1977 til 1982.

Utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Hamre ble utnevnt til kommandør med stjerne av St. Olavs Orden og ble tildelt St. Olavsmedaljen med ekegren, Forsvarsmedaljen med laurbærgren, Deltagermedaljen med rosett og Haakon VIIs 70-årsmedalje. Han mottok de britiske utmerkelsene Military Cross, 1939–1945 Star og France and Germany Star, og var kommandør av USAs Legion of Merit. Han mottok storkors av Finlands løves orden og ble utnevnt til kommandør av den svenske Sverdordenen.

Utmerkelser
St Olavs Orden kommandør med stjerne stripe.svg
St. Olavs Orden kommandør med stjerne
St. Olavsmedaljen med ekegren stripe.svg
St. Olavsmedaljen med ekegren
Forsvarsmedaljen med laurbærgren stripe.svg
Forsvarsmedaljen med laurbærgren
Deltagermedaljen med rosett stripe.svg
Deltakermedaljen med rosett
Haakon VIIs 70-årsmedalje stripe.svg
Haakon VIIs 70-årsmedalje
Military cross BAR.svg
Military Cross
39-45 Star BAR.svg
1939–1945 Star
France and Germany Star BAR.svg
France and Germany Star
FIN Order of the Lion of Finland 1Class BAR.png
Finlands løves orden
SWE Royal Order of the Sword - Commander BAR.png
Sverdordenen
US Legion of Merit Commander ribbon.png
Legion of Merit kommandør

Kilder[rediger | rediger kilde]